Sisustus

Portaiden maalaus DIY

Sain lukijalta toiveen kertoa portaiden maalaamisesta hiukan tarkemmin, joten tartuin nyt aiheeseen, kun se vielä on tuoreemmassa muistissa. Emme laatineet etukäteen tarkkaa budjettia portaiden kustannuksista, mutta selvää oli heti alussa, että teemme työn itse ja säästämme näin ainakin hiukan.
Portaiden maalaus?
Miksi portaita lähdettiin kunnostamaan, niin tässä on vielä muutamia ajatuksia aiheen tiimoilta. Ensinnäkin, portaiden kunto oli melko huono pintaa ajatellen. Portaat on aikoinaan rakennettu hyvin ja ne ovat rakenteelta tukevaa tekoa. Ei siis mitään muuta syytä, kuin kosmeettinen tarve saada tilasta siistimpi. Portaat olivat alunperin lakattu, mutta lakka oli kulunut hyvin pitkälle pois. Jotain oli siis tehtävä, sillä jälkiä oli melkoisesti.
Kuten kuvasta näkyy, niin kulumaa ja käytönjälkeä oli aika paljon ja yleisilme epäsiisti. Talossa oli asustanut ainakin yksi koira ja jälkiä oli kertynyt joka paikkaan. Voisi kuvitella, että portaat kaipaisivat paljon hiontaa, mutta portaita ei juurikaan hiottu.
Itse työ, mitä tehtiin?
Portaiden kunnostus alkoi siten, että kaikki helposti irrotettavat osat, kuten kaiteet otettiin pois ja käsiteltiin erikseen. Portaiden pinta hiottiin kevyesti ja suurimmat kolhut tasoitettiin kevyttasoitteella (Tikkurila). Valmisteluihin ja hiontaan kului noin päivä sekä tasoiteaineen kuivumisaika paksuudesta riippuen tunnista vuorokauteen. Koska paikkaustyöt olivat paikallisia, portaista kuljettiin vielä sen jälkeen eli kuivumisaikana tehtiin muuta työtä.
Seuraavaksi tehtiin pohjamaalaus Tikkurilan Helmi-pohjamaalilla. Kuivumisajan jälkeen tasoitettiin havaitut jäljet, jotka tarvitsivat lisää hiomista tai tasoittamista (esim. pieni kuoppa). Tämän jälkeen tehtiin vielä uudelleen pohjamaalaus ja annettiin kuivua yön ylitse eli vähintään 12 tuntia. Seuraavaksi tehtiin ensimmäinen pintamaalaus Tikkurilan Helmi-kalustemaalilla. Sävynä himmeä valkoinen, ei sävytetty millään värillä. Portaat pintamaalattiin kaikilta muilta kohdin, paitsi askelmasta, joka maalattiin (pintamaalin kuivuttua 12 tuntia) Betolux Akva lattiamaalilla, puolikiiltävä. Huomio, tarkista kaikista käyttämistäsi tuotteista tarkka kuivumis- ja käsittelyaika.
Miten pitkään työ kesti ja mitä maksoi?
Aikaa kului portaiden kunnostamiseen kaikenkaikkiaan 5 päivää, kun kuivumisaika otettiin huomioon. Kustannuksia kertyi noin 200 euroa. Maalia kannattaa varata vähintään 2,7 litran purkit aina lajia kohden (pohjamaali, pintamaali jne). Menekki kannattaa vielä varmistaa maaliliikkeessä asioidessa, että riittää omaan tarpeeseen.
Mieheni huomioita:
 • portaan kaidepalkki kannattaa irroittaa ja maalata erikseen kiinnittämällä se esim. levyyn pystyasentoon
 • kokeilun ja erehdyksen kautta parhaaksi maalausvälineeksi osoittautui superlonitela, jolla sai nopeasti ja helposti hyvää jälkeä
 • superlonitelalla pinta ei ole täysin sileä , mutta saa siistiä ja hyvää jälkeä vähällä vaivalla
 • pensselin käytössä iso ongelma oli maalivalumat ja epätasaisuudet
 • pintamaalaus kannattaa tehdä huolellisesti 2-3 kertaa tarpeen mukaan
 • hyvä valaistus ja suojaustarvikkeet
Portaat ennen remontin alkua.
Portaat valmiina (vain suojanappulat puuttuvat ruuvien kohdalta).
Päällimmäisenä ajatuksena jäi mieleen, että työ on aikaa vievä ja kannattaa varautua, että siihen uppoaa aikaa. Toki valmista voi tulla nopeamminkin, mutta jos haluaa tehdä perusteellisempaa työtä ja portaiden kunto on huono niin reilumpaan aikatauluun kannattaa varautua. En lähtisi irrottamaan kaikkia kaiteita, jos lapset olisivat koko ajan kotona. Työ onnistuu parhaiten vapaalla, esim. lomalla tai viikonloppuna mikäli lähtee irrottamaan osia. Myös kuivumisaika kannattaa huomioida ja niissä voi olla eroja valmistajien välillä. Emme ole pro-remontoijia, vaan pikemminkin itseoppineita (virheistä oppii parhaiten). Olemme kuitenkin lopputulokseen erittäin tyytyväisiä. Toivottavasti postauksesta oli jollekin hyötyä tai kipinä käydä kunnostamaan omia portaita. Lopputulos palkitsee, vaikka siihen kuluisi pidempikin aika.

