Sisustus

KOHTI KESTÄVÄMPÄÄ KULUTUSTA

Mitä sinulle tulee mieleen sanoista kestävä kulutus? Paljon puhuttu ”kuluttaminen” on ollut tapetilla jo pitkään ja monesta näkökulmasta. Erilaisia kuluttajatutkimuksia on tehty iät ja ajat, mutta viime vuosina aiheen käsittely on laajentunut entisestään. Monet tavoittelevat ekologisempaa elämäntapaa ja pohtivat valintojaan tarkemmin. Voin todeta, että omat arvoni ovat joutuneet koetukselle useita kertoja. Siihen on ollut monia syitä. Ensinnäkin, minulle on elämässä tärkeää käytännöllisyys ja tietynlainen helppous. Pidän siitä, että elämällä on raamit ja jokin tarkoitus. Helppous tarkoittaa usein sitä, että teen asiat kerralla loppuun. Yleensä ne ovat pieniä asioita, kuten koti on järjestyksessä ja silloin nopea siivota. Toisaalta se voi tarkoittaa myös standardia kauppalistaa, eli niitä samoja tuotteita joita usein ostamme: kasvikset, hedelmät ja niin edelleen. Suunnitelmallisuus on melko tärkeää minulle, jotta tämä paletti pysyy helpommin kasassa.
Tein jo melko nuorena tärkeän oivalluksen: pohdin kertakäyttökulttuuria eräänlaisena jatkumona. Sain tähän kipinän silloiselta ystävältäni, joka keräili erilaisia muovipusseja. Hän esitteli minulle kokoelmaansa ja pyysi minuakin säästämään pusseja tarpeen varalta. Aloin huomioida enemmän kasseja, joita kannoin kotiin. Ystäväni ilahtui, kun sai minulta uusia pusseja. Niinpä minäkin säästin niitä kauneimman paperikassin sisään. Jossain vaiheessa se kuitenkin täyttyi ja ennen kuin huomasinkaan, piilottelin niitä jo ympäri huonetta. Taisin olla kai rippukouluikäinen kun hiffasin, ettei touhussa ole oikein mitään järkeä. Pusseja kertyi aivan lukematon määrä muutaman vuoden aikana ja vaikka niitä miten yritti uusiokäyttää, niiden määrä ei vähentynyt. Muistan, kuinka jossain vaiheessa ainaiset pussit aiheuttivat jo pientä ahdistusta ja turhautumista: miten pääsen niistä eroon? Nakkasin pussit kahdella kertaa menemään. Muistaakseni hyvin äänettömästi heivasin ne ja se tuntui todella hyvältä. Vuosien päästä tajusin, että olemme mieheni kanssa taas samassa tilanteessa. Tiedättekö sen tunteen, kun kaikesta huolimatta tavaramäärä ahdistaa?
Nuorena käyty tiukka hamstrauskokemus melkein toistui, kun tajusin laittaa sille pisteen. Muistan jostain lukeneeni, että kaupan muovipussi (mitä myydään kassoilla ostoskassiksi) on kappalehinnalta kalliimpi, kuin tuotteina myytävät roskapussit. Tämän oivalluksen jälkeen oli todella helppo ja suorastaan järkevää hankkia kestokassit ruokaostoksia varten. En ole laskenut, kuinka paljon olemme tehneet rahallista säästöä, mutta sen muovipussikokemuksen jälkeen tiedän, että muovin kulutukseen olemme vaikuttaneet omalta osaltamme paljon.
Meillä on ollut pitkään käytössä Iittalan kestokassit ja ne ovat toimineet hyvin. Huopaiset sangat ovat kuitenkin alkaneet kärsiä ja painavampia ostoksia varten hankin meille nämä kankaiset kassit Tukholman reissulla. Neutraalit värit ja eleetön kuviointi takaavat sen, ettei näihin ihan heti kyllästy. 
Näissä on kahdet kantokahvat ja halutessa kassin saa olalle. Ajaton printtikuvio on armelias piilottamaan pienet tahrat, joten nämä ovat luultavasti käytössä mieluiset. Katselin tilavuutta sillä silmällä, että näihin saa hyvin raskaampia tuotteita sopivassa määrin. Käymme yleensä kahdestaan kaupassa ja mies luonnollisesti kantaa raskaimmat tuotteet. Iittalan huopakassit ovat kevyet kantaa, mikäli niitä ei täytä kokonaan maidoilla ja vastaavilla tuotteilla.
Tässä on vielä hieman osviittaa koosta. Taiteltuna kassi mahtuu hyvin myös laukkuun. Nämä maksavat itsensä pian takaisin, sillä hintaa oli vain viisi euroa per kassi. Aika kustannustehokas ostos siinä mielessä, myös kestävämpi valinta materiaalin puolesta.
Pohjasta näkee, että muotoon ommeltu taitos antaa hyvin ryhtiä ja käytössä näihin on helppo pakata ostokset. Mietin, että näitähän voisi käyttää melkein muutenkin kantokasseina. Minulla on  usein kaupungilla suurempi laukku sitä varten, ettei joka liikkeestä tarvitse ottaa yhtä ostosta varten uutta pussia. Tässä kiteytyy se ajatus, että yhdistelemällä voi säästää. 
Tässä on vielä linkki YLEN artikkeliin aiheesta, mikäli kiinnostuit ja haluat lukea lisää.

Saatat myös pitää...