Sisustus

Kesän sisustus

Mikä tekee kodista kesäisen? Miksi voi kokea tarvetta muunnella sisustusta sesonkien tai vaikkapa juhlien vuoksi? Tai ihan muuten vaan. Miksi se toisia aina ihastuttaa ja toisia vihastuttaa? Mietin näitä asioita aina silloin tällöin ja aihe ponnahti pinnalle nyt, kun olen työstänyt muutamaa haastetta, mihin minua on pyydetty vastaamaan. Sain Lauralta Kaksin kaksiossa – blogista haasteen kertoa, mihin käyttäisin 10 000 euroa sisustusrahaa? Tulen todella jälkijunassa tämän aiheen kanssa, mutta olen ihan oikeasti pohtinut ja työstänyt tätä kirjoitusta jo kuukausia. Meillä kun sattuisi olemaan yllätys yllätys sille rahalle ihan oikeasti käyttöä. Kuulette tästä siis pian lisää. 
Sain Jossulta Maailman paras paikka -blogista haasteen kertoa meidän perheen tai parisuhteen sisustustyönjaosta. Tämäkin aihe sai minut miettimään asioita tarkemmin. Miten oikeastaan suhteemme dynamiikka toimii, sillä moneen asiaanhan saattaa suhtautua ikäänkuin automaattisesti samaan tapaan. Nämä ajatukset eivät missään nimessä ole yleistyksiä, vaan ihan omia ajatuksiani meidän suhteesta, perheestä ja elämäntavoista. Tästäkin aiheesta on tulossa tällä viikolla postaus. En saanutkaan postausta aikataulussa ulos, sillä yllättäen kahden henkilön aikataulujen sovittaminen näinkin arkisessa asiassa, kuin yhteisbloggaaminen ei sujunutkaan niin sutjakasti. Ihan hymyilyttää pelkkä ajatuskin. Kuulette siis aiheesta pian lisää – myös mieheni näkökulmasta.
Mitä ajattelet kesän sisustamisesta kotiin? Kuulostaako hassulta? Sitähän se voi olla. Toisille myös vakava asia ja mieltä piristävää. Olen miettinyt tätä seikkaa monesti ja ihmetellyt, mistä oma tarpeeni vaihtaa sohvatyynynpäällisiä johtuu? Ehkäpä se on jollain tapaa uudistumista, maiseman vaihtoa miedompaa ja tutun ja turvallisen rikkomista uusien kokemusten toivossa. Mistä minä tiedän? Kukapa ei ilahtuisi kodin ilmeen muuttumisesta suuntaan tai toiseen, etenkin jos se menee niin sanotusti parempaan suuntaan. Kenties joku. Minä ainakin.
Uskallan nyt kertoa, etten juurikaan odota kesää. Toisin sanoen en hypi innoissani siitä, että kohta on kuuma ja aurinko porottaa pihalla ja hiekka pöllyää pihatiellämme. Mietin itsekseni, että mistähän tämäkin johtuu? Olen vuodenaikaihminen eli innostun aina uusista asioista ja uuden sesongin alkamisesta. Nautin läpi vuoden kaikista pyhistä, kun saa hipsutella kotona ihan rauhassa ja hehkuttaa vaikkapa joulua, ystävänpäivää tai pääsiäistä. Silloin kotiinkin on kiva laittaa kauden koristeita, itselle mieluisia värejä ja muuta. Mistähän nyt tuulee ja puhaltaa?
Ehkäpä en tiedä, mitä odottaa tulevalta kesältä? Varaudunko johonkin, mitä on turha yrittää ennustaa? Olen kyllä innoissani, kun pääsen laittamaan omaa pihaa ja suunnittelemaan montaa muutakin juttua uudessa kodissa. Odotan kyllä, että pääsee ulos hyppimään vaikka vesisateeseen ja kuvaamaan kaunista luontoa kodin ympärillä. Lapsemme nauttivat omasta pihasta ja alueesta, joten se tuottaa myös minulle suunnatonta nautintoa. Iloa, kun omat pienokaiset riemusta kiljuen juoksevat pihalle hakemaan naapurin lapsia leikkimään. Tätähän olen odottanut ja toivonut koko pienen elämäni.
Ehkäpä odotukseni ovat matalat myös epävarman remontin suhteen, mikä koskettaa talon pohjaa ja osittain myös pihaa? Pihan laittaminen on juuri nyt käsillä ja moni luultavasti siksi jättää kodin sisustamisen vähemmälle kesäaikaan. Monet käyvät kesämökeillään ja vapaa-ajan asunnoissa. Kesällä ollaan paljon ulkona ja myös tapahtumat sekä matkustaminen vetävät puoleensa. Voisiko olla, että aikaisemmin kerrostalossa asuneena keskitin kaiken energiani vain kotiin ja pieneen parvekkeeseen? Ettei uskalla edes toivoa, mitä kesä voisi tuoda tullessaan?
Meidän piha on tällä hetkellä ankea. Se on siivottu, pensaat leikattu, mutta täysin laittamaton. Ei kukkia. Puut kuolleet, pitäisi kaataa pois. Meillä ei ole terassia ja kaikki on muutenkin hiukan rempallaan edellisten asukkaiden jäljiltä. Onhan meillä parvekekin, mutta se on tavaran alla ja todella häpeäpilkku. Täytyisi siis pian alkaa laittamaan pihaa, jos meinaa nauttia siitä sitten lomalla.
Tein vuosi sitten sisustussuunnitelmia uuden kodin varalle ja täältä löytyy nyt lähes kaikki suunnitelmassa olleet asiat. Lattiavalaisin uupuu vielä, kun päädyin myymään kolmijalkamme. Täällä on suunnittelemani sohva, matto, vakat, koristevalot, nappulat, tv-taso, hay, oliivipuu, peitot ja tyynyt. Mietin sitäkin, että miten päin laitan vakat, jos meille tulee valkoinen lattia. Kaikkea on siis pohdittu aika paljon, vaikkei ehkä siltä näytäkään. Toinen lattiavaihtoehtohan meillä oli vaalea kalanruotoparketti, mitä olisin kuollakseni halunnut joko ylä- tai alakertaan. Jälkimmäinen oli vahva vaihtoehto. Se jää nyt kuitenkin hamaan tulevaisuuteen, ellei asioihin sitten tule muutosta. Keittiönlattia nimittäin hajoilee…
Taustalla voi myös olla halu kaunistaa kotia värein ja koristein, kuten kynttilöiden, lyhdyjen, kukkien ja muiden koristeiden tavoin. Torkkupeiton, verhojen ja muiden tekstiilien vaihtaminen tuo muutosta ja eloa kotiin. Väreillä saa helposti tunnelmaa vaihdettua ja esimerkiksi joulun tuntu voi tulla jo pelkästään kukkien tuoksusta. Kesäkotikin voi siis syntyä pienillä muutoksilla, kuten värin lisäämisellä tai vähentämisellä. Myös kesäinen kukkakimppu tai muun yksityiskohdan tuominen tilaan voi lisätä haluttua fiilistä. Meillä ainakin toimii yksinkertaistaminen ja kesäiset kukat. Ehkä se vielä tästä?
Ihanaa, aurinkoista ja kaunista viikonloppua!

