Sisustus

Helppoa kasvisruokaa

Minusta on kuoriutunut entistä enemmän kasviruuan ystävä alkaneen vuoden aikana. Olen aina pitänyt kasviksista ja juureksista, sekä ollut salaatin ystävä. Sopivien kasvisreseptien löytäminen on ollut kuitenkin työlästä ja monesti olen ollut yksinkertaisesti liian laiska. Nyt siihen on kuitenkin tullut muutos löydettyäni hyvän kasvisravintolan. Helsingin keskustan liepeillä sijaitseva Zucchini tarjoaa hyvää ja maukasta kasvisruokaa, joten ravintolaruuan innoittamana lähdin itsekin kehittämään helppoja ruokia kotikeittiöön. 
Kasvisruoka on vienyt sekä minun, että mieheni sydämen. Ruokavalioomme on tullut paljon lisää uusia aineksia, kuten kvinoa, linssit, pavut ja monet kasvikset. Helppo vihersalaatti on ollut ruokavaliossamme jo lapsuudesta saakka, joten ihan vieraalle maaperälle ei kuitenkaan olla tultu. Tutuista aineksista syntyy nyt maukasta ja täyttävää ruokaa.

Sain ihanan paketin Fiskarsilta alkuvuodesta yhteistyön merkeissä. Olen pitkään haaveillut jo tällaisesta salaattiastiasta, jolla saa salaatin lingottua kuivemmaksi. Nyt kun keittiömme on vihdoin valmis, niin tämä on päässyt käyttöön ja kovasti olenkin tykännyt! Kulhossa on erillinen säleikkö, jossa salaatti on helppo huuhdella. Olen myös säilyttänyt kulhossa valmiiksi pestyjä salaatinlehtiä, sillä tässä on näppärä kansi mukana.

Salaatti on helppo lounasruoka, mihin saa makua ja vaihtelua todella helposti. Perinteisesti olemme laittaneet vihersalaattiin kurkkua, tomaattia, salaatinlehtiä ja toisinaan öljyä. Vaihtelevasti käytän vuohenjuustoa, maitopohjaisia salaattikuutioita, leipäjuustoa, hedelmiä (viinirypäle, omena) ja lohta. Maustan salaattia joskus mustapippurilla ja käytän annokseen lisänä grillattua lohta, mozzarellaa, kuivattuja tomaatteja ja siemeniä. Tässä on vain pieni osa lisukkeista, mitä tapaan käyttää sillä erilaisten salaattien määrä on rajaton.
Teen myös lämmintä kasvisruokaa, jonka kanssa tarjoilen lämmintä energialisuketta. Maukkaaseen kasvisruokaan tulee 3-7 kasvista tai juuresta ja kvinoaa, gluteenitonta pastaa tai riisiä. Olen vältellyt vehnää, ohraa ja ruista jo monta vuotta, joten kasvisruoan kanssa täytyy olla tarkkana, että saa riittävästi ravintoaineita ja etenkin proteiinia.
Kasviswokki
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
puolikas kukkakaali
2-4 porkkanaa
puolikas kesäkurpitsa
1 tölkki GoGreen Mediterrean  Salsa – kastiketta
öljyä kypsentämiseen
Pese raaka-aineet sipuleita lukuunottamatta. Aloita pilkkomalla sipuli sekä hienontamalla valkosipuli ja kuullota niitä hetki. Lisää tässä vaiheessa myös kuoritut ja pieneksi leikattu valkosipuli. Pilko sipulien kypsyessä kukkakaali ja lisää pannulle. Pese ja pilko porkkanat ja lisää ne joukkoon. Anna kypsyä noin 3-5 minuuttia riippuen siitä, miten suuria/paksuja paloja leikkaat. Lisää lopuksi pilkottu kesäkurpitsa ja kypsennä hetki. Kun kasvikset alkavat olla kypsiä, lisää mediterrean salsa-kastike ja anna lämmetä pannulla. Lisäksi voit laittaa annokseen kevätsipulia tai tuoreita yrttejä, kuten basilikaa tai persiljaa.
Keitä lisukkeeksi kvinoaa tai pastaa ja tarjoile heti. Kasvisruoka säilyy jääkaapissa seuraavaan päivään, mikäli sitä jää jäljelle.

Nopea lounasruoka syntyy kädenkäänteessä, kun ruokavarastossa on muutamia raaka-aineita valmiina. Kokeiltiin viikonloppuna tsatsikin tekoa ja se oli nopeaa sekä yksinkertaista. Annokseen tulee vihreää salaattia, vihreitä linssejä (liemessä tai voit valmistaa itse), nachoja ja itsetehtyä tsatsikia. Lisäksi tein uuniperunoita, paistettua kesäkurpitsaa ja toisena vaihtoehtona uunivoileipä. Tsatsikin ohje on otettu Kunto plus – kirjasta ja siitä on varmasti olemassa monenlaisia versioita.
Tsatsiki
puolikas kurkku
3 kynttä öljyssä marinoituja valkosipulinkynsiä
1,5 dl turkkilaista jogurttia
suolaa ja mustapippuria
Pese ja raasta kurkku, purista ylimääräinen neste pois. Sekoita ainekset kulhossa ja anna vetäytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia. Tarjoile uuniperunan tai lämpimien kasvisten kanssa.
Tässä on yksi tarjoiluvaihtoehto, jos pyydät ystäväsi lounaalle tai syöt perheen kanssa. Jokainen voi koota annoksen itse ja ylimääräisen ruoan voi nostaa jääkaappiin, jossa se säilyy seuraavaan päivään.

Tässä oli muutama resepti teille lukijoille, toivottavasti näistä on iloa ja saatte uutta potkua ruuanvalmistukseen. Ruokapostauksia tulee jatkossa enemmänkin, kun pääsen kokeilemaan uusia ohjeita. Keittiössä on nyt huomattavasti helpompi kokkailla, kun on useampi liesipaikka käytössä. Piakkoin voisikin kurkkailla, minkälaisia aamupala- ja välipalaherkkuja on tullut kokeiltua. Lupailin myös jotain teille lukijoille ja se tarkoittaa tällä kertaa upeaa arvontaa. Piakkoin starttaa blogissani toinen arvonta ja luvassa on hieno palkinto onnekkaalle.

Saatat myös pitää...