Sisustus

AJATUKSIA ENERGIAN KULUTUKSESTA & ARVONTA

adf.track(546989, ’Vattenfall_homevanilla’);

Pimeä ja kylmä talvi-ilta houkuttelee rankan työpäivän päätteeksi vetäisemään pehmoiset vaatteet ylle ja lämmittämään saunaa. Ilta kaipaa myös tunnelmavalaistusta, lämmöstä puhumattakaan. Sähkölämmitteinen talon puolikkaamme lämpenee nopeasti ja lattialämmitys takaa, ettei varpaat jäädy kovillakaan pakkasilla. Syksy on ollut hyvin hektinen ja kaipaan arkeen yksinkertaisuutta. Kiire syö myös fyysisesti ja takaraivossa on ajatus säästämisestä. Käymme mieheni kanssa vähintään viikoittain keskustelua sähkön kulutuksen vähentämisestä. Käytön ja kulutuksen kasvu on ollut luonnollista muutettuamme sähkölämmitteiseen paritaloon. Parin vuoden asumisen jälkeen olemme pohtineet sähkön käyttöämme ja nyt tuntuu, että kulutuksemme on löytänyt uomansa. Aihe on minulle hyvin lähellä sydäntä ja oli aivan mahtava juttu päästä mukaan Vattenfallin kamppanjaan. 
Kestävä kehitys, energiansäästö, kierrätys… nämä kaikki asiat ovat tulleet minulle jo äidinmaidossa. Kotikasvatuksen vaikutus arvoihini on ollut voimakas ja olen hyvin kiitollinen äidilleni tästä. Olen ollut kierrätyksen puolesta puhuja jo hyvin nuoresta saakka ja iän myötä kiinnostukseni ympäristöön ja kestävään kehitykseen on kasvanut entisestään. Kiinnostus biologiaan pienestä saakka on taannut, että olen lukenut paljon aiheesta ja seurannut uutisia aiheen tiimoilta. Oma käyttäytymiseni energian säästämisen suhteen on vaihdellut, mutta olen pyrkinyt noudattamaan samaa linjaa aikuisuuteni arvojani mukaillen. Mitä ostan, miten kierrätän, miten voin vähentää kulutusta tai säästää siinä. Miten lyödään kaksi tai kolme kärpästä samalla iskulla. Tarve on usein tuonut luovia ratkaisuita ja ohjenuora elää kodissamme. Yritämme mieheni kanssa parhaamme mukaan kasvattaa omat lapsemme ajattelemaan luontoa ja kulutusta. Ja arvaatte, että tämä ei ole aivan niin yksiselitteinen ja helppo juttu!
Parhaillaan meneillään oleva joulusesonki on mitä parhainta aikaa pohtia omaa ostokäyttäytymistä. Harvoin tulee ajatelleeksi, miten paljon kaikkeen materiaan kuluu aikaa ja rahaa. Tai miten järkevää kulutus on kestävän kehityksen kannalta. Nykyisen taloustilanteen kannalta kulutus on mitä parhainta, mitä meille voi nyt tapahtua. Puolensa kaikella?
Tavaran karsiminen ja minimalistinen elämä on pinnalla ja eräänlainen trendi. Toisille se on ollut elämäntapa jo pidempään, osa on heräillyt suuren mediasuosion myötä pohtimaan omaa kulutusta tai kaappien sisältöä. Minusta tämä on hyvä ja herättelevä näkökulma pohtia asiaa. 
Muutto sähkölämmitteiseen taloon vaati tietynlaista totuttelua ajatukseen. Sähkön hinta on yksi mietityttänyt seikka, mutta toisaalta myös sähkön kulutuksen kasvu mikä on väistämätöntä tällaisessa tilanteessa. Sähkölaskun kasvaessa pohdimme vaihtoehtoja ja päädyimme kokeilemaan pörssisähköä. Perusajatus on sähkönhinnan vaihtelu pörssin vaihtelun mukaan. Kysyntä vaihtelee vuorokauden aikojen mukaan ja se näkyy piikkinä myös hinnassa. Koin itse tämän hiukan liian neuroottisena ainakin siinä mielessä, että haluan pestä pyykkiä minulle parhaimpana ajankohtana. Liikaa ei voi tuijottaa hintaan, vaikka toki sekin vaikuttaa siihen, teenkö joitain korkean kulutuksen juttuja tiettyyn aikaan vai tuntia myöhemmin. Koska päätimme pysyä pörssisähkön piirissä, hankimme sähkönkulutusta mittaavan laitteen. Siinä on numeroiden lisäksi myös palkit sekä värit, jotka tehostavat tiedon vaikutusta aivoihin eli mielialaan mitkä fiilikset näistä lukemista syntyy. Kun sähkönkulutus on alhaista, mittari näyttää vähän keltaisia palkkeja. Kulutuksen kasvaessa palkit lisääntyvät ja väri muuttuu oranssista