Saatat myös pitää...

3 kommentti

 1. Olipas kiva postaus 🙂
  Tykkään näistä sun kuvista paljon <3 Voi että noi vakat onkin noin isoja. Mä oon aatellut niitä paljon pienemmiksi. Niihin taitaa mahtua hyvin tavaraa.
  Voi ei mikä teidän keittiön lattialle on tullut? Onko pahasti hajonnut?

  Ihanaa viikonloppua myös sinne!

  1. Kiitos Helmis, oikein kiva kuulla. <3 Vakat on melko isoja ja tilavia eli niihin saa kyllä paljon tavaraa. Minulla on pienemmässä tällä hetkellä aikakausilehtiä ja tuohon isompaan mahtuu hyvin tekstiilejä ja muuta koristetta talteen.

   Keittiön lattia ei olekaan ollut niin kestävä, kuin meille luvattiin. Halkeamia tullut useaan kohtaan ja mies meinaa, että siihen tulee päälle parketti tai laatta. 🙁

 2. Teillä on kyllä kaunis koti! Pihaa voi sitten laittaa vaikka pikkuhiljaa valmiiksi, turha ottaa siitä stressiä. 🙂 Täälläkin haaveissa ulos terassia ym… sitä en kyllä tiedä, koska sellaisen saisi.

Kommentointi ei ole käytössä.