Sisustus

PIANO SISUSTUKSESSA

Mustavalkoinen sisustus herättää monenlaisia ajatuksia. Se on aivan luonnollista ja mielenkiintoni herää aina, kun luen tai kuulen erilaisia näkemyksiä. Olen aina ollut suvaitsevainen ja reilu, antanut tilaa jokaisen omalle mielipiteelle. Siksi on niin mukava kuulla erilaisia kommentteja. Erilaisuus ja monimuotoisuus avartavat, antavat mahdollisuuksia eivätkä käy koskaan tylsäksi. Juuri sen takia olen hieman tuntenut tuskaa erään asian kanssa. Ei ole itsestään selvää, minkälaisia ratkaisuita olen milloinkin tehnyt. Olen tuntenut tuskaa, ärsytystä, suuttumusta sekä kiitollisuutta. Olen samaan aikaan vihannut ja rakastanut. Jo otsikon perusteella voit arvata, että puhun pianostani. Tuosta vanhasta rakkaasta kalusteesta, mikä on ollut osa elämääni jo yli 25 vuoden ajan. 
Aloitin pianon soiton jo alakoulussa. Pienenä. Kävin yksityistunneilla ja muistan edelleen sen tunteen, kun istahdin korkeaan mustaan penkkiin. Koskettimet tuntuivat viileiltä ja aivan liian suurilta pienille sormilleni. Opettaja oli hiljainen ja rauhallinen, tunnit kuluivat nopeasti. Nautin koskettimien äänestä jo ensimmäisestä kerrasta saakka. Siitä lähtien olen löytänyt soittamisesta rauhan. Hyvän olon tunteen. Jotain, mikä on niin täydellinen osa minua, ettei se koskaan kuole pois.
Minulle oli pitkään selvää, että haluaisin pianon joskus mukaani. Sitten, kun asun riittävän tilavassa kodissa. Niinpä piano tuli meille noin kuusi vuotta sitten. Aluksi olin tavattoman innoissani ja onnellinen. Pian tulin kuitenkin sellaisen seikan eteen, että piano ei sopinut meille. Se tuntui hassulta, sillä se on juuri minun tyyliseni ja täydellinen kaluste myös visuaalisessa mielessä.
Piano on haasteellinen kaluste sisustuksessa, sillä sen paikan valitseminen on tärkeää. Sitä ei noin vain siirretä. Muutenkin liikutteluun tarvitaan erikoisosaamista, mikäli haluaa säilyttää kalusteen arvon. Ainakin näiden vanhojen ja raskaiden esineiden kohdalla, jotka eivät rullaa kätevästi paikasta toiseen. Niinpä olin hieman kauhuissani, kun kuulin meidän kuivan sisäilman vahingoittaneen sen rakenteita. Kuulemma tämä on yleinen ilmiö, mutta kantta avatessani huomasin, ettei etulevy pysy kovinkaan tukevasti paikoillaan.
Nykyisin piano sulautuu sisustukseemme täydellisesti. Se on juuri sellainen yksityiskohta, joka tuntuu erottuvan, mutta kokoavan kaiken yhteen. Siinä yhdistyy meidän tyylin kulmakivet: mustavalkoisuus, ajattomuus ja klassisuus. Se on täydellinen paikka perhekuville, kukille ja kynttilöille tai tunnelmavalaisimelle. Se on itsessään kaunis, ylväs kaluste. Täydellinen aisapari olisi vanha, kultainen kynttelikkö sekä valkoinen ruusukimppu. Myös tauluseinä on suunnitteilla ympärille. 
Piano kalusteena luo rauhallista tunnelmaa, on tyylikäs ja kaunis omaan silmääni. Se on osa illalliskattauksia ja tuo oman lisänsä juhlapyhinä, erityisesti jouluna. Se on toimiva soitin, jolla voi soittaa mitä vain. Tuntikausia, päiviä. Nykyisin kuuntelen erityisen paljon soittolistoja Spotifyn kautta. Näin oikeanlainen tunnelma saa täyteläisen säväyksen ja innostuvatpa minun pienet ballerinatkin joskus harjoittelemaan tanssejaan. Se on yksi lahja, jonka olen halunnut lapsilleni antaa. Se on kyky keskittyä johonkin, mistä pitää. Tehdä jotain, mitä osaa ja parantaa omaa osaamista. Oppia jotain, mitä rakastaa sydämestään. Ei siksi, että niin täytyy.
Piano jää usein taustalle valokuvauksessa. Se on harvoin pääosassa, vaikka upea ilmestys onkin. Sen ilmeessä on jotain suurta, mutta rauhoittavaa. Ehkä se johtuu siitä, että klassinen musiikki on ollut niin suuri osa elämääni jo 6 – vuotiaasta saakka. Olenhan elänyt piano- ja balettimaailman keskiössä tärkeimmät lapsuus- ja nuoruusvuodet.

