Sisustus

AJATUKSIA VÄLIPALOISTA

Aamuni alkavat nykyään paremmin kuin ennen. Olen nimittäin opetellut syömään aamiaista ja nykyään jopa nautin siitä muulloinkin kuin viikonloppuisin. Kiireiseltä ja kaaottiselta arkiaamun häsellykseltä nimittäin välttyy, kun herää pikkuisen aikaisemmin ja suunnittelee asiat paremmin. Varaan nykyään 10 minuuttia enemmän aikaa ja asiat sujuvat kuin itsestään. Kuulostaa helpolta, mutta on totta jossain määrin (ainakin kun lapset ovat vähän isompia ja itsenäisempiä). Aamiaisen ohella välipalat ovat tärkeä osa päivää ja jaksamista, joten haluan kertoa teille hieman enemmän omista tottumuksistani samalla, kun esittelen teille Raision uusia välipalatuotteita. Kävin alkuviikolla Raision järjestämässä lehdistötilaisuudessa kuulemassa uusista tuotteista, jotka tulevat kauppoihin marraskuun alussa.

Elovena on varmasti monille suomalaisille tuttu tuotemerkki, ainakin nimeltä. Kaurapuuro on kasvattanut meidän sukupolvea ja nykyaikana kaurasta tehdäänkin paljon muutakin kuin puuroa tai leipää. Kaura on tunnettu monista hyvistä ominaisuuksista terveyteen liittyen ja se sopii myös monille keliaakikoille tai vilja-allergisille. Noudatan itse gluteenitonta ruokavaliota ja on ollut ilo huomata, miten tuotteiden määrä on kasvanut markkinoilla erityisesti viimeisten kolmen vuoden aikana. Kokonaisuudessaan viljan kanssa puljaaminen alkoi reilut kuusi vuotta sitten, kun löimme hanskat tiskiin esikoisemme jatkuvien useiden oireiden kanssa. Taustalta alkoi paljastua kaikenlaista ja lopputulema on se, että meillä jokaisella on oma erilainen ruokavalio, jota noudatamme. Kuulostaa vaikealta, mutta elämää on helpottanut ratkaisevan paljon kehittyneet markkinat ja olenkin hurjan ylpeä, että löydän meille jokaiselle myös valmista ruokaa.

Omaan ruokavaliooni sopivat Provena-tuotteet ovat toimineet täydentävinä monessa tilanteessa. Välipalakeksit ovat maunsa puolesta hyviä ja yksi keksi täyttää makeanhimoa. Välipalapatukoista minulla on vähemmän kokemusta, sillä näitä on hyvin vähän saatavina juuri minulle sopivina. Ilahduinkin todella paljon kun huomasin, että Elovenan uudet välipalapatukat gluteenittomia eivätkä sisällä laisinkaan lisättyä sokeria. Tuoteselosteita tarkkaan lukeneena olen suorastaan järkyttynyt, miten monet tuotteet sisältävät hurjan määrän sokeria – rasvasta puhumattakaan. Uusissa välipalapatukoissa on käytetty kauraa ja mm. rusinoita. Lapseni eivät voi syödä kauraa, joten nämä jäävätkin suosiolla aikuisten kahvihetkiin ja välipaloihin. Ainakin tuo välipalasuklaapatukka on herkullinen!

Tuotteet saatu Raisiolta.

Puurokuppi on uutuus, jonka uskon olevan suosittu vaihtoehto lounaalle. Muutaman euron hinta ja mukaan tuleva puulusikka tuovat lisäpisteitä. Puurokuppia on kahta makua: houkutteleva vaahterasiirappi ja rouhea pähkinä. Mukaan voi lisätä oman maun mukaan vaikkapa jogurttia tai marjoja, ehkä jopa hieman hunajaa – makoisa lounas syntyy pienestä. Puurokuppi sisältää kauraa sekä ruisleseitä, joten nämä jäävät mieheni testattavaksi. Tästä voisikin tulla seuraavaksi gluteeniton versio?

Välipalojen merkitys omassa elämässä on ollut tärkeä. Olen vasta viime aikoina oppinut syömään säännöllisesti ja huomannut, että aterioiden jättäminen väliin ei ole missään mielessä kestävä ratkaisu. Kuulin Raision tilaisuudessa ensimmäistä kertaa jonkun toisen kertovan samankaltaista tarinaa, mitä olen itsekin elänyt. Sitä, että aterioiden väliin jättäminen ja syömättömyys oireilevat sitten lopulta (illalla). Se, miksi ei syö voi johtua monesta asiasta. Omalla kohdallani nälän tunne toisinaan puuttuu, joskus syynä on kiire. Yksinkertaisesti ei muista syödä ja jossain vaiheessa kello viidentoista aikaan miettii, että kylläpä huimaa ja särkee päätä. Klassisia oireita. Minä tarvitsin kellon kaulaani, että opin syömään säännöllisesti ja ei se helposti käynyt. Joku fiksu ihminen sanoi minulle, että jos ei ole aikaa lounastaa, niin syö rahka ja hedelmä. Jotain terveellistä välipalaa. Mutta älä ole kokonaan syömättä. Ei ole hyvä ja kestävä ratkaisu toimia näin, muttei sekään, ettei kuukausiin syö koskaan mitään ennen iltaa. Kauhean typeräksi sitä itsensä tuntee, mutta näin se vain on.

Pääsin parikymppisenä terveelliseen tapaan syödä, mutta vaikeiden raskauksien myötä koko homma romuttui. Enkä enää osannut. Pahoinvointi oli jotain aivan järkyttävää ja minulle jäi kammo. Se johti pieneen naposteluun, joka sitten vei pohjan kaikelta säännöllisyydeltä. Vuosien jälkeen olen taas pääsemässäni jaloilleni ja olen hyvin onnellinen tästä asiasta. Minulla on taustalla hyvin vaikea migreeni sekä vatsaoireet, jotka ovat kulkeneet mukana syntymästä saakka. Ei siis ole koskaan ole ollut helppoa, mutta jotenkin sitä vaan oppii kestämään. Väittäisin, että migreeni ja vatsavaivat kulkevat käsikädessä. Sitä kukaan ei vaan pysty tieteellisesti todistamaan. Vatsaoireita on hyvin vaikea tutkia ja allergialääkärin mukaan sopivia laboratoriotestejä ei ole vielä olemassa, millä tilanteeseemme saataisiin selvyyttä. On siis toisaalta onni minulle, että lasten tilaa on tutkittu jo pienestä saakka ja olen sitä kautta saanut apua omaankin tilanteeseen. Tämä ei tarkoita sitä, että olisin onnellinen lasten allergioista – päinvastoin – mutta ymmärrän nyt itseäni paremmin. Ja toisaalta, kun ymmärrän itseäni paremmin, ymmärrän myös lasten tilanteen ja valitettavasti kivut sekä oireet.
Allergisen ja ruokarajoitteisen (niin kuin usein kuulen sanovan) elämä voi olla toisinaan haasteellista, mutta on upeaa, kun meitäkin on kuultu ja uusia tuotteita tullut markkinoille. Raision tilaisuudessa tanssija Minna Tervamäki kertoi puheenvuorossaan, että välipalojen merkitys korostuu erilaisissa elämäntilanteissa. Kiireisyys ja harrastukset voivat tuoda rajoitteita, seikkoja on monia. Allergian takia sopivia vaihtoehtoja voi olla vaikea löytää ja omat eväät kulkevat mukana. Tämä on meille hyvin tuttua, sillä erityisesti lapsille on vaikea löytää ulkomaanreissuilta muuta kuin pihviä. Niinpä meillä on kulkenut mukana omat ryynit, leivät ja pastat. Tuoreita hedelmiä onneksi löytyy hyvin kaupasta kuin kaupasta!
Välipalojen merkitys voi korostua elämässämme monin tavoin. Sitä voi ohjata ruokavalio ja allergiat, elämänkatsomus tai tottumukset. Elämäntyyli voi vaatia nopeita aterioita muutaman tunnin välein. Aterioiden saatavuus ja terveellisyys voivat myös vaikuttaa valintoihimme. Kiireinen elämäntyyli tai matkustelu asettavat omat ehdot. Emme kuitenkaan tahtoisi tinkiä terveellisyydestä tai laadusta. Nykynainen tahtoo ravita itseään terveellisesti. Hyvät valinnat tuovat meille hyvää mieltä. Arvokkaana asiana olen oppinut, mitä oma kehoni tarvitsee. On tärkeää oppia kuuntelemaan itseään, jotta voisi paremmin. Tämä pätee oikeastaan aika monessa asiassa, eikä vain ruuan suhteen. Nautitaan elämästä askel kerrallaan!

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Anonyymi says:

    Ihanat tarjoilut – mitä noissa salaateissa on (vihreä mozzarella-tomaattisalaatin edessä ja juustotarjottimen oikealla puolella olevassa, jossa ilmeisesti cantaloupea ja ilmakuivattua kinkkua, mutta mitä se ruskea on)?

    1. Voi nyt tuli paha kysymys, en nimittäin ole aivan varma mutta veikkaisin siinä olevan saksanpähkinää. Sose omassa kulhossa taisi olla viikunahilloa.

Kommentointi ei ole käytössä.