Lifestyle Sisustus Tyyli

Open consept – avointa tilaa

Avoin pohjaratkaisu on tällä hetkellä suosittu, enkä ihmettele syitä. Suosin itsekin avointa pohjaratkaisua ja mieltymykseni on näkynyt jokaisessa kodissamme. Ei se neliöiden määrä, vaan pohjaratkaisu ja sijoittelu. Asuntoa etsiessämme olemme aina kiinnittäneet huomiota siihen, miten asunnon pohja rakentuu. Makuuhuoneiden täytyy olla kohtuullisen kokoisia eli sängyn lisäksi täytyy mahtua ainakin pöytä ja joku lipasto. Yhteisten tilojen eli keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen suhteen pidän avoimuudesta. Tietysti koolla on väliä siinä mielessä, että vähintään neljän hengen ruokapöytä täytyy mahtua ruokailutilaan. Monessa uudiskohteessa on todella pieni olohuone ja ruokapöydälle osoitettu tila. Tällaista kohdetta en voi kuvitella ostavani, sillä muuntelevuus ja mahdollisuus vaihtaa järjestystä on tärkeää. Monessa kohteessa on myös niin pienet makuuhuoneet, että niiden optimaalinen käyttö jäänee vähäiseksi. Siinä mielessä pidän itseäni melko vaativana asukkaana. Toki kekseliäänä saa tilat toimimaan, mutta ajatus puistattaa kuitenkin.

Tässä kodissa on ”avointa tilaa” koska halusin ruokapöydän pois keittiöstä. Keittiössä oli ennen ovikin, jolla sai rajattua sen tilan pois. Minulle on tärkeää, että yhteiset tilat alakerrassa ovat yhtä jatkumoa. Sisustusta suunnitellessa halusin tuoda jokaiseen tilaan jotain omaa, mutta säilyttää punaisen langan. Jos kokkaan keittössä, voin helposti jutella lasten kanssa samalla heidän tehdessä läksyjä ruokapöydän äärellä. Saareke mahdollistaa sen, että sen äärellä voi kaksikin tehdä ruokaa tai lapset vaikka läksyjä. Silloin voin olla apuna tarvittaessa, vähintään henkisenä tukena. Yhdessä vietetty arki on minulle tärkeää ja tarpeen tullen omaa rauhaa ja tilaa saa omista huoneista. Erityisesti vanhempi tytär tarvitsee jo omaa rauhaa lukea kirjaa tai muuta omaa puuhaa. Silloin pyrimme järjestämään aikaa, vaikka ulkoilun ajaksi.

Olohuone ja ruokailutila ovat tavallaan samaa tilaa, toisaalta kuitenkin erilliset. Kuvakulma vaikuttaa oleellisesti mielikuvaan ja joskus kotimme näyttää jopa ahtaalta valokuvissa. Tykästyin edellisessä kodissamme avaraan keittiöön, johon yhdistyi ruokailutila sekä olohuone. Kaadoimme siellä seiniä, koska keittiö oli ahdas koppi. Remontointia tehdessä pyrimme kuitenkin aina ottamaa huomioon muutokset, mitä kompromisseja täytyy tehdä ja mitä mahdollisuuksia avautuu.

Olohuoneen vaalea sävymaailma saa kontrastia tummansinisestä sekä mustasta. Vaaleanharmaat verhot kehystävät tilaa kauniisti ja toimivat eräänlaisina raameina. En kaipaa tilaan mitään kovin silmääpistävää printtiä, vaan tavoitteena on mahdollisimman rauhallinen tunnelma rentoutumiseen.

 

Saatat myös pitää...