Sisustus

Ajatuksia muuttamisesta ja vinkit kotia vaihtavalle

Meidän muutto etenee hurjaa vauhtia ja kirjaimellisesti olo on kuin kesäisenä päivänä, jolloin juoksee alas niittyä hiukset leijaillen. Vauhtia piisaa ja mäen loppu on pian saavutettu – nopeammin kuin olisi uskonut. Suoritus lopuillaan, mutta silti pitää vielä jaksaa. Viimeiset metrit ovat niitä työläämpiä. Täytyy pistää kaikki likoon.
Pakkaaminen on lähtenyt hyvin käyntiin. Siitä pitää huolen pikkuapuri, neiti viisi ja puoli vuotta. Äidin oma rakas. Tällaisina aikoina sen oikein huomaa erityisellä tavalla, että omista lapsista kasvaa todella hienoja ihmisiä vaikka pienihän tuo vielä on. Tytär haluaa auttaa ja monesti on sanonut, että rakastaa tätä pakkaamista ja auttaa niin kernaasti äitiä. Olo on kyllä hurjan onnellinen. Viimeeksi muuttaessamme tytär oli 11 kuukautta eikä kävellyt. Niin pikkuinen silloin. Paljon on elämä muuttunut.
Muuttaminen on aika haasteellista, vaikkei olisi kertynyt niin kovin suurtakaan kokoelmaa tavaraa. Puhumattakaan, kun sitä tavaraa on. Ja paljon. Mistä olisi järkevintä aloittaa? Ja mihin niitä valmiita laatikoita kannattaisi laittaa? Aloitettiin homma ihan fiilispohjalta, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikesta tarpettomasta (tähän vuoden aikaan) päätin nyt tehdä inventaarion ja samalla pakkailla pois. Jonkin verran löysin heti myytävää ja osa onkin jo onnellisesti lähetetty eteenpäin! Olen pakkaillut nyt kuuden laatikon päivävauhtia Murun päiväunien aikaan. Vanhempi tyttö on reippaasti auttanut ja yhdessä ollaan saatu puuhastella tavaroiden parissa. Huomaan, että monen tavaran olemassa olon ihan oikeasti unohtaa, kun se on pitkään ollut poissa silmistä. Ja yleensä sellaisilla on myös tarpeeton virka.
Varaa aikaa pakkaamiseen. Kiireessä tuntuu siltä, ettei selviydy hommasta koskaan. Muistan viime kerralla, että joutui availemaan laatikoita kun liian kiireessä tuli sullottua kaikenlaista jopa sekaisin. Rauhassa tavaroita ehtii myös käydä lävitse ja miettiä, mitä ei tarvitse kuitenkaan seuraavassa kodissa. Meille on käynyt joka kerta niin, että kaikki tavarat on pakattu ja siirretty uuteen kotiin. Siellä on sitten tuskanomaisissa järjestelytuokioissa käyty samat kamat moneen kertaan lävitse. Kuinka paljon helpommalla olisinkaan päässyt, kun olisin käyttänyt muutossa enemmän aikaa?

Järjestele ja merkitse. Huomasin jo heti alkumetreillä, että kannattaa merkitä pakatut laatikot jollain tapaa. Monesti vain pakkaan ja ladon paketit samaan kasaan – mies kysyy sitten mitä missäkin on? No mistä sen voi enää illalla muistaa? Huomasin Clas Ohlsonilla kätevännäköisiä pakkaustarroja, joissa oli erilaisia kuvia teeman mukaan: astiat, vaatteet, jne. Tarrat ovat kätevät, mutta myös paksu tussi (ja teippi) ajaa hyvin saman asian. Teippiin voi siis kirjoittaa, mikäli materiaali hylkii mustetta. Makukysymys, miten haluaa merkitä. Toisaalta jos hankkii vähän erilaisia ja erivärisiä laatikoita/kasseja/pakkausmateriaalia, niin voi järjestellä myös niihin tavarat esim. keittiö, vaatteet, harraste jne. aina tietynlaiseen laatikkoon.