Piano on helppo yhdistää minimaaliseen sisustukseen, onhan se itsessään jo näyttävä. Toisaalta voit myös rakentaa sisustuksen pianon ympärille tunnelman mukaan. Onko kaluste uusi vai vanha, huomioi sävymaailma ja tyyli, jokainen piano on yksilö. Esimerkiksi meidän korkeakiiltoinen piano on vanha kaluste, siinä on ajattomuutta sekä klassinen vaikutelma. Sen takia olen valinnut meille muitakin korkeakiiltoisia kalusteita maltillisesti, ajattomia kalusteita sekä jotain erilaista, raflaavaa. Mielestäni suuret lasimaljakot tai kuvassa näkyvä valaisin on tärkeä yksityiskohta kokonaisuudessa.
Klassinen tyyli alkaa olla valmis, kun saan ne verhokiskot. Sitä ennen on odotettavissa ikkunaremontti ja nähtäväksi jää, miten se vaikuttaa koko kotiin. Muutos on varmasti silmin havaittava, vaikka sisäkarmit ovat maalattu valkeaksi. Kokonaisuus tulee varmasti pehmenemään. Piano on ja pysyy kodissamme. Se täydellinen koti olisi kuitenkin vanhassa talossa, jossa on ne upeat vanhat kaari-ikkunat. Erkkeri kadulle päin, iso tumma ulko-ovi sekä suuri eteisaula. Se voisi olla kattohuoneisto tai katutason asunto New Yorkin tyyliin. Vanhaa pianoa olisi vaikea nähdä osana uuden talon sisustusta, vaikka siihenkin vaikuttaa kokonaisuus. Mitä kaikkia seikkoja siinä täytyisikään huomioida. Näitä asioita pohdiskellessa, sillä muutto uuteen kotiin tulee eteen aikaisemmin kuin uskommekaan.

Saatat myös pitää...

5 kommentti

 1. Piano sopii hyvin sisutukseen teillä. Se vaatii myös tilaa ympärilleen, että sointuu äänet ja akustiikka toimii. Mustavalkoinen sisutus on aina klassinen ja kaunis.

  1. Kiitos Aikku, mukava kuulla että näyttää silmään sopivan. Se on totta, unohdin käsitellä näkökulmaa tilan suhteen. Sitä mietin, miten verhot vaikuttavat akustiikkaan. Ehkäpä pehmentävät sopivassa suhteessa?

 2. Olipa kaunis postaus. <3 Oletteko muuttamassa siis piakkoin uuteen kotiin?

  Minusta pianonne sopii teille kyllä ihan täydellisesti! Omaanikin rakastan. Valitettavasti en osaa soittaa sitä enää kauhean hyvin ja alkaa raukka olla jo vanhakin. Ja kuiva sisäilma on sitäkin rasittanut.

  1. Kiitos Suvi! <3 Tarkka muuttoajankohta ei ole vielä selvillä, mutta kyllä se luultavasti on edessä vuoden parin sisällä. Minulla on tällä hetkellä hyvin hajanaiset työkuviot, joten kun arki siltä osin tasoittuu, niin ehtii miettiä taas asumista.

   Onpa kiva kuulla, että sinullakin on piano (näin muistelinkin). Se on kyllä totta, että soittotaidot pääsevät helposti ruosteeseen. Minä sain sellaisen vinkin, että huoneilman tuulettaminen auttaisi asiaa, mutta näin talvella se ei taida riittää.

 3. Kiitos vinkistä! Meillä on myös ilmankostutin, sitä käytetään talvisin lähinnä makuutiloissa, mutta ehkä auttaa vähän pianoakin samalla. Tsemppiä työkuvioihin!

Kommentointi ei ole käytössä.