Piha Puutarha

Etupihan kesäterassi

Puutarhoissa kukkivat nyt ruusut ja pionit. Vaaleanpunaiset, liilat ja valkoiset sävyt leikittelevät eri puolella pihaa. Ulkona vihertää jo runsaasti, heinäkuussa puutarha alkaa olla parhaimmillaan. Kesäaamut ovat aurinkoisia ja lämpimiä. Paahteisia, jos puhutaan etupihastamme. Ranskalainen tyyli inspiroi ja innostaa minua niin sisällä kuin ulkonakin. Sen huomaa etenkin etupihalla, jossa meillä on muutama rautainen tuoli ja pieni pöytä. Laventelia en ole perinteisesti vielä ostanut. Oliivipuu sen sijaan kasvaa takapihalla.

Tämä vuosia vanha setti on kulkenut meillä jo muutamassa kodissa. Kalusteiden puuosien käsittelyäkin on jo mietitty. Öljyäminen toisi näihin pidemmän käyttöiän. Tarkkasilmäinen huomaa, että puista on tipahdellut jo keltaisia lehtiä. Koivut ovat edelleen rehevän vihreät ja kesä taitaa olla parhaimmillaan.

Keväällä ostamani puksipuut ovat alkaneet tehdä jo uutta versoa. Alepuut olivatkin todellinen löytö, sillä joskus puu on korvattu pariin otteeseen sesongin aikana. Vanhat valkoiset ja mustat ruukut olivat rikkoontuneet talven aikana, josta kirjoittelinkin keväällä. Nämä uudet harmaat ruukut ovat olleet kauniit ja sopivat hyvin etupihalle. Luonnonkiviä ostin varmaan viisikymmentä kiloa keväällä ja jouduin turvautumaan jo myyjän apuun. Kiviä riittää vielä, kun saadaan tuo kiveyskohta tehtyä uudelleen. Päätettiin leikata kiveä kapeammaksi ja laittaa valkoinen koristekivi seinänviereen myös tuolle lyhyelle kohdalle.

Viime talvena puput olivat syöneet timanttituijat. Hankittiin uudet melkein kaikkien tilalle ja päätin samalla tehdä tähän kiveyksen ja laittaa koristekiviä. Nyt ei ole näkynyt yhtään pupua koko kesän aikana tämän version lähellä. Tuolla sivupihalla kyllä käyvät syömässä.

Tehtiin tytön kanssa tänään pihahommia ja kiskottiin rikkaruohoja kiveyksestä irti. Nurmea ja ratamoja oli ehtinyt kasvaa jo vähän hiekkapihallekin, joten kaivettiin ja revittiin niitäkin irti. Ihan pakko pienenä vinkkinä, tämän Ikean keittiöön tarkoitettu pesuvati on todella kätevä pihahommissa. Se on sopivan kokoinen, kevyt ja helppo siirtää mukana tarvikkeiden kanssa.

Kuvista päätellen (ja muutenkin pihalla aikaa viettäneenä) tuo nurmikko täytyisi ajaa lyhyeksi. Meillä on takapihalta revitty miehen toimesta nurmi jo yli kuukausi sitten enkä tiedä, kehtaanko laittaa sieltä mitään valokuvaa todisteeksi. Tarkoituksena olisi tilata valmisnurmi, saa nähdä miten urakka etenee. Tänään ostettiin jo yläkerran vessan remppaa varten uusi allaskaappi ja allas. Hana puuttuu vielä, maalihommiakin on tiedossa. Alakerran vessaa entrataan hieman myös uudella peilikaapilla ja seinien maalauksella. Eli kyllä tähän parin viikon lomaan mahtuu aika paljon työtä.

Saatat myös pitää...