Sisustus

Pienen budjetin vessaremontti

Kesän aikana valmistui yksi pitkään työn alla ollut tila, nimittäin yläkerran pieni vessa. Edellisen asukkaan remontoimassa vessassa oli kaikesta huolimatta puutteita, joihin halusimme saada ratkaisun. Yleisilmeeltä wc oli siisti, mutta vähän keskeneräisen tuntuinen. Jostain syystä osa kalusteista oli uusittu ja osaa ei, tästä tuli aikaa myöten hieman häiritsevää. Merkittävin tekijä oli kuitenkin käsienpesuallas, mikä oli asennettu reilusti alle standardikoon. Jostain syystä käsipyyhkeille tarkoitetut koukut olivat sijoitettu vastakkaiselle seinälle.

Meille oli hyvin selvää, että vessalle on tehtävä jotain, mutta se ei ollut ykkösenä listalla. Koska tila oli toimiva, jätimme asian pohdittavaksi ja laadin listaa, mitä olisi järkevää tehdä.

Peilikaappi oli pieni ja hinnastaan huolimatta sellainen, ettei se vastannut meidän tarpeita. Ensinnäkin, se oli asennettu niin ylös, etten nähnyt itseäni siitä kunnolla. Tämä oli hieman erikoista, sillä allas oli asennettu huomattavasti matalammalle joten nämä kaksi asiaa eivät kohdanneet. Toiseksi peilikaapin koko oli haasteellinen, eikä sinne mahtunut kunnolla edes yksin minun tavarani!

Allaskaappi, jollaista ei edes ollut. Tämä oli yksi iso haaste alusta asti, sillä vessassa täytyy olla edes jotain säilytystilaa. Etenkin, jos peilikaappiin ei mahdu edes päivittäiskosmetiikka. Missä vessapaperia, käsipyyhkeitä ja muuta perustarviketta säilytetään? Alakerrassa vai? Mietimme tähänkin väliaikaista ratkaisua, jotain edullista kaappia. Siihen en halunnut kuitenkaan lähteä, sillä visuaalisesti vaihtoehdot eivät miellyttäneet riittävästi ja siinä olisi ollut kuitenkin taas yksi kaluste, jonka tiedän pian päätyvän eteenpäin. Ajatus tällaisesta ei kiehdo yhtään, ellei ”pakollista” tarvetta löydy. Ratkaisimme asian säilytyskoreilla, jotka siirtyvät tarpeen muuttuessa muuhun säilytyskäyttöön. Ei ehkä optimaalista, mutta rahallisesti sekä kestävän kehityksen mukaisesti järkevämpää.

Seinät päätettiin maalata, sillä uusi maalipinta raikastaa ja vesipisteen lähellä vedenkestävä maali tuo kestävyyttä. Mies ei innostunut välitilan laatasta missään vaiheessa. Harmi, minulla olisi ollut ideat jo valmiina.

Lattia jätettiin ennalleen. Vessassa on lattialämmitys ja laatta on on aivan hyvä, joten olisi minusta turhaa lähteä tekemään uutta pintaa vain sen vuoksi.

Remontin budjetti voitiin siis laskea hyvin matalaksi verrattuna siihen, että koko tila olisi täytynyt tehdä alusta loppuun. Kokonaiskustannuksiin laskettiin allaskaappi, allas, hanapakkaus, peilikaappi, maalit, silikoni sekä sähkö- ja putkimiehen työt. Peilikaappi hankittiin jo aikaisemmin eli muutos tapahtui osissa. Kesäloman aikana ehdimme tehdä loput työt ja kaikki valmistui muutamassa päivässä.

Allaskaappi: Ikea, God Morgon

 

Allashana: hans grohe

Jostain syystä olen hieman nirso hanojen suhteen ja huomaan, että olen jokaiseen kotiin hankkinut valikoidut vesihanat. Perusvalikoimat ovat kapeat, joten niistä ei yleensä löydy sopivaa. Vesihanan täytyy kestää kovaa kulutusta, sen täytyy olla yksinkertainen ja linjakas sekä olla käytettävä.

Uuden allaskaapin myötä saimme toivottua säilytystilaa ja nyt kaikelle (paitsi hiustenkuivaajalle) on paikka. Käsipyyhkeitä on sopiva määrä, käytössä pari, pesussa ehkä yksi ja muutama laatikossa. Nämä ovat kulutuskamaa ja edellinen ostos Finlaysonin liikkeessä ei ollut kovin hyvä. Jos pyyhkeet eivät hajonneet ekassa pesussa, niin ne eivät puhdistuneet kunnolla. En tajua, mikä tässä erässä oli vikana, mutta eivät ne meidän käytössä kestäneet edes viikkoakaan.

Lisäsin vielä laatikoiden pohjalle napakkaa huopaa, jotta pohja pysyisi siistinä pitkään. Puuosia ei ole käsitelty lakalla tai muulla pinnoitteella, joten niihin jäävät varmasti roiskeet tai pullojen pohjien jäljet näkyviin. Nyt laatikko on siisti ja pohjahuovan voi tarvittaessa vaihtaa.

Loppujen lopuksi meille tuli oikein onnistunut muutos. Oikeastaan juuri sellainen kuin suunnittelin. Valkoisesta roskakorista tuli heti palautetta ja lasten mielestä se ei sovi ollenkaan tänne, uuteen hienoon vessaan. Ainoa juttu, mikä vielä puuttuu on uusi ovi. Sekin on ollut työnalla jo pitkään, mutta kaikkea ei aina jaksa ja ehdi. Olen todella tyytyväinen, että yksi etappi on taas valmis. Alakerran vessa on niin ikään kokenut hieman muutosta, mutta pienemmässä mittakaavassa. Siellä olisi tarkoitus maalata seinät, mutta millä aikataululla, en tiedä.

Saatat myös pitää...