Sisustus

Firenze – lattia eteisessä

Vaalea laatta oli arvattava valinta kotimme eteiseen, kun aloimme suunnitella pintaremonttia yli kolme vuotta sitten. Kokemuksesta tiedän, että tietyt vuodenajat ovat vaativampia ja etenkin lapsiperheessä sisään kantautuu pihamaan aarteita muutenkin kuin kenkien pohjissa. Eteisessä oli alunperinkin asennettu laattalattia, joten tuntui luontevalta vaihtaa sinne meidän näköisemme laatta. Vanha lattia oli kulahtanut ja paikoin rikki, joten sen vaihtaminen oli väistämätön.

Eteinen antaa tulijalle ensivaikutelman kodista ja kieltämättä minusta on joka päivä mukava tulla sisälle siistiin tilaan. Aikaisemmissa kodeissa laminaatti on toiminut hyvin, joten pohdin huolella laattavalintaa.

Kriteereinä olivat seuraavat seikat:

  • siisti ja ajaton, joka sopii myös kokonaisuutena alakerran sisustukseen. Se itsessään rajasi jo aika paljon värivaihtoehtoja
  • käyttöä kestävä, joka tarkoittaa runsaalle käytölle tarkoitettua laattaa ja hyvää pinnoitetta (tämä rajasi hyvin paljon kauniita laattoja pois)
  • visuaalinen, kaunis ja riittävän rauhallinen kuviointi (rajasimme yksiväriset laatat pois siinä vaiheessa, kun päätimme vaaleasta sävystä)
  • katseenkiinnittäjä halusin vaaleaan ja vähäeleiseen eteiseen erottuvan lattian, joka näyttäytyy edukseen ja on yllättävä (kodin muuhun sisustukseen verrattuna)
  • tyyli kyllähän sen täytyy tuntua omalta ja sellaiselta, että sitä jaksaa katsoa joka päivä (mitään liian tavanomaistakaan en tahtonut)

Asunnon sähkökaappi sattuu olemaan juuri kivalla paikalla eteisessä ja kokovalkoisessa tilassa se olisi ollut liian erottuva. Siksi etsin laattaa, jossa olisi harmaan sävyjä. Nyt kaappi ikäänkuin naamioituu tilaan eikä herätä liikaa huomiota.

Eteisessä on pakko olla jokin pieni sivupöytä, johon saa laskettua käsilaukkuni. Pieni laatikko on juuri sopiva avaimille ja nenäliinoille, jotka saa napattua nopeasti mukaan lähtiessä.

Kolmen vuoden käyttökokemuksella voin todeta, että tämä on ollut todella kestävä ja hyvä ratkaisu. Käsittelimme saumat vielä erikseen kevyellä pinnoitteella, mikä suojaa värin ja lian imeytymistä saumoihin. Lattia on kestävät hyvin kulutusta ja se näyttää usein siistiltä, vaikkei joka päivä imuroisi.

Reunalistat valittiin ovien kahvojen perusteella eli mattapronssin sävyisenä. Niin nämä yksityiskohdat erottuvat, mutta noudattavat yhtenäistä linjaa. Hopea tai kromi olisi ollut oiva ja hyvä valinta, mutta halusin olla tässä kohtaa erilainen. Eipä ole kertaakaan haitannut tai ”osunut” silmään.

Moni lukija on kysellyt laatan perään ja tässä on teille linkki Laattapisteen sivuille:LPC Firenze ja löydät tuolta myös muut värivaihtoehdot. Laatalla on viiden vuoden takuu, joten sen pitäisi kestää hyvin jokapäiväistä käyttöä. Saumapinnoitteesta vielä sen verran, että sitä kannattaa uusia ainakin vuosittain, sillä se kuluu hiljalleen pois lattianpesun ja käytön yhteydessä.

Saatat myös pitää...