Kulutus Sisustus

Kulutustottumuksia

Mitä tarkoittaa vähän, pieni määrä, kohtuullisesti tai sopivasti? Moni käyttää näitä termejä jatkuvasti ja aivan yleisiähän ne ovat, toki asiayhteys ja mielikuva vaikuttavat niiden käyttämiseen puhekielessä. Joskus herää kuitenkin kysymys, mitä sillä tarkalleen ottaen yritetään viestittää? Valloillaan oleva trendi tavaran vähentämisestä ja maltillisesti ostamisesta herättää väkisinkin ajatuksen: mikä ihmeen sopiva määrä? Mistä sitä voi tietää, mikä on vähän, kohtuullisesti tai sopivasti? Mikä on liikaa ja missä raja menee?

Näitä kysymyksiä pohdin joskus itsekseni, sillä niiden sisällöllinen merkitys on henkilökohtainen. Mikä on sinusta vähän pesuainetta? Kuka ostaa liikaa ruokaa viikoksi? Nämä ovat makukysymyksiä, joihin vaikuttaa niin moni seikka. Arvomaailma ja elämänkokemuksemme, ajattelutapamme sekä ympäristön viestimä tieto. Viehättyneenä aiheeseen ajattelin, jos aloittaisin tästä ensimmäisen juttusarjani, jossa käsittelen aina yhtä osiota kerrallaan. Miltä kuulostaa?

Päätin valita ensimmäisen postauksen aiheeseen kodin tekstiilit, tällaisen helpon ja yksinkertaisen aiheen. Itseasiassa listassa on kuitenkin aika monta kohtaa, joten avaan jokaista kohtaa muutamalla lauseella. Saat näin hieman parempaa käsitystä, mitä tarkoitankaan sopivasta määrästä lakanoita. Minulle merkityksellisiä asioita ovat kulutuskestävyys, laatu, materiaali, visuaalisuus ja eettiset tuotantotekijät. Hinta on siinä mielessä tärkeä, että mitä enemmän arvot ja tarve korostuu tuotteessa, sitä enemmän olen valmis maksamaan. Tietysti joku raja on olemassa ja usein pihtaan hankintaa alennusmyynteihin saakka. Itse asiassa aika usein, mutta lähtökohtaisesti en osta edullista vain alhaisen hinnan vuoksi, vaan ostan edullista siksi, että määritelmäni ja odotukseni toteutuvat.

KODIN TEKSTIILIT

Kodin tekstiileihin lukeutuu monia asioita, mutta jos ajatellaan yleisesti ottaen talouteen liittyviä, olen listannut meille seuraavat tuoteryhmät:

  • Keittiöpyyhkeet ja -tekstiilit
  • Käsipyyhkeet
  • Kylpypyyhkeet
  • Lastenpyyhkeet
  • Laudeliinat
  • Pussilakanat
  • Tyynyliinat
  • Koristetyynynpäälliset
  • Peitot
  • Torkkupeitot
  • Tyynyt ja sisätyynyt
  • Matot märkätiloihin (wc ja kylpyhuone)
  • Suuret matot (eteinen, olohuone, makuuhuoneet jne.)
  • Verhot

Tähän listaan sisältyy siis lähinnä talouden tekstiilejä jotka ovat kaikkien käytössä. Vaatteet ja asusteet ovat aivan eri aiheena. Listaa pohtiessa huomasin heti, että aika montaa erilaista ryhmää sisältyy pelkästään kodin tekstiileihinkin. Tietysti tätä voisi halutessaan jatkaa vielä vaikka kuinka pitkälle, mutta tässä ovat ne juuri meille, nelihenkiselle perheelle oleelliset käyttötavarat.

Pohditaanpa listaa vielä hieman tarkemmin.

  •  Keittiöpyyhkeet ja -tekstiilit Tähän ryhmään kuuluu läjä kaikenlaista tarviketta, mitä voi tarvita ruuanlaitossa, keittiön siivouksessa, kattamisessa tai vaikkapa leipomisessa. Olen melko tarkka materiaalien kanssa, sillä atooppinen ihoni ärsyyntyy yleensä uusista tekstiileistä. Toisaalta mietin myös tuotteen käyttöä ja keittiöpyyhkeissä imukyky ja materiaalin kulutusta kestävät ominaisuudet ovat tärkeitä. Keittiöpyyhe on meillä usein esillä, joten se saa olla käytettävyyden lisäksi myös siisti ja kivan näköinen. Meidän käyttämien keittiöpyyhkeiden keskimääräinen käyttöikä on noin kaksi vuotta. Pyyhkeiden lukumäärä on alle 10 ja vaihdan niitä käytön mukaan, kuitenkin vähintään kahdesti viikossa. Meillä on myös käytössä kestotiskirätit, joita olen ostanut kolmen vuoden sisällä 3-4 kappaletta. Ne pyörivät jatkuvasti käytössä/pesussa, niin en ole aivan varma määrästä. Kestävyys on ollut erinomaista näissä mustissa räteissä. Perinteisiä paperipyyhkeitä käytämme vähän, lähinnä käsien tai joidenkin raaka-aineiden kuivaamiseen.

