Kestävä kehitys Kulutus

Kevään käytännöllisintä sijoituskohdetta etsimässä

Olen kuullut monesti sanonnan ”kevät on autokaupan kuuminta aikaa”. En tiedä, onko väite kovinkaan paikkansa pitävä, mutta kevään tullen tuntuu moni asia vilkastuvan markkinoiden saralla. Kevätsesonki saa ihmiset tekemään kaikenlaista ja ostamaan ihan huomaamattaan erilaisia tarvikkeita niin sisälle kuin uloskin. Onhan se sanomattakin selvää, että välillä tulee tarve tehdä hankintoja ja uusintojakin eli korvata vanhaa toimivaa mukavammalla.

Piha on helppo kohde, nimittäin ulos tarvitsee aina kaikenlaista: kukkia, kasveja, multaa, kastelutarvikkeita, laattoja, kalusteita ja vaikka mitä. Kevät on otollinen aika ostajalle, sillä kauppojen valikoima on vielä suhteellisen laaja. Pihaan saa laitettua helposti satoja ellei tuhansiakin euroja. Se tuntuu olevan monivuotinen urakka, mikä ei koskaan tule päätökseen. Yhtenä vuotena kaivettiin salaojia, toisena terassi, yhtenä maalattiin ja häärättiin ympäri taloa, on laitettu nurmea, parveketta, kukkaa, ruusupuskaa ja erään hyvin runsasjäniksisen talven jälkeen tajuttiin myös suojata osa puista. Rahaa palaa ihan huomaamatta. Kysymys kuuluu, onko se sen arvoista? Saako rahoilleen vastinetta? Onko piha hyvä sijoitus? Sanoisin, että vuodenajan pituus huomioiden piha kannattaa laittaa kuntoon ja pitää siistinä. Neuvoa kannattaa ehdottomasti kysyä ammattilaiselta, ellei osaa valita maaperään ja sijaintiin nähden sopeutuvaisia kasveja. Juuri siksi muutamaa pioni- ja ruusupuskaa lukuunottamatta pidän niin paljon ruukkuistutuksista.

Sijoituskohteena piha

Kun perusilme on kunnossa, vähällä rahalla ja suunnitelmallisuudella pääsee pitkälle.

Panosta oikeanlaisiin kasveihin kasvuolosuhteisiin nähden. Ammattilaiset osaavat neuvoa ja antaa vinkkejä.

Pihistä ruukuissa, kokemuksen mukaan ja ammattilaisenkin vahvistamana kaikki ruukut eivät tunnu kestävän paria vuotta pidempään.

Nämäkin ruukut hajosivat muutamassa vuodessa

Jos sinulla ei ole pihaa tai parveketta, niin ei mitään hätää. Sisätiloihin saa yhtä hyvin upotettua rahaa – vuodenajasta riippumatta. Kevät tuntuu olevan sellaista aikaa itse kullakin, että tekee mieli ottaa esiin (tai ostaa) pastellisia sävyjä tai vaihtaa kynttilöitä kukkiin. Kevyemmät torkut ja vaaleat sävyt houkuttelevat nyt enemmän, kuin syvät ja tummat värit. Pimeän talven jälkeen iskee ihmeellinen vimma siivota ja pestä ikkunoita tai vähintään pölyttää vanhat tavarat ulos ja tuoda jotain kevyempää ja raikkaampaa tilalle, eikö totta? Missä kohtaa rahallinen panostus kannattaa ja milloin menee jo yli?

Kalusteita ei kannata nyt aivan joka vuosi uusia, mutta tilanteen mukaan sekin on joskus pakollista. Lasten kasvaessa on täytynyt vaihtaa sänkyä suurempaan ja muuttojen myötä on mennyt kaappeja uusiksi. Pitkäikäisten hankintojen tekeminen on järkevää, mutta ei aina helppoa. Olen altistunut muutamassa vanhassa työpaikassa homeelle ja erittäin huonolle sisäilmalle, jonka seurauksena terveydelliset rasitteet (astma, allergia) ovat pahentuneet huomattavasti. Tämä on vaikuttanut viime vuosina myös kodin hankintoihin, kun kaikki untuvalliset peitot ja tyynyt piti hävittää, villamatoista luopua ja melkein kaikista kasveistakin. Suosin kotona minimalistista tyyliä, joka helpottaa siivousta. Meillä on myös kukat, kuuset ja oksat kestoversiona, sillä allergiani vuoksi kestän vain muutamia kukkalajeja eri vuodenaikaan.

Kodissa voi ajatuksen sijoittamiseen liittää muutamaan asiaa: rakennukseen ja irtaimistoon. Osakehuoneistossa osakkaan vastuu poikkeaa jonkin verran omakotitalon omistuksesta, mihin en pureudu sen enempää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rakennuksen kustannukset tulevat aina tavalla tai toisella osakkaan maksettavaksi, vaikka taloyhtiö olisikin korvausvelvollinen. Omistusasunnossa asianmukainen remontointi voi parantaa asuttavuutta, mutta ennen kaikkea antaa pitkäikäisyyttä. Huolella tehty kylpyhuoneremontti kestää aikaa ja rahaa, kuten myös muu kunnossapito. Toisaalta kodin irtaimisto voi myös olla hyvä sijoituskohde, jos panostaa laatuun ja kestävyyteen, sekä ostaa arvonsa säilyttäviä tavaroita. Irtaimiston sijoitusarvoa voi laskea myös helpolla laskukaavalla eli laskemalla, mikä tuotteen käyttöarvo on. Tämä vanha kaunis lipasto on maksanut jo itsensä takaisin, sillä sen käyttöarvo on ollut alle euron/päivä jo useamman vuoden. Maksoin lipastosta alle satasen ja käyttöikää sillä on jo meillä viisi vuotta. Käytännössä se on ollut rahallisen arvonsa veroinen monella tapaa.

Sijoituskohteena sisustus

Panosta omistusasunnossa pintamateriaaleihin, jotka kestävät aikaa ja käyttöä. Huomioi ennen hankintaa korjaus- ja kunnostusmahdollisuus vahingon sattuessa ja laske käyttöarvo. Panosta paljon kulutusta kestävään ja määrittele omat prioriteetit. Panosta myös laadukkaisiin ja aikaan kestäviin kalusteisiin, joissa käytettävyys on optimoitu. Arki on tärkeä, minkä täytyy toimia. Asunnon ostaminen on oma osionsa, johon en tässä postauksessa mene.

Pihistä lyhytikäisissä käyttötarvikkeissa, kyseenalaista lyhytikäisten tavaroiden hankinta kokonaan. Muista tässäkin kohtaa prioriteetit. Esimerkiksi meidän ruokapöytä on pihistä-versio, mutta on se ajateltu pidempiaikaisemmaksi hankinnaksi, kuin alle vuosi.

Onko kevät hyvää aikaa auton ostajalle? Tai myyjälle? Auton osto on aina eräänlainen tarkan markan päätös eli minulle henkilökohtaisesti ehkä se vaikein sijoituskohde. Auton arvo laskee suhteessa muihin kulutushyödykkeihin niin paljon, että ostopäätöstä täytyy aina harkita pitkään. Kun auton pyörät rullaavat ovesta ulos, sinne hujahtaa tonni tai toinenkin. Prioriteetit kuvastavat tässä hyvin paljon, eli mihin käyttötarkoitukseen auto hankitaan, onko lapsia, minkätyyppistä ajoa ja mitä ominaisuuksia arvostaa? Jos listaan arvoja, niin turvallisuus ja käytännöllisyys ovat melko tärkeitä – kohtuulliseen hintaan tietysti.

Auton ostaminen mielletään usein huonoksi sijoitukseksi. Jos kuitenkin haluaa sijoittaa autoon, voi auto rahallisen arvon lisäksi tuoda muuta hyötyä ja lisäarvoa ostajalle. Täytyy tuntea asiakas ja tietää, mitä arvoa ostaja haluaa. Käyttöarvo voi olla tärkeämpää kuin hinta. Kuluttajat ovat myös erilaisia sen suhteen, mitä autolta haluavat. Se on kuitenkin kiistatta tosiasia tänäpäivänä, että uuden auton arvo laskee suhteessa paljon verrattuna toiseen käyttöhyödykkeeseen. Vanhempana, kahden lapsen äitinä auton turvallisuus on minulle ykkösasia ja juuri siksi uudemmat autot houkuttelevat enemmän.

Sijoituskohteena auto

Panosta auton käytettävyyteen ja hinta-laatusuhteeseen. Mitä haet? Kaupunkiautoa vai pitkään ajoon mukavaa, turvallista autoa. Osaava ja luotettava automyyjä on kultaakin kalliimpi. Tunne omat rajoitteesi auton huoltoa ja kunnossapitoa varten sekä tee päätös auton käyttöiästä juuri sinulle.

Pihistä turhista lisävarusteista. Jos vetokoukku on tarpeellinen, mikset hankkisi sitä? Moni uskoo tarvitsevansa erikoisia asioita, mutta pitkällä juoksulla niiden merkitys saattaa häivettyä eli toisin sanoen, et edes muista laittaneesi niitä vaatimuslistaan. Ilmastointi on ihan kätevä, mutta mukiteline, onko se aivan välttämätön vaatimuslistalla?

Auton vaihto alkaa hiipiä mieleen viimeistään silloin, kun tajuaa seuraavan kilometrirajan raksuttavan lähemmäs. Auton remontit maksavat maltaita ja jos ei yhtään tunne alaa (minä en tunne autoja), voi olla vaikeaa osata ostaa parasta hinta-laatusuhteeltaan olevaa autoa. Viimeistään tässä kohtaa osaa arvostaa eri alojen ammattilaisia, jotka haluavat löytää asiakkaalleen sopivat ratkaisut. Asiantunteva palvelu on osa asiakaskokemusta, mistä minä olen valmis maksamaan. Ei riitä, että saan jotain, haluan rahoilleni parhaan mahdollisen vastineen.

Saatat myös pitää...