Saatat myös pitää...

19 kommentti

 1. Hei tosi kiva kun kerroit tästä projektista vielä tarkemmin. Meillä kun tosiaan tämä homma edessä, niin laitampa tän postauksen muistiin. Ihan mahtava tuo muutos noissa kuvissa.

  1. Kiitos Saga ja ole hyvä. Tosi kiva juttu jos tästä on jollekin iloa ja inspistä. Iso urakkahan se on, mutta hyvin palkitseva. Muutos on huikea kun kuvista katsoo. Ei meinaa muistaa alkuperäistä ollenkaan. Laita vaan viestiä, jos tulee jotain mieleen mitä haluaisit kysyä. 🙂

 2. Todella upeaa jälkeä! 🙂

  1. Kiitos RouvaV. 🙂

 3. Todella kaunis muutos! Kyllä kannatti 🙂

  1. Kiitos Jossu, olen samaa mieltä. 🙂

 4. Anonyymi says:

  Hienolta näyttää! 🙂

  Me tehtiin sama homma viime kesänä. Maalasimme tosin portaat kokonaan Betolux -lattiamaalilla (kahteen kertaan, myös kaiteet) joten ei tarvinut erikseen ostaa muita maaleja. Yksi 2,7 litran purkki riitti, joten pääsimme n. 60 eurolla. 🙂

  1. Kiitos! 🙂
   Kiva kun kirjoitit onnistuneesta projektista. Aika nättiä jälkeä tulee Betoluxilla, ensimmäistä kertaa käytettiin sitä. Teillä olikin kohtuulliset kustannukset! 🙂

 5. Anonyymi says:

  Hei, Kiva olisi myös kuulla kuinka tuosta laipiosta saitte noin kauniin.

  t. remonttihaaveilija

  1. Hei, käsityönä maalattin eli maalisudilla useampi kerros maalia ja hyvät pohjatyöt.

 6. Anonyymi says:

  Upea muutos! Meillä on myös sama projekti työn alla, pohjatyöt tehty ja huomenna alkaa itse maalaus. Minua kiinnostaisi, että ostitteko uudet suojanappulat ruuvien kohdille (mistä ja minkälaiset), vai maalasitteko vanhat?

  T. Remonttireija

 7. Hei!

  Todella onnistuneet portaat!
  Meillä ollut sama projekti, mutta juurikin nuo ruuvien suojatulpat meiltäkin vielä uupuu! Muovisia en kelpuuta, niin voiko olla totta ettei puisia valkoisia myydä missään? Millaiset tulpat olette laittaneet? 🙂

  1. Hei Anna, kiitos kommentistasi! Meiltä itseasiassa puuttuu vielä suojatulpat, kun sopivia ei ole vielä löytynyt. Voin kyllä vihjaista blogissa, mikäli puiset löytyvät! 🙂

 8. Anonyymi says:

  Kestääköhän Betolux Akva yhtä hyvin kuin Betolux?

  1. Hei, en osaa sanoa tuohon, mutta akva on kestänyt meillä hyvin ja sisätiloissa mukavampi käyttää kun ei tule hajuhaittoja.

 9. Anonyymi says:

  Upea muutos! Miten saitte lattian vaihdettua tuosta portaiden alta?

  1. Hei ja kiitos Anonyymi! Lattian vaihto eli uuden asennus onnistui helposti, kun mittasimme ja leikkasimme palat tarkasti. Palkin kohdalle tehtiin lokonen ja portaiden ympärys mitoitettiin myös tarkasti. Jalkalistat peittävät ja viimeistelevät lattian.

 10. Ihana muutos! Kyllä valastui ja raikastui ilme!

 11. Hei Miia, hieno muutos! Mikä teidän lattian sävy on?

Kommentointi ei ole käytