Sisustus

MITEN SISUSTAISIN LAPSILLE OMAT HUONEET?

Haaveet suuremmasta kodista saavat uudenlaiset mittasuhteet, kun asiat alkavat konkretisoitua. Vielä emme ole myymässä tai muuttamassa mihinkään, mutta vanhana lukijana saatat ehkä muistaa, että olen joskus kirjoittanut uuden kodin projektin olevan paljon pidempi kuin tähän astiset. Olemme muuttaneet aina pätkän jälkeen suurempaan kotiin ja asumismukavuudet ovat kasvaneet pikkuhiljaa. Olemme rakentaneet mieheni kanssa yhteistä elämää jo opiskelija-asunnosta saakka. Tosin se oli lyhyt pätkä, mutta ensimmäinen yhteinen kotimme oli pienisuuri yksiö. Sanon tämän siksi näin salaperäisesti, että silloin se tuntui jättikokoiselta, mutta nykyään se taitaa olla vain pieni koti. Yhteistä matkaa miettien tulee joskus pohtineeksi sitä, miten paljon on vaatinut työtä elämässä saavuttaa kaikki se, missä nyt elämme. Ja tarkoitan sillä meidän perhettä, työtä ja kaikkea sen ympärillä olevaa. Nyt olemme meidän onneksemme siinä pisteessä, että suunnittelemme uutta ja  ajattelin raottaa teille hieman lastensisustuksen maailmaa. Tai oikeastaan minun ajatusmaailmaa.
Etsiessämme nykyistä kotiamme meillä oli melko tarkkaan määritelty reunaehdot. Etsimäämme ei vain oikein löytynyt ja sijainnin takia olimme valmiita tinkimään huonemäärästä. Nykyinen lastenhuone on todella suuri ja sinne mahtuisi kyllä kolmaskin lapsi asumaan. Nykyinen järjestys on toiminut tässä elämänvaiheessa, missä on tapahtunut kaikenlaista. Asiat eivät mene tälläkään kertaa aivan suunnitellusti, mutta onneksi elämä ei ole niin vakavaa. Olemme hyvin varautuneita ainakin henkisellä tasolla ja nykyinen koti antaa meille aikaa vielä paljon. Silti on hyvä elää jonkinlaisten suunnitelmien kanssa ja jos nyt totta puhutaan, niin ainahan sitä haaveilee ”jostain” eli minun tapauksessani isosta talosta tai vanhasta upeasta kattohuoneistosta keskustan ytimestä. Elämä on kuitenkin kompromisseja ja uskon, että olemme pystyneet aika hyvin niihin. Toteutamme haaveita yksi kerrallaan ja matkahan tässä on tärkeintä. Loppujen lopuksi yhteinen taival elämäni puolison kanssa on juuri se mitä haluan. Paikalla ei ole niinkään väliä.
Lapsia nämä suunnitelmat uudesta kodista kutkuttavat paljon. Tytöt ovat haaveilleet jo pitkään omista huoneista ja painostuksesta huolimatta nykyinen koti ei ole vielä myynnissä. Haaveilu on kuitenkin mahdollista ja tytöt ovat innostuneet piirtämään pohjapiirrustuksiin mieleistä huonetta. Tämä sai tuulta siipien alle koulussa olleen oppitunnin jälkeen ja sen jälkeen mama on saanut piirrellä kaikenlaisia pohjia neideille. En siis ole yksin suunnitelmieni kanssa!
Yhteinen huone ei aina ole niin helppo juttu kuin voisi kuvitella. Omaa tilaa tarvitaan ja kuitenkin kaikki on yhteistä ja jaettava. Opettaa ja antaa hyviä eväitä elämään. Kasvu ja itsenäistyminen tuo kuitenkin haasteita ja kaverien yökyläilyt on vaikea toteuttaa. Leikit onnistuvatkin kesällä parhaiten, kun leikkitila laajenee ulos. Sisäleluja ei talvella oikeastaan voi viedä ulos, mutta kesällä ponileikit voi hyvin järjestää vaikka terassilla. Yleensä tytöillä on aina samaan aikaan kaverit ja molemmat tahtovat kotiin. Ovat myös samaan aikaan kavereillaan. Tämä on välillä hyvin haastavaa, mutta hyvin asiat kuitenkin sujuvat.
