Lifestyle Matkustaminen

Lomalla

Helmikuu on perinteinen talvilomakuukausi, joka tuo mieleen lumiset hiihtoladut ja kirpakat pakkaspäivät. Eteläisessä Suomessa ei ole ollut kovin paljon pakkasta eikä luntakaan, mikä on minusta harmillista. Ikuiselta tuntuva syksy saa kaipaamaan lomalle johonkin kauas kotoa. Jos talvi pääkaupunkiseudulla olisi oikein kylmä ja luminen, voisi talvilomatka suuntautua myös lämpimään. Tänä vuonna päätimme kuitenkin lähteä viettämään perinteistä hiihtolomaviikkoa pohjoiseen.

Loman merkitys on korostunut minulle viime vuosien aikana erityisesti, kun kiireisimmät ruuhkavuodet ovat (toivottavasti) ohitse. Meidän elämä on ollut jatkuvaa muutosta ja suoritettavia asioita, joille haluaisin itse saada jonkinlaisen stopin. Suoraan sanottuna ei se pelkkää halua ole, vaan suoranainen tarve saada elämää rauhoitettua.

Kerrataanpa hieman, mitä viimeiset vuodet ovat tuoneet. Viiden vuoden aikainen taival nykyisessä kodissamme päättyy viikon päästä, kun muutamme uuteen kotiin. Olen ollut niin kiireinen ja uupunut, että blogi on ollut pidempään tauolla, kuin alunperin ajattelin. Jos palaa näihin viiteen vuoteen paritalokodissa, se on ollut hyvin monipuolinen: olen suorittanut yhden tutkinnon, tehnyt väliaikaisesti toisen alan töitä, saanut vakituisen työpaikan, olen tutustunut uusiin ihmisiin ja suunnitellut uutta kotiprojektia. Me yhdessä olemme remontoineet kotiamme koko viisi vuotta (tuli valmista viime lokakuussa), perustaneet yrityksen (ja tehneet pirusti töitä sen eteen, mies erityisesti), aloittaneet molemmat uudessa työssä ja venytetty  pinnaa ja penniä, jotta unelmat toteutuvat. Hurjan paljon on siis tapahtunut kaikkea ja elämä on pitänyt pyörityksessään. Nyt siihen on tultava muutos ja tämä loma on mainio paikka pohdiskella, mitä elämältä haluaa.

Stressi ja kiire ovat siitä mielenkiintoisia asioita, että niitä ei välttämättä huomaa, ennen kuin on jo tilanne kehittynyt. Stressinhallintaan löytyy valtavasti keinoja, mutta itselle sopivat menetelmät on kokeiltava rauhassa ja löydettävä itselle parhaat tavat. Olen sairastanut vaikeaa migreeniä yksitoista vuotiaasta saakka ja sairauden kanssa on ollut välillä myös hyviä kausia. Ennen lapsia en ollut varma, selviytyisinkö koskaan vanhemmuudesta, sillä kohtaukset ovat vaikeita ja en selviydy yksin vaikeimmissa tilanteissa. Olen onnekas, sillä olen saanut parhaimman kumppanin vierelleni auttamaan näissä alamäissä. Tämä kulunut lomaviikko on ollut vastapainoilua uupumuksen ja migreenin välillä ja sellainen saa pohtimaan, mitä keinoja olisi vielä löydettävissä? Jumppa, venytykset, jooga, rentoutusharjoitukset, hieronta – kaikki ovat käytössä. Aamuinen kävelylenkki lammella ei auttanut ollenkaan – päinvastoin. Turhautumisen jälkeen päätin ottaa Hesarin esille ja uppouduin artikkelien ja kolumnien pariin. Kipu väistyi hiljalleen ja huomasin jossain vaiheessa, että olo on melko hyvä. Lukeminen on siis selvästi minulle rentouttavaa ja rauhoittavaa ajanvietettä.

Jotta koko viikko ei menisi vain työrupeamasta palautessa, olen nauttinut suunnattomasti hiihtolenkeistä sekä ulkoilusta, takkatulesta ja rapeista vaahtokarkeista, oman perheen kanssa olevasta kiireettömästä ajasta sekä upeasta lumisesta talvesta pohjoisessa. Loma on ennen kaikkea palautumista, mutta myös elämästä ja olosta nauttimista. Loma ei saa olla sitä, että makaa raatona koko ajan kykenemättä tekemään mitään (ellei se kuulu suunnitelmiin). Käytin itsekin muutaman päivän ruudun katseluun – sillä lomallahan kuuluu myös heittäytyä lorvailuun jos siltä tuntuu.

En pääse siitä asiasta yli enkä ympäri, ettei meillä ole kotona takkaa. Se nimittäin tuntuu luksukselta näin pitkän ulkoilupäivän päätteeksi. Uudessa kodissa ei ole takan mahdollisuutta, vaan se haave siirtyy vielä tulevaan. Ehkä se meneekin niin – lomalla on tiedossa jotain, mitä kotona ei ole.

Processed with MOLDIV

Näin pohdiskelevan kirjoituksen päätteeksi voisin todeta, että pian ajatukset siirtyvät taas muuttoon. Olen hyvin vähän kertonut tulevasta (kiireestä se johtuu), mutta pian tässä ei ole muuta kuin tuleva ja pirunmoinen muuttorupeama. Onneksi olemme ottaneet muuttopalvelun helpottaaksemme taakkaa. Sitä ennen nautin kuitenkin vielä lomasta ja yritän ottaa kaiken ilon irti kirpakasta pakkassäästä!

Saatat myös pitää...