Sisustus

Päivällissuunnitelmia ja tunnelmaa

Sain lukijatoiveen kertoa meidän päivällisilloista tai tarkemmin sanottuna ruuista, mitä suunnittelen aina eri illoille. Kerroin aikaisemmin, että suunnittelen aina viikot iltaruokien osalta etukäteen, jolloin säästää aikaa ja vaivaa viikolla. Tämä voi kuulostaa työläältä, mutta pienen harjoittelun jälkeen työ käy aika kätevästi ja oppii pikkuhiljaa muistamaan hyviä kokonaisuuksia, mitkä maistuvat koko perheelle.

Käytän todella paljon Exceliä eri listojen ja taulukoiden tekemiseen, sillä se on erittäin kätevä ja monipuolinen ohjelma. Excelin ominaisuudet on todella laajat ja siellä pystyy tekemään myös alkeellista (miksei vaativampaakin?) kustannuslaskelmaakin oikein helposti. Hiukan tietysti vaatii perehtymistä, mutta perustaulukon osaa tehdä kuka vaan, kun ruudukot löytyy jo valmiiksi.
Kuvasta tuli vähän pieni, mutta siitä näkyy mitä olen jo kaavaillu eräälle viikolle iltaruuaksi.
Lasten kestosuosikkeja on makaronit ja nakkikastike, riisi ja kanakastike sekä katkarapupasta. Valmistan kaikki ruuat gluteenittomana sekä vehnättömänä. Moni kyselee aina, että mistä kaikesta jäädään paitsi, mutta en koe että jäisimme mistään paitsi. Erikoisruokia ja raaka-aineita on nykyään hyvin saatavilla. Vain pikaruoka on sellainen, mitä en ole vielä löytänyt (makumieltymys) sopivana.


Tätä voisi kehittää myös hiukan pidemmälle ja tehdä kustannuslaskelmat viereen. Siihen en nyt ole vielä tässä ruokasuunnittelussa lähtenyt, mutta kaavat ja laskelmat kodin talouteen olen laatinut juuri tällä ohjelmalla.

Meidän menun tai viikkoruokien suunnittelussa otetaan huomioon yleensä 4 asiaa. Ne ovat kauppapäivä, helppotekoisuus (aikataulu), tasapainoisuus sekä vaihtelevuus. Tässä ei tietenkään ole kaikkia ruokia, sillä esim. tytöt syövät 3 ateriaa hoidossa ja itse ruokailemme lisäksi työpaikoillamme.

Panostamme kaupassakäyntiin ja yleensä 2 kauppapäivää takaa sen, ettei ruoka lopu kesken. Meillä on ollut jo yhteiselon alusta saakka peruslista, mikä sisältää maidot ym. peruselintarvikkeet ja sen lisäksi on sitten muuttuvat raaka-aineet eri laadittavien aterioiden mukaan.

Minulle ruuanlaiton ohella kattaminen on myös erittäin lähellä sydäntä, jonka varmaan moni lukija saattaakin jo muistaa. Meillä siis panostetaan ruokailun ohella myös kattamiseen ja yhteiseen hetkeen ruuan äärellä.

Pitkä aamiainen tai brunssi taitaa jo kuulua perinteisiimme. Viikonloput on pyhitetty rennoille aamuille, jolloin kaikki saavat heräillä rauhassa ja nauttia kiireettömyydestä.

Lasten suosikkeja aamiaiseksi on köyhät ritarit (gluteenittomasta paahtoleivästä), vohvelit ja leikkelelautanen.

Siinä oli muutamia vinkkejä, miten helpottaa arkea. Ideoita ruokiin haen joka paikasta: tuoreista raaka-aineista, lehdistä, tv-ohjelmista, blogeista…ihan mistä vaan. Olen havainnut, että ulkomaisissa lehdissä on usein ne parhaimmat reseptit ja tarjolla upeita reseptejä leivontaan. Toisaalta kaikkea ei ehdi koskaan kokeilla, mutta mieli virkistyy kovasti oman ruuanlaiton osalta, kun ideoita ja inspiraariota hakee ulkomaisista keittiöistä.

Saatat myös pitää...

8 kommentti

 1. Tuohan on aivan mahtava idea!

  Pitänee yrittää itsekin tehdä kunnon suunnitelmat. Voisi kuvitella, että siten myös rahaa säästyisi. 🙂

  1. Kiitos!
   Jos viikkolistan tekeminen tuntuu työläältä, niin kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että suunnittelee vaikka ensin yhden viikonlopun.
   Itse olen tykännyt ja huomannut, että panostamalla suunnitelmaan säästää rahaa ja ennen kaikkea aikaa (kun ei tarvitse miettiä kaupassa).

   Iloa suunnitteluun!

 2. Upeaa suunnittelua. Multa puuttuu kokonaan tuollainen ruokasuunnittelu ja siksi varmaan monipuolisten aterioiden keksiminen on välillä tosi haastavaa. Aina ne samat kana ja riisi, nakkikastike ja potut, lohi ja potut, keitot ja kiusaukset. Pitäis varmaan suunnitella ajan kanssa.

  1. Kiitos Hanni. Meillä tämä sai alkunsa osittain juuri sillä, että alettiin kyllästyä niihin "samoihin" ruokiin. Yllättäen alkoi taas kotiruuat maistua paremmille, kun suunniteltiin etukäteen iltaruuat ja myöhemmin myös välipaloja.

 3. Mahtavaa suunnittelua, säästyis varmasti useampi sentti tuolla tavalla. Ihania kattauksia ja kauniita kuvia:) mukavaa viikonloppua!!!

  1. Kiitos paljon! 🙂
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

 4. I love excels 🙂 Ihan parasta suunnittelua.

  1. Me too. 😉 Samaa mieltä!

Kommentointi ei ole käytössä.