  • Käsipyyhkeet Tähän kategoriaan miellän vain vessoissa käytettävät käsipyyhkeet. Niiden keskimääräinen käyttöikä on meillä niin ikään 2 vuotta. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että ne ovat jatkuvasti käytössä. Vaihdan pyyhkeitä kolmen päivän välein. Flunssa-aikaan päivittäin ja myös silloin, kun ne likaantuvat käytössä (usein lapset ja kesä – yhdistelmä on tällaista aikaa). Vaadin käsipyyhkeiltä paljon. Ensinnäkin, ne eivät saa näyttää nuhjuisilta. Toiseksi niiden materiaali täytyy olla hyvä ja imukykyinen. Meillä esiintyy kahdella neljästä atooppista ihoa ja käsiä ei voi hellästi taputella kuivaksi joka kerta. Yksinkertaisesti aika ei päivässä riittäisi. Käsipyyhkeet ovat myös eräänlainen käyntikortti eli ainakin minulle pyyhkeiden siisteys/puhtaus kertoo paljon. Lapseni kysyvätkin joskus, että miksi pyyhkeet täytyy pestä, kun niihin kuivataan aina pesun jälkeen? Niinpä, you tell me.

  • Kylpypyyhkeet Näissä on sama juttu. Keskimääräinen käyttöikä on 2 vuotta, sillä pyyhkeet ovat päivittäisessä käytössä. Meillä on kylpypyyhkeitä jokaiselle 3 kappaletta, sillä säilytystilat ovat pienet. Toisaalta, minulla on hyvä pesusysteemi, jolloin saadaan aina parissa koneessa kaikki pyykkikorissa olevat pyyhkeet pestyä.

  • Laudeliinat Muutama pellavainen ja yksi vohvelikankaasta. Pidän ajattomista ja yksinkertaisista kuvioista sekä sävyistä. Sauna saa olla rauhallinen paikka ja pari laadukasta tekstiiliä riittää. Saunomme 1-2 kertaa viikossa, joten pesen yleensä viikoittain myös laudeliinat. Käyttöikää on vaikea arvioida, nykyiset ovat 2-3 vuotta vanhoja ja vielä todella hyvässä kunnossa.
  • Pussilakanat ja tyynyliinat Ostan nämä yleensä seteittäin. Vanhemmalla tyttärellä on käytössä 3kpl Gantin pussilakanasettiä ja ne ovat yli neljä vuotta vanhoja ja edelleen kuin uusia. Mikäli haluan tähän vaihtelua, täytyy lisätä kodin valikoimaa. Pikkusiskolla on hieman enemmän, olisiko neljä pussilakanasettiä, sillä olen ollut näissä hieman hövelimpi edullisen hinnan takia. Nyrkkisääntönä olen pitänyt sitä, että täytyy olla yksi käytössä, varalla ja mahdollisesti pesussa. Yleensä tämä menee kuitenkin niin, että pesun ja rumpukuivauksen jälkeen setti on heti käyttövalmis. En siitä pussilakanoita ollenkaan, joten kulumaa ei siltä osin synny. Meillä on omassa käytössä 3 settiä pussilakanoita: pellavaiset, valkoiset sekä tupaantuliaislahjaksi saadut Marimekon kuviolliset. Hyvät setit, kestävät ja vaihteluakin kaipaamme hyvin vähän. Pussilakanoissa on se hyvä etu, että hyvästä materiaalista tehdyt kestävät todella kulutusta eivätkä kaipaa silittämistä, jos ne ”suoristaa” hyvin kuivauksen jälkeen. Pussilakanoiden käyttöikä on meillä siis noin 4-5-vuotta.

