Sisustus

MY IKEA FAVOURITES

Ruotsalainen sisustusjätti Ikea on varmasti monelle tuttu, ellei konseptina niin vähintään nimenä. Mediassakin joskus näkyvä yritys tarjoaa edullisia kodin tuotteita ja sisustusratkaisuja niin edulliseen hintaan, että mahdollisimman monella olisi niihin varaa. Lähes suora lainaus Ikean sivuilta, mutta minusta hyvin osuvasti kirjoitettu, etten lähtenyt sitä muuttamaan. Melko usein kuulen ennakkoluuloja kyseisen puljun suhteen, mutta itse olen oppinut löytämään Ikeasta niin hyvät kuin huonotkin puolet. Olemme asuneet pääkaupunkiseudulla pian kymmenen vuotta ja siinä ajassa – uskokaa tai älkää – on Ikea tullut meille enemmän tai vähemmän tutuksi. Mikä Ikeassa sitten viehättää tai ärsyttää? Halpa hinta houkuttelee, toisaalta kummittelee? Vai miten se meni.
Oman kokemukseni mukaan Ikean parhaimpia puolia on saatavuus ja hinta-laatusuhde. Tämä ei suinkaan päde kaikkien tavaroiden kohdalla, mutta siinäpä se juju onkin. Täytyy itse pohtia, mikä on ostamisen arvoista ja mikä ei. Ikeassa on paljon niin sanottua halpaa tavaraa, mikä on toki edullista ja huonosti käyttöä kestävää. Toisaalta Ikeassa on hyvää ja laadukasta tavaraa hintaan nähden. Otetaan nyt esimerkiksi Ikean Melltorp – ruokapöytä. Muutaman kympin valkoinen melamiinipöytä on ollut meillä vuosia käytössä ja on edelleen siisti ja todella hyvässä kunnossa. Ja meillä on sotkevia lapsia. Ja aikuisia. Vieraitakin käy. Ja useampi muuttokin on raijattu menemään. Silti se pitää meillä pintansa. Rouvan väliaikainen ruokapöytä, kunnes ”parempi” osuu kohdalle. Kyllähän te tämän jutun olette monesti blogissa lukeneet, eikö vain? Toinen esimerkki hyvästä hinta-laatusuhteesta on PAX – vaatesäilytysjärjestelmä. Ei halvimmasta päästä, mutta markkinoiden muihin valmistajiin verrattuna edullinen. Laaja valikoima ovia, laatikoita, hyllyjä ja muita sisuksia takaavat säilytystilan monipuolisen käytön. Suunnittelimme makuuhuoneen vaatekaapin molempien toiveiden mukaan ja kuukausien käytön jälkeen voin todeta, etten tekisi mitään toisin. Samainen järjestelmä on ollut lastemme huoneessa jo pian pari vuotta ja on edelleen kuin uusi. Hyvin toimiva, siisti ja kaikin puolin sopiva. Nyt täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka kovasti hehkutan tämän puolesta, niin aivan näin vaivattomasti ei kaikki ole kuitenkaan käynyt. Kaappien (ja monen muunkin kalusteen) kasaaminen on vienyt paljon aikaa ja vaivaa. Luojan kiitos mieheni jaksaa puurtaa ja toteuttaa vaimonsa toiveita, nimittäin yksin en olisi saanut mitään aikaan. Sen verran voimaa tässä tarvitaan. Yhdessä ollaan siis näitä juttuja kasailtu ja mitään pahempia traumoja ei ole tullut.
Halpistavaroiden kanssa ei ole tullut erityisemmin ylilyöntejä, mutta tiettyjä ostopäätöksiä tehdessä on syytä pitää mielessä pari asiaa. Ensinnäkin, jos jokin tuntuu liian edulliselta, siinä saattaa piillä jokin. Fakta on se, että mikään ei ole ilmaista ja kustannuksia syntyy aina, vaikka miten tehtäisiin bulkkitavaraa edullisesti. Usein lasiesineet (maljakot, lasiset lyhdyt) ovat edullisia ja kestävät pitkään käyttöä. Toisaalta edulliset tekstiilit eivät välttämättä kestä niinkään kulutusta. Pyyhkeistä minulla on hyviä kokemuksia, mutta siihen se sitten ulottuukin. Lasten petivaatteet ovat olleet hyvälaatuisia, mutta muuten en ole panostanut Ikean tekstiileihin eli omaa kokemusta ei sen enempää löydy. Toiseksi, jos jokin näyttää Ikeassa yltiöpäisen ihanalta, se ei välttämättä ole niin kotona. Tähän silmä kyllä harjaantuu, mutta joskus itsekin sokaistuu ja täytyy miettiä tarkemmin todellista tarvetta. Mutta seuraavaksi niihin suosikkeihin, eli kuvien muodossa olkaa hyvä!