punaiseksi. Peruskulutus pitää palkit keltaisella tai oranssilla, mutta usean sähkölaitteen samanaikainen käyttö vetää kyllä mittarin niin sanotusti tappiin eli näyttää suurta kulutusta. Yleensä tällaisena hetkenä meillä on sauna päällä tai pyykinpesukone sekä kuivausrumpu ja mahdollisesti keittiössä uuni tai astianpesukone. Seuraamme sähkönkulutusta myös nykyisen sähköntoimittajan apilla, joka tekee palkit puolestamme ja voimme seurata myös nykyistä pörssihintaa. Tämä on ollut hyvin mielenkiintoista ja selvä ero näkyy kesä- ja talvikuukausissa.  (Lisää tietoa löydät Vattenfallin linkistä.) Sähkön kokonaishintaan vaikuttaa siis kulutuksen määrä sekä pörssin hinta ja milloin sähkö on käyttänyt. Näemme ohjelmasta kulutuksen aivan tarkkaan ja voimme itse vaikuttaa hintaan omalla kulutuskäyttäytymisellä. 
Meillä on ollut alusta asti selvää, että sähkölaitteita käytetään optimoidusti eli sauna laitetaan päälle juuri ennen sinne menoa. Tarkkailemme sen lämpiämistä ja napsautamme heti pois päältä, kun viimeinen tulee pois. Pyykin pesu on optimoitu myös siten, että olen tarkka lajittelussa ja pesujärjestyksessä. Pesen pyykin tietyssä järjestyksessä pesuohjelman mukaan. Pesen ensin sellaisen pyykin, jolla on pisin kuivumisaika (hienopesuohjelmat) ja viimeiseksi rumpuun menevät. Rumpu kuivattaa tuottamallaan lämmöllä kuivaustelineessä olevat pyykit ja ne kuivuvat nopeammin. Toisaalta vältämme myös ”turhien valojen” ylläpitämistä, sillä suhteessa valojen sytyttämiseen kuluva energia on niin vähäistä, ettei valoja kannata pitää turhaan päällä.
Kulutustottumusten muuttaminen ei kuitenkaan aina ole niin mustavalkoista, kuin näyttää. Siihen vaikuttaa moni seikka ja näin yleisesti ottaen voidaan lähteä liikkeelle elämäntilanteesta. Työpäivinä on kertakaikkiaan pakko siirtää sähkölaitteiden käyttö iltaan, sillä en tykkää ajastaa pesuohjelmia aikaan jolloin emme ole kotona. Oikeastaan se vaikuttaa myös kotivakuutukseen, sillä vahingon sattuessa korvaus voi jäädä saamatta. Kuitenkin on asioita, joihin voi vaikuttaa vaikka olisi töissä. Yksi sellainen on ajastimen käyttö pihavaloissa. Olemme hankkineet ajastimia, joilla optimoimme pihavalojen käyttöä kellonajan mukaan. Sama juttu on auton lämmittämisen kanssa. Suosimme ajastimia niin monessa asiassa kuin mahdollista. Yksittäin säästö ei ole välttämättä kovin suuri, mutta jos pystyt ajastamaan vaikka viidenkin laitteen tai lampun, niin kulutusta voi vähentää puoleen tai jopa kolmannekseen – tarpeesi mukaan. Kurkkaa lisää tarkempaa tietoa Vattenfallin kamppanjasivuilta.
Saunan lisäksi yksi ylellisyys, mistä en tahdo luopua on lattialämmitys. Meillä on molemmissa vessoissa sekä kylpyhuoneessa lattialämmitys ja tykkään kyllä säätää sitä ”hyvälle” eli miellyttävälle tasolle. Toisaalta ei sitä voi pitää pois päältäkään, sillä se toimii samalla tilan lämmittäjänä eli korvaa patterit. Meillä on näissäkin säätö ja ajastus eli halutessamme voisimme käyttää sitä optimoimaan käyttötarvetta. Tässä kohtaa mietin kuitenkin aina, missä kohtaa ajastaminen kannattaa, sillä energiaa kuluu myös lämmittämiseen. Valojen käytössä ei ole tätä seikkaa, mutta lattialämmitys ei toimi aivan näin suorasti. Aluksi olimme hyvinkin tarkkoja, miten lämpimäksi säädimme tilaa, mutta nykyään mukavuus tulee aika vahvasti kuvioon. Minulle on hyvin tärkeää pohtia energian kulutusta ja sen optimointia, mutta liiallisuuksiin ei saa mennä eli elintaso ei saa kärsiä liikaa sen takia. Siksi ajattelen itseäni enemmän optimoijana ja kaiken hyödyn maksimointina kuin nuukailijana tai pihinä. Olen nimittäin lapsena saanut kokea niitäkin hetkiä aika paljon, kun patterit säädettiin talvella korkeintaan 18 asteeseen, ettei sähköä kulu liikaa. Nykyään meillä on sisälämpötila noin 22 asteen kieppeillä eikä tarvitse palella. Paitsi todella kovilla pakkasilla, kun talo ei ole lämmennyt riittävän nopeasti laskevaan lämpötilaan. Tällöin meillä on käytössä lisäpatterit. 30 vuotta vanha talo ei nimittäin ehkä ole ihan niin napakka paketti, kuin nykystandardien rakennukset.