  • Koristetyynynpäälliset Oi oi, minun paheeni. Salainen ”heikko” kohta. Näitä meillä on eniten suhteessa jemmassa. Mikä parasta, vaihtelu on ollut suurta – olen jälleenmyynyt kaiken tarpeettomaksi jääneen. Tosin, meillä on edelleen pieni varasto kivoja päällisiä, joita vaihtelen toisinaan. Keväällä vai kesällä hankitut Ikean tyylikkäät tummansiniset samettipäälliset ovat nykyiset lempparit. Voin käyttää kuvioita hyvin maltillisesti (monestakin syystä) ja harkiten, osa kuvioinnista nimittäin aiheuttaa migreeniä. Toisaalta, muutama vaihtokappale ei ole kovin suuri pahe, right? Käyttöikä, noin 1,5 vuotta huomioiden laatu ja visuaalisuus.
  • Peitot Ja nimenomaan nukkumisessa käytetyt peitot. Näitä meillä on yksi per nukkuja eli neljä kappaletta. Jokaiselle omiin tarpeisiin (lämmin, viileä, pehmeä, allergia jne.) sopiva. Käyttöikä on 2-3 vuotta, sillä pesen peitot ainakin 4 kertaa vuodessa. Jossain vaiheessa pintakangas alkaa tuntua eltaantuneelta tai se menettää muotoaan, jolloin on aika vaihtaa uuteen. Ajattelin asiaa myös hygienian näkökulmasta ja monet tutkimukset antavat viitteitä, että petivaatteista, peitoista, tyynyistä ja patjoista kannattaa pitää huolta ja tuulettaa säännöllisesti.

  • Torkkupeitot Nämä ovat pitkäikäisiä ja tarkkaan harkittuja, joita ostan hyvin harvoin. Materiaali, visuaalisuus ja käytettävyys ovat avainasemassa. Torkun täytyy olla monikäyttöinen ja sopia kaikkiin tiloihin – myös autoon. Otan milloin mihinkin viltin mukaan ja etenkin kesällä on kiva, kun piknikkiä voi pitää vaikka missä. Torkku on kätevä myös lisäpeittona, esim. talvella ja kukapa ei haluaisi kääriytyä lämpöiseen vilttiin illalla katsomaan sarjaa tai lukemaan?
  • Tyynyt ja sisätyynyt Näitä meillä vaihdellaan useimmiten. Minulla on astmaa ja allergiaa, joten tyyny on sellainen, jonka uusin itselleni vähintään kahdesti vuodessa. Pesen tyynyä myös pari kertaa ennen uuden ostoa ja tuuletan usein. Siksi sängynpetausta kannattaa siirtää hieman aamuisin, että se ehtisi tuulettua. Sisätyynyt ovat myös käytössä, sillä kyllähän en sohvalla pyörivät ja altistuvat pölylle ehkäpä eniten. Höyhentyynyt ovat ehdoton ei, sillä saan niistä voimakkaat hengitysoireet, siispä muotonsamenettävät tyynyt menevät vaihtoon ainakin kerran vuodessa.
  • Matot märkätiloihin (wc ja kylpyhuone) Nämä ovat kovassa käytössä, mutta kestävät yllättävän hyvin. Meillä taitaa olla tällä hetkellä 2/vessa ei yhteensä neljä vessanmattoa ja 2 kylpyhuoneeseen. Matikka on tässäkin sama eli yksi käytössä ja toinen varalla/pesussa.
joulumatto

 

  • Suuret matot (eteinen, olohuone, makuuhuoneet jne.) Tällä hetkellä meillä on kaksi suurempaa mattoa, toinen lastenhuoneessa ja toinen on ollut alakerrassa, mutta nyt tallessa. Lisäksi kaksi hieman pienempää,  joista toinen olohuoneessa ja toinen on niin sanottu joulumatto (kyllä, mieheni nimitys) joka odottaa tuolla männynraikkaana pääsyä ruokailutilaan. Mattoja meillä on hyvin vähän ja en tykkää varastoida niitä, vaan pari vuotta käyttöä ja sitten eteenpäin.

  • Verhot Meillä on yhdet! Ne ovat Ikean säästäbudjetin pimennysverhot, silti erittäin tyylikkäät ja linjakkaat laskeutuvat verhot. Harkitsen tällä hetkellä lumenvalkoisia, mutta todellakin vasta harkitsen sillä mitään turhaa en halua tänne pyörimään.

 

Kokonaiskuva on siis laajempi, mitä blogitekstit antavat joskus ymmärtää. Minusta olisi mielenkiintoista lukea, minkälaisia kulutustottumuksia muilla ihmisilla on? Mikä saa sinut tekemään hankinnan tai hankintoja? Ostatko usein pyyhkeitä ja liittyykö niihin jotain tiettyä kuviota, esim. alennusmyynnit tai uutuudet? Kerro ihmeessä kommenttikentässä ajatuksiasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin.

Juttusarjan seuraava osio liittyy nelihenkisen perheen kulutustottumuksiin ruokaostoksissa. Stay tuned!

 

Saatat myös pitää...