Lapset saavat kuitenkin melko todennäköisesti jossain vaiheessa omat huoneet ja se voi olla enemmin kuin huomaammekaan. Siksi olen keräillyt ideoita pinterestiin sekä koneelleni. Koska kyseessä ovat lastenhuoneet, on huomioitava myös ikäkehitys. Tytöt eivät ole enää kovin pieniä ja nuorempikin aloittaa syksyllä koulun. Siksi yritin pohtia sisustusta ajattomuuden kannalta ottaen toiveet ja haaveet huomioon.
IDEAS FOR A LITTLE PRINCESS
Nuoremman huone olisi vaalea ja raikas, moderni ja ajaton. Hän rakastaa vaaleanpunaista ja lisäisin sitä hyvin maltillisesti, sillä lelut tuovat sitä kaivattua väriä hyvin paljon. Hän tarvitsee myös pian läksyjentekopaikan eli koulupöytä ja -tuoli olisivat hyvin olennaiset. Tekstiilit olisivat neutraalit ja sopivat ympärivuoden sekä kestäisivät myös aikaa. Tyttö fanittaa oikeastaan vain pehmolelujaan, joten mitään erityistä teemaa ”Frozen” – tyyliin laittaisi. Pienen tytön tyyli on helppo päivittää esimerkiksi printtien ja esineiden kautta, tekstiilit ja yksittäiset väriläiskät piristävät hetkessä ilmettä.
IDEAS FOR A LITTLE STAR
Toinen tyttäremme täyttää alkusyksyllä yhdeksän. Hänen tyylinsä on aivan erilainen ja tärkeänä ohjenuorana onkin jo ei kokovalkoista huonetta. Hänelle sopii selkeät värit, kuten punainen, metsänvihreä, puhdas valkoinen ja hopea. Hänen huoneeseen tulisi selkeä ja rauhallinen tyyli. Hänelle olisi tärkeää saada rauhaisa lukunurkkaus, sillä lukemista rakastava neitokainen linnoittautuu aina milloin minnekin – lukemaan ja tahtoisin suoda hänelle oman kauniin lukunurkkauksen. Sellainen heillä jo nyt onkin, mutta siitä puuttuu vain valot (ei ole vielä tehty pistorasiaa). Värimaailma vastaa nyt hyvin hänen pukeutumistyyliään ja ne kulkevat minusta pitkälle käsikädessä. Kaiken ei tarvitse olla uutta, sillä combo, tähti ja ferm living – kori meiltä jo löytyvät. Seinälle laittaisin omia kuviani ja mahdollisesti perhekuvia. 
Pohdin, kumman lapsen huone olisi helpompi laittaa. Vastaus on helppo, vanhemman. Hänen tyylinsä ovat niin lähellä omiani, että voisin helposti lainata hänelle meidän huoneesta kalusteita. Nuoremman huone vaatii enemmän tytön osallistumista, sillä hän on hyvin tarkka. Vaikka kuvittelen onnistuvani hyvin, on hänen silmänsä erityistarkka. Lienee tässä äitiinsä tullut.
Kummallekaan tyttärelleni en hankkisi sellaista, josta hän ei pidä. Esimerkiksi kokovalkoinen huone on täysin poissuljettu ainakin tämänhetkisten toiveiden suhteen. Kokovalkoisella tarkoitan sitä, että mikäli pinnat ovat valkoiset, kalusteiden täytyy olla myös jotain muuta. Väriä, kontrastia, matto ja tekstiilit. Tosin miljoonat legot pitävät huolen siitä, että huone on täynnä värikkäitä osia. Oikeastaan minusta vaalea pinta toimii silloin hyvin pohjana. 
Näiden ajatusten pohjalta jatketaan siis viikkoa eteenpäin. Vessarempan pohdinnat sen kuin kiihtyvät ja tulevana viikonloppuna yritän päästä kurkkaamaan valikoimia! Yläkerta onkin totaalisen kaaoksen vallassa, sillä lastenvaatekirppis kutsuu pian. Mukavaa iltaa!

Saatat myös pitää...