Yksi pohtimisen arvoinen asia on ruuanlaitto. Kuinka paljon käytämme siihen aikaa ja vaivaa? Kuinka paljon kulutamme mihinkin ja mitkä ovat arvomme ravinnon suhteen? Oma suhtautumiseni ruokaan on aina ollut fanaattinen. Ammattikokkina arvostan kaikkea itsetehtyä, tosin en kieltäydy valmisruuastakaan, ainakaan valmisporkkanalaatikosta. On raaka-aineita, joiden kasvattamiseen kuluu paljon energiaa. Mediassa kiistellään säännöllisesti siitä, kuinka ekologisia kotimaiset kasvikset sitten loppupeleissä ovat, sillä kasvihuoneiden energian kulutus on varmasti korkeaa luokkaa. Toisaalta maapallon ympäri kuskattavia ruokia ostettaessa pohtii sitä polttoaineen määrää. Tällaisena hetkenä omat arvot ovat syynissä ja täytyy valita, mitä tuottajia haluaa kannattaa. Minkä kokee omakseen ja mistä haluaa maksaa. Sekään ei ole yksioikoista, vaikka uskon ettei hintakaan ole aina kaikki kaikessa. Kyse on tarpeesta, kysynnästä, tarjonnasta, kuluttajan arvoista sekä elämäntilanteesta. Ketä minä olen arvostelemaan, mutta nämä ovat näkökulmia joita jokainen luultavasti jossain vaiheessa elämää pohtii. Enemmän tai vähemmän. Itse olen tullut siihen tulokseen, että kannatan aina kotimaista tai luomua, kun se on mahdollista. Energiatehokkuus on myös tärkeää ja siksi se on yksi syy, miksi panostamme aina keittiön ja kaikkiin kodinkoneisiin. Nykytekniikka kehittyy huimaa vauhtia ja on suorastaan luksusta, kuinka nopeasti ja tehokkaasti nykyiset induktiotasot kypsentävät ruokaa. Kun pohdimme nykyisen kotimme keittiökoneita, meille oli alusta asti selvää tehdä järkeviä päätöksiä energian käytön suhteen. Valitsimme hieman leveämmän induktiotason, jossa on kahdella puolella kuumenevat levyt siltaominaisuudella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että levyt yhdistyvät ja kuumenevat vain kattilan/pannun/kypsennysastian kohdalta. Tämä on minusta merkittävä asia, sillä näin energiaa ei mene niin sanotusti harakoille. Kuumenemiseen ei mene 15 sekuntia pidempään eli lämmitys on nopea. Muut laitteet toimivat samalla ajatuksella. Nykyinen pyykinpesukoneemme mm. säätää itse pesuohjelman pituutta pyykin määrän ja likaisuuden mukaan – aivan mahtavia juttuja mielestäni!
Yksi erittäin merkittävä seikka sähkön säästämisessä oli kuitenkin pattereiden päivittäminen nykypäivään. Meillä oli todella heikosti toimivat patterit ja siitäkin huolimatta, että kustannus oli iso, saimme energiatehokkaammat lämmittimet. Tässä kohtaa varmaan joku lukija tietää, että ilmalämpöpumppu toisi myös huomattavia säästöjä sähkön kulutukseen. Tämä on aivan totta, mutta säästöjä syntyy vasta pidemmällä aikavälillä ja alkusijoitus on melkoinen. Tällä hetkellä näin suuri sijoitus (kaiken muun lisäksi) ei tunnu sopivalta, joten olemme pitäytyneet vielä ajatuksen tasolla. 
Nyt minua kiinnostaisi tietää, mitä ajatuksia Sinulla on energian ja sähkön kulutuksesta? Onko sinulla antaa hyviä vinkkejä tai ideoita, miten kulutusta voisi keskittää tai vähentää? Mitä mieltä olet pörssisähköstä? Kaikki kommentin jättäjät osallistuvat arvontaan, jossa palkintona on La Case de cousin Paul puuvillapallo – sisustusvalosarja. Voittaja saa valita itse valosarjan värin!
Kilpailuaikaa on 1 viikko eli arvonta loppuu 12.12.2016 klo 10.00. Muistathan jättää kommenttisi sitä ennen, jotta osallistut arvontaan!
Mia
YHTEISTYÖSSÄ VATTENFALL 

Saatat myös pitää...

29 kommentti

  1. Ihan samoja olisivat minun vinkkini, joita teillä jo käytetään. Lisäksi hanojen sulkeminen esim. hampaiden pesun ajaksi, suihkun sulkeminen pesun ajaksi, eiköhän näillä sinun vinkeilläsi pääse jo hyvää alkuun energian säästössä 😊

    1. Voi miten kiva juttu! Tuo onkin muuten tärkeä huomio, nimittäin vesihanan sulkeminen pesun ajaksi. Teen sitä itse aivan liian harvoin. Hammaspesussa ei vettä kulu "ylimääräistä" mutta suihkussa käydessä voisi sulkea useammin. 🙂 Hyviä ajatuksia sinulla.

  2. Samoja säästötoimenpiteitä minulla on kuin sinullakin. Kyllä sähkönkulutukseen voi vaikuttaa. Mukavaa joulun alusaikaa!
    klaara49@luukku.com

    1. Todella kiva kuulla, kohtalon tovereita. Olen samaa mieltä, kulutukseen voi vaikuttaa ja on hyvä joskus pysähtyä pohtimaan mitä itse voi tehdä. Hyvää joulun odotusta sinulle!

  3. Olipa mielenkiintoinen kirjoitus ja hyvää pohdintaa! Olen itse aika "haihattelija", en juuri käy saunassa, mutta pesukone pyörii lähes päivittäin (pesen kuitenkin täysiä koneellisia), valoista en välitä ja sammuttelen ne aina, kun poistun huoneesta. Meillä saattaa palaa kevyesti parikymmentä kynttilää alakerrassa ja näiden lisäksi vain yksi pieni valaisin tai jopa pelkkiä koristevaloja, jotka toimivat pattereilla. 😀 Koitan myös ruuanlaitossa hyödyntää uunin käyttöä niin, että teen samalla lämmityksellä useamman jutun. Mutta parantamisen varaa miellä on myös, pääasia olisi tiedostaa näitä asioita ja sitä miten itse voi vaikuttaa energian tuhlaukseen.

    Mukavaa itsenäisyyspäivän aattoa! <3

    1. Tosi kiva kuulla, että pohdinta herättää ajatuksia. Pitäisi kirjoittaa enemmän ajatuksia ylös. Kuulostaa hyvältä, että aihe herättää ajatuksia. Kynttilöiden polttaminen on tosiaan yksi keino lisätä tunnelmavalaistusta ilman sähkönkäyttöä. Patterivalot toimivat myös hyvin ja uusimmissa valoissa on myös itsesammumistoiminto eli eivät jää pitkiksi ajoiksi palamaan. (esim. jos vaikka unohtaisi nukkumaan käydessä) Ruuanlaitossa on kyllä omat haasteensa, onneksi nykyään on nopeasti toimivia laitteita. Ja tuo on tärkeä pointti, nimittäin omien tottumuksien tiedostaminen sekä niiden pohtiminen.