Hanki pakettikärry. Tämä on kätevä, jos muutenkin olet kova puuhastelemaan laatikoiden parissa, siirrät pieniä kalusteita (esim. raskaampi pikkulipasto, laatikot) ja et halua rasittaa selkääsi. Näin tällaisen kerran yhdellä ostajalla, joka kävi hakemassa meiltä korkean ja painavan lasivitriinin. Ei sitä olisi yksin saanut mitenkään kannettua. Tämä kyseinen asiakas noukkasi kärrillään kaapin kyytiin ja veti sen portaista alas. Kätevää kuin mikä. Miksiköhän ei ole tullut hankittua sellaista aikaisemmin?

Pyydä apua. Kaksin tai suuremmalla porukalla muuttaminen sujuu huomattavasti helpommin. Ainakin, jos sinulla on paljon muuttokuormaa. Muuttofirma hoitaa myös kätevästi tavaroiden kuljetuksen, kantamisesta puhumattakaan. Tilasin meidän muuttoa varten kuljetuksen pianolle ja hinta ei tunnu pahalta, kun pohtii miten ikävästi voisi käydä esimerkiksi portaissa. Piano siirretään koneellisesti eli voimme turvallisin mielin keskittyä kaikkeen muuhun. Olen kuullut paljon tarinoita siitä, miten pianoa on kannettu useita kerroksia ihan omin hartiavoimin ja olen vakuuttunut, etten itse halua siihen hommaan lähteä.

Muuttaminen paikasta toiseen on aina vähän erilaista, vaikka kuitenkin toistaa samaa kaavaa: kodin sisus pakataan ja siirretään toiseen paikkaan. Yleispäteviä neuvoja on vähän vaikea antaa, kun tilanteet voivat olla niin erilaisia, ettei sitä tule edes ajatelleeksi. Halusin kuitenkin kirjoittaa aihetta auki, kun se meillä on nyt niin ajankohtainen. Vaikea saada vinkkejä mistään ja ehkä tämä kirjoitus avasi vähän omaakin ajatusta. Niin harvoin sitä kuitenkaan muuttaa. Ei se jokapäiväistä meidän elämässä ole. Muutto on henkisesti iso juttu, lapset miettivät millaista uudessa kodissa on ja miten kavereita saa? Toisaalta paikanvaihto voi olla virkistävää ja ainakin äiti odottaa jo, mitä kaikkea muutos tuo tullessaan. Vinkit jakoon!

Saatat myös pitää...

6 kommentti

 1. Anonyymi says:

  Moikka, tämä ei nyt varsinaisesti tähän kuuluu, mut kysyn kuitenkin. Olen pitkään ihastellut teidän keittiötä, olisko mahdollista saada hieman mittoja teidän keittiöstä. Pituus kiinnostaisi ja saareken koko. Kuinka pitkä teidän olohuone on? Olemme siirtämässä keittiötä olohuoneeseen ja teillä näyttäisi olevan aika samanlainen pohja.

  1. Hei, kiitos paljon kommentistasi! Tässä on niin monta asiaa, että teen aiheesta oman postauksen ensi viikon aikana. Jos asialla on oikein kiire, laita s-postia niin vastaan siihen pikemmin.

 2. Oi tsemppiä muuttopuuhiin 🙂 Pääsin koneelle näin yömyöhäisellä ja pakko oli tulla kurkkimaan mitä teillä puuhaillaan 🙂 Menenkin lukemaan väliin jääneet postaukset!!! <3

  1. Kiitos Laura! <3 Käyhän kurkkimassa, varmaan postaustahti lisääntyy kun pääsen tästä muutosta. 😉

 3. Tsemppiä muuttoon <3 Meilä on myös pieni reipas apulainen, tekee päivittäin pikkujuttuja jo ihan pyytämättäkin 🙂

  1. Kiitos Niina <3 Ihana kuulla, pikkuisten aputyöt ovat kyllä tuntuvia. Ja ilahduttaa paljon mieltä, että lapsi osaa ajatella jo näin tunteita.

Kommentointi ei ole käytössä.