Lemppareita löytyy joka osastolta ja usein ne parhaimmat ovat jokapäiväisessä arkikäytössä. Yksi tällainen hyvä ostos on muun muassa mustat jakkarat keittiössämme. Nämä ovat olleet niin kovassa käytössä, että taitaa olla pian uusien hankinta edessä. Pöytävalaisin on hinta-laatusuhteelta mainio, nimittäin pari kymppiä ei ole paha hinta vuosia käytössä olleesta työvalosta. Mustat taulukehykset kestävät käyttöä, sillä niihin ei juuri tule koskettua. Kasviosasto tulee myös aina katsastettua tarkasti, kun poikkean Ikeaan. Esimerkiksi tällä viikolla löysin sieltä kauniin huonekuusen, jota olenkin etsiskellyt jo pidemmän aikaa. 
Lyhdyt, matot, kalusteet ja kynttilät ovat suosittuja ja omia lemppareita on toki myös montakin kappaletta. Erityisen tyytyväinen olen huokeahintaiseen talousjakkaraan ja PS-kappiin. Tämä kyseinen kaluste on ollut meillä lastenhuoneessa sekä olohuoneessa, toimii mainiosti säilytyskaappina. Tällä hetkellä PS-kaappi kätkee kortti- ja askartelutarvikkeet. Pohdin toisen kohtaloa varastoon arkistointikäyttöön. Aika ajoin paperitkin menevät kierrätykseen, joten mitään suurta tilaa se ei vie.
Ikean joulu tekee pian tuloaan – huomaan sen jo alakerran valikoimissa. Huonekuuset ovat saapuneet, punaisia yksittäisiä tekstiilejä ja servettejä on jo hyllyissä. Pian myös herkkuosasto alkaa täydentyä ja se koristepuoli. Itse odotan paketointiin liittyviä juttuja, sillä niiden saralla Ikeassa voi tehdä löytöjä. Toisaalta myös sesonkivalot ovat olleet hyviä ja kestäviä. Paritaloon muuttaessa myös ulkovaloja on katseltu ja aivan uusi maailma on auennut senkin saralta. Menemättä liiallisuuksiin meiltä löytyy vain kahdet tai kolmet ulkovalot ja hillityllä linjalla jatketaan tänäkin vuonna.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Mä kyllä tykkään Ikeasta. Nimenomaan hinta-laatusuhde on siellä pääsääntöisesti hyvä. Meidän Ikea-keittiökin on vajaan vuoden käyttökokemuksen mukaan ihan huippulaatuinen hintaansa nähden. (Ja käsittääkseni myös moniin reilusti kalliimpiin kilpailijoihinsa verrattuna.) Ja vaikka tuotteet on koottava itse, on kokoaminen tehty mahdollisimman helpoksi (verrattuna erään toisen halpishuonekaluketjun itse koottaviin huonekaluihin). Huono puolihan Ikeassa tietysti on se, että sitä on ns. kaikilla. Meidän koti on pääsääntöisesti Ikeaa ja kirppistä yhdisteltynä ja mielestäni silti ihan persoonallinen huolimatta monista Ikea-kalusteista.

    1. Mukava kuulla, että sinullakin on hyviä kokemuksia! Unohdin aivan tykkänään kirjoitella meidän Ikea – keittiöstä, mikä on siis ollut aivan mahtava ja tasokas (etenkin hintaan nähden). Se on aivan totta, että kokoaminen on usein helppoa ja nopeaa ja yksinkertaiset ohjeet auttavat. Olen sitä mieltä, että Ikean kalusteet antavat hyvän pohjan sisustukselle eli ei haittaa vaikka ne hyvin useasta kodista löytyvät. Särmää ja erilaisuutta tulee juurikin kirppisjutuista, valokuvista tai muista itselle tärkeistä ja kauniista esineistä. Kiva kun kommentoit!

Kommentointi ei ole käytössä.