      Hyvää (huomista) itsenäisyyspäivää sinne! <3

  4. Anonyymi says:

    Samoilla linjoilla olen kanssasi sähkön ja energian säästämisestä. Makuuhuoneessa voi olla viileämpää, sitä nukkuu paremmin, kun ei ole liian kuuma. Lattialämmitykseen tosiaan kannattaa kiinnittää huomiota, se on aikamoinen energiasyöppö.

    kirppuilija@gmail.com

    1. Mukava kuulla, että muitakin löytyy. Se on totta, että liian kuumakaan ei ole hyvä. Lattialämmitys tuo kyllä merkittävän lisän kulutukseen!

  5. Olen viime aikoina pyrkinyt tietoisesti vähentämään turhaa sähkönkulutusta. Viime sähkölasku oli tavanomaista korkeampi. Samoja säästövinkkejä. Valoja sammuttelen mielelläni ja tunnelmoin kynttilänvalossa.
    s.kansakoski(at)luukku.com

    1. Tämä kuulostaa järkevältä. Ikäviä yllätyksiä sähkölaskun suhteen tulee meilläkin tähän vuodenaikaan ja on huomattavaa, että kovat pakkaset nostavat kulutusta. Valoja on helppo seurata ja meidän tytötkin opettelevat näillä konkreettisilla asioilla. Tunnelmallista joulunaikaa sinulle!

  6. Anonyymi says:

    Samanlaisia säästötoimenpiteitä kuin sinullakin. Meidän talomme on kaukolämpöalueella ja suht uusi, joten lämmityksen suhteen voi säästää vain säätämällä lämpötilaa huoneistokohtaisesti. Sähköllä voi vaikuttaa sitten yksilöidymmin, kuten esim. sammuttamalla valoja ja turhia laitteita. Ostamme luonnonsuojeluliiton hyväksymää sähköä, joten kulutuksesta ei ainakaan tule niin paha mieli – energia kun on tässä tapauksessa uusiutuvaa ja siinä on huomioitu esim. kalajoet vesivoiman tapauksessa. kissankarva85(at)gmail.com

    1. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Turhia laitteita saattaa hyvinkin jäädä päälle ihan puolivahingossa, kuten latureita, valoja jne. Kuulostaa järkevältä käyttää uusiutuvaa energiaa! Juuri tänään pohdin lasten kanssa, miten esineitä voi kierrättää – pienten kanssa on hyvä lähteä helpoista asioista liikkeelle.

  7. Olen vähentänyt kotona valaistusta käyttämällä kynttilöitä tunnelmantuojana, koneen sammutan kun lähden kotoa jonnekin. Pesen täysiä pesukoneellisia pyykkejä ja käyn suihkussa nopeasti.
    T:Annika annikajokinen95@gmail.com

    1. Hyviä vinkkejä ja ainakin minulla on parantamisen varaa, mitä tulee täysiin pesukoneellisiin. Monesti käy niin, ettei hienopesuohjelman aikana koneessa ole kolmannestakaan vaatetta. Kiva kun kommentoit!

  8. Pienet teot arjessa, kuten saunan lämmitys sopivan aikaa ja uunissa kerralla useampaa ruokaa & leipomukset samalla lämmityksellä. Ilmalämpöpumppu on ollut lämmityksen kannalta hieno juttu.
    postin.tuomaa@gmail.com

    1. Nämä ovat juuri niitä, arjen pienet asiat. Niistä syntyy isoja säästöjä tai kuluja! Itse pyrin juuri tähän, monta ruokaa peräjälkeen tai samanaikaisesti uuniin (kiertoilmauuni mahdollistaa samanaikaisen paiston) tai saunominen esim. vähän myöhempään. Mukavaa kun jätit kommenttia ja osallistuit!

  9. Irmeli1961 says:

    Ilmalämpöpumppu. Sen hankkiminen on näkynyt sähkölaskussa! Sähköpatterit imee ihan tolkuttomasti rahaa… Takan lämmitys ja ilmalämpöpumppu, niihin tukeudun 🙂

    irmeli.nieminen (at) hotmail.com

    1. Ilmalämpöpumpun käyttökokemuksista kuulisin mielellään lisäänkin. Hankkiminen ei ole nyt ajankohtainen, mutta ehkä tulevaisuudessa? Takka on mainio juttu, sellainen on haavelistalla, ehkä sitten joskus!

  10. Olen aina ollut tosi säästeliäs mitä tulee sähköön. Pienet valinnat arjessa vaikuttavat! Asun kuitenkin vuokrayksiössä, jossa sähkölaskun pitäminen pienenä on helppoa.

    jelena.nieminen@hotmail.com

    1. Mukava kuulla! Tämä on aivan totta, sillä lasku kasvaa huomattavasti yksiöstä kaksioon tai kolmioon, etenkin jos on vielä sauna. Muistan selvästi, miten sähkölasku oli vain joitain kymppejä ekassa yksiössäni ja nykyään se huitelee satasissa. Ainakin talvikuukausina kun on kovat pakkaset.

  11. Samoja juttuja löysin täältä, kuin sinäkin. Meillä on varaava leivinuuni, jota laiskanakin hetkenä tekee mieli lämmittää, koska muistissa kolkuttaa sähköpattereiden päälle laittaminen mikäli lisälämpö ei ole käytössä 😀 Uunia pyrin hyödyntämään varsinkin niissä ruuissa jotka vaatii pitkän kypsennysajan. katjape@gmail.com

    1. Aivan mieletön juttu tuo varaava leivinuuni! Todella hienoa, tykkään tosi kovin näistä kekseliäistä ratkaisuista ja näitähän pitäisi ihan kirjoittaa ylös. Meillä saattaa rakentaminen olla tulevaisuuden kuvioissa piankin, joten tämä oli tosi hieno vinkki!

  12. Anonyymi says:

    Pyrin kiinnittämään huomiota sähkönkäyttöön mm. sammutan aina valot huoneesta lähtiessä, uunia pyrin hyödyntämään ja teen useita ruokia/leipomuksia samalla.
    sinilintu_(at)hotmail.com

    1. Tuo valojen sammutus onkin hyvä, hyvin usein niitä tulee napsuteltua lasten perässä. Ruuanlaitossa kuluu kyllä sähköä, hyvä vinkki hyödyntää vähentämällä lämmityskertoja sillä sekin vie melko paljon.

  13. Anonyymi says:

    Hei! Kuten edellä olevissa kommenteissa on tullut esille, voi jokainen tehdä oman pienen osansa. Meillä mies sammuttelee valoja, poika 8v. muistuttelee vesihanan valuttamisesta ja itse olen työni puolesta (Vihreä lippu -koulu) saanut olla mukana miettimässä mitä moninaisempia tapoja vähentää energiankulutusta. Meillä huusholli lämpiää sähkön lisäksi takkapuilla sekä ilmalämpöpumpulla.

    sannammpaananen@gmail.com

    1. Mukava kuulla, että sielläkin lapsi on mukana! Sähkökeskustelun myötä oma esikoiseni on tullut tietoisemmaksi asioista ja innostunut uudella tavalla kiinnittämään huomiota juurikin valoihin tai sähkölaitteisiin. Kysyy nykyään meiltä aina onko tämä käytössä, entä tämä ja tarviiko kukaan näitä valoja. Ihania nämä lapset, kun innostuvat myös! Tosi hieno juttu, että olet päässyt työsi puolesta asian ytimeen.

  14. Meillä on valot vain siinä huoneessa, jos kulloinkin ollaan. Jouluvalotkin napsitaan yöksi pois päältä ja laturien johdot irti seinästä heti kun akku on täysi.
    holopainenveera [at] gmail.com

    1. Tämä onkin muuten viisasta, nimittäin laittaa valoja yöksi pois (tarkoitan jouluvaloja). Meillä on ajastettu jouluvalot niin, että ne sammuvat viimeistään puolen yön aikaan kun kaikki ovat nukkumassa. Siten saa mennä yläkertaan hämyisessä valaistuksessa eikä tarvitse miettiä, mistä sammuttaa. Toisaalta valot sitten sammuvat ja tietää, ettei ne pala siellä "turhaan". Kiva kun osallistuit!

  15. Lämmin kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille! Kommentteja saa edelleen kirjoittaa, mutta huomaathan että kilpailu on päättynyt!

Kommentointi ei ole käytössä.