Sisustus

Christmas delicacy

Lähestyvä joulu houkuttelee monin tavoin herkuttelun pariin. Ja moneen makuun näitä makeita ja suolaisiakin namipaloja löytyy. En voinut vastustaa kiusausta koota hiukan omia suosikkejani, joita bongailin. Ja ei tässä kaikki. Voin vihjaista, että brittilehdistä löytyy mielettömän hyvännäköisiä leivoksia, kakkuja, jäädykkeitä ja usea näistä on varustettu vieläpä helpolla reseptillä.
Miltä kuulostaisi Winter Berry Brownie? Ben & Jerry´s. Saakohan tätä Suomesta, en ole nähnyt mutta tekisi mieli maistaa. Suklaakuusi näyttää namilta ja sitä ei ole pakko syödä kerralla. Menee vaikka koristeenakin, mikäli malttaa mielensä. Keksien kohdalla ei itsehillintä sitten pidäkään. Leivon aika harvakseltaan keksejä ja kaupasta ei juurikaan mieleisiä ja tuoreita saa, joten sesonki on onnen omiaan herkuttelemaan suklaahippuja ja kuivatuin hedelmin maustettuja keksejä.
Jouluun liittyy paljon perinteitä ja tunteita. Eräässä kahvipöytäkeskustelussa juttelimme äänekkäästi jouluelokuvista. Kävi ilmi, että on monta elokuvaa tai jouluohjelmaa, joita ilman ei ole sitä oikeaa joulua. Niin kuin sanotaan, ilman Lumiukkoa, ei ole oikeaa joulua. Tai Pippi Långström. On niin mukava huomata, miten erilaisia ja sitten taas samanlaisia perinteitä ihmillä ja perheillä on. Meillä on monta perinnettä, mitkä ovat olleet itsestään selvyyksiä – eihän niitä ilman osaa viettää pyhiä. Näitä on moneen makuun ja itselle yksi ihana jouluntäyteinen elokuva on the Holiday. Lasten kanssa Nalle Puhin jouluelokuva ja Muumien joulu ovat olleet meille tärkeitä. Lapset ovat alkaneet näitä katsella jo lokakuussa ja muistan hyvin monesta elokuvasta repliikit. Itse kuvaa en ole välttämättä nähnyt, sillä olen saattanut ommella tai tehdä kotitöitä. Kotoisaa kuitenkin. The Snowman on ollut meillä kotona jouluperinne jo kauan ja kuuluu jouluun aivan yhtä vahvasti, kuin karkkikepit. Vanhat lukijat tietävät, että olen aivan hulluna näihin polkanmakuisiin pikkukeppeihin jotka sekoittavat parhaimmat kaakaot ja capuccinot.
Veikeä ja varmasti herkullinen on myös kuppikakku eli cup cake. Jouluisin maustein ja täyttein tarjoituna, tietenkin. Voisin kehittää tähän herkullisen reseptin, mikä sopii keliaakikoille ja vilja-allergisille. Mitä pidät maustetuista poppareista? Itse en ole maistanut, mutta herkulliselta kyllä näyttää. Mikään ei kuitenkaan voita perinteistä piparkakkutaloa. Nykyään näistä tehdään toinen toistaan kauniimpia ja kekseliäimpiä. Erilaisilla kuorrutteilla ja väriaineilla saa taiteiltua kaikenlaisia koristeita ja lumipeitteitä. Koristeet ja elintarvikekimalteet kruunaavat ja antavat loppusilauksen upealle talolle tai pienelle tuvalle. Voi kun taito ja osaaminen riittäisi itselläkin! Tai edes aika ja voimat harjoitella. Useilla joulumarkkinoilla voi kuitenkin ostaa omansa, mutta täytyy olla nopea – menevät kuin kuumille kiville. Itsekin tunnustan työssäkäyvänä äitinä, että aika on todella kortilla. Ostaisin mielelläni tällaisen, jos vastaan tulisi kohtuulliseen hintaan.
Joulukuu kaikkine kiireinen on ajankohta, joka laittaa miettimään. Mikä on tärkeää ja mihin haluaa panostaa? Moni pienikin asia voi tuoda iloa ja aina ei tarvita suuria sanoja tai tekoja ollakseen hyvä. Joulunajan kohtuullinen herkuttelu ja kuvilla mässäily on yksi lemppari – kaunis esillepano on puoliruokaa, tavataan sanoa meidän keittiössä. Nähtäväksi jää, mitä loihditaan meillä joulupöytään?

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Oi mitä herkkuja! Itsellä on suklaa kova sana! Nooh Joulun ajan saa herkutella, ja sen jälkeen ei edes tee mieli suklaata vähään aikaan. 😉 Laitin just viikolla the holiday leffan tallennukseen, ja aion katsoa sen Jouluna. 😉

    1. Samaa mieltä. Voi olla ettei suklaa pahemmin maistu enää pyhien jälkeen…
      Minäkin löysin eilen muuttokamoista kyseisen leffan ja onpa kiva päästä pian viettämään joulua. Mukavaa adventtia!

Kommentointi ei ole käytössä.