Sisustus

INSPIRAATIONA ENGLANTILAINEN TYYLI

Syksy on hyvin otollista aikaa kodin sisustamiseen. Tarjonta on laajaa ja monipuolista, sekä uudet mallistot ovat saapuneet kauppoihin hypisteltäviksi. Lehdet tarjoavat silmänruokaa, siinä missä blogit ja muut somekanavat. Uudet sävyt, printit ja tyylit sekoittuvat yhdessä pinnalla olevaksi suuntaukseksi. Eletään pikkuhiljaa eräänlaista nousukautta ja sen huomaa kyllä valikoimissakin – nyt on tarjolla monenlaista kun uusia merkkejä lanseerataan ja jopa vanhoja ponnahtelee pintaan. Ikävä kyllä en päässyt tänäkään vuonna sisustusmessuille (bloggaan sitten kun sinne ekan kerran menen, jos ikinä) ja ihmettelemään syksyn ja tulevien sesonkien valikoimaa.
Oma tyylini on jo määrittynyt melkoisen nuorena, vaikka en sitä silloin tiennytkään. Sanoisin, että se on lähtöisin klassisesta ja yksinkertaisesta pukeutumisestani ja mausta. Olen monta kertaa maininnutkin, että olen ollut varma pukeutuja ja yhden tyylin kantaja, mutta ihan oikeasti olen kokeillut salaa vaikka mitä! Siis vaatetta, ja kokeiluiksi se on vain jäänyt. Kokeilut ovat painottuneet lähinnä ”hienoihin” mekkoihin ja jostain syystä en koskaan omaksunut niitä. Voin paljastaa, etten ole käyttänyt hametta elämässäni kuin kahdesti, ellei kyseessä ole ollut juhlatilaisuus. Mekkojen käyttöön vaadittavaa itseluottamusta kun ei vaan ole löytynyt.
Oman tyylini löytymiseen avaintekijät ovat nuoruuden intohimoissani, eli harrastuksissa. Klassinen baletti, pianon soitto sekä kouluratsastus. Nämä kolme rakasta ja tärkeää harrastusta elävät tavallaan vieläkin arjessani ja elämässä. Mitä ne oikeastaan merkitsevät ja mikä minulle on niissä ominaista?
Baletti oli hyvin dominoiva ja voimakkaimmin kasvatukseen vaikuttanut harrastus. Se opetti minulle pitkäjänteisyyttä, jatkuvan harjoittelun salat ja hyödyt, sekä antoi harrastuksena paljon. Lukuisat esiintymiset ja lehtikuvaukset antoivat paljon itseluottamusta ja nautin paljon näyttämötyöskentelystä. Pianotunnit ja baletti tukivat toinen toisiaan ja rakastuin klassiseen musiikkiin. Se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen – siksi meillä soi niin usein Chopin, Tsaikovski sekä nykyään myös Sinatra tai riittävän klassinen jazz. Kouluratsastus sopii kuvioon myös, sillä lajilla on pitkät perinteet. Itse ratsastuksen vaativuuden ja rakkaudesta hevosiin lisäksi viihdyin todella paljon talleilla. Rakastin sitä tunnelmaa, nahkan tuoksua ja yleisesti ottaen ratsastustyyliä – kun puhutaan vaatetuksesta. Pukeudun edelleen hyvin usein sitä noudattaen. 
Saatat ehkä huomata toistuvan teeman – etenkin asu- ja tyylikuvissani. Se on maanläheinen ja hyvin tummasävyinen. Kutsun sitä itse englantilaiseksi ratsastustyyliksi. Hieman hienostuneemmaksi vain. Vai miltä kuulostaa tummat nahkasaappaat, mustat tai valkoiset housut, lyhyt tumma jakku tai tikkikankaasta tehty ratsastusliivi? Huiveissani ja muissa asusteissa saattaa vilahtaa myös ratsastajan teemaan liittyviä elementtejä, kuten tämä Guessin huivi.
Miten sisustuksen laita? Kyllähän englantilainen tyyli iskostuu hyvin myös sen genren tiimoilta. Olen  nimittäin ollut aina kovin ihastunut somiin englantilaisiin vanhoihin taloihin. Vanha tyyli ja perinteet kiinnostavat, mutta myös ajaton ja klassinen henki on tärkeä tunnelman tekijä, jos haluan hengästyä. Makuni on hyvin jalostunut ja on vaikea löytää täydellisiä kuvia tai esimerkiksi kirjoja tai lehtiä, joista voisi ammentaa visuaaliseen nälkään. Siksi olen säästänyt joitain kirjoja sekä lehtiä vuosikymmenien takaa. Trust me, I have. 
En ole ollenkaan sellaista idolityyppiä eli minulla ei koskaan ole ollut esikuvaa. En ole koskaan innostunut sellaisesta. Siksi on joskus turhauttavaa etsiä jotain, mitä ei löydä mistään. Yleensä haluankin jotain sellaista, mitä ei ole saatavilla tai toimitus ulkomailta on liian tyyristä/hankalaa. 
Mitä englantilainen tyyli on? Minulle se on hyvin pitkälle perinteistä, kaunista ja ajatonta. Lontoossa vallitsi ystävällinen ja lämmin ilmapiiri, mihin menitkin. Tyyli on myös maanläheisiä sävyjä, kauniita lattialistoja ja perinteitä kunnioittavia kalusteita. Englantilainen sisustustyyli voi helposti olla liian tunkkainen minun makuuni, joten en kovin orjallisesti noudata sitäkään. Erityisesti ihastelen kuitenkin nappipäällysteisiä kalusteita ja sängynpäätyjä – linjakkaat sohvat ovat upeita katseen vangitsijoita. Omassa kodissa perinteisiä linjauksia löytyy vähän: kodin pintojen lisäksi vanha piano ja kalustevalinnat ovat tehty niin, että ne näyttävät kauniilta pidempään kuin kaksi vuotta. Toisaalta muunneltavuus on tärkeää silloin kun jokin kaluste täytyy vaihtaa. Esimerkiksi ruokapöydän tuolit sopivat monenlaisen pöydän kanssa. Silloin niiden valinta ei ole ollut liian rajaava, vaan mukautuva.
Aihe on hyvin laaja ja kirjoittaisin siitä mielellään enemmänkin. Ehkäpä palailen myöhemmin ja jatkan aiheesta? Tähän jatkoksi olisi nimittäin löytynyt muutama hyvä vinkki, jolla luoda tyyliä.
Minkälaisia ajatuksia englantilainen tyyli herättää sinussa?

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Anonyymi says:

    Englantilainen tyyli..olen joskus miettinyt, että edellisessä elämässäni olen tainnut ausa englannissa 🙂 koska koen samaistuvani siihen erityisen hyvin. Hevosia myöden! Ainut missä koen eroavaisuutta on värit ja kuosit-pidän paljon neutraalimmasta. Silleen sopivasti vaaleaan sisustukseen lisättynä englantilaista tyyliä. Ja myös vaatetukseen esim.Barbourin vaatteet löysin jo nuorena. Ja Hunterit myös.. -Siru-

    1. Mia Huttunen says:

      Hei,
      Mukava kuulla, että löytyy kohtalotoveri. 🙂

Kommentointi ei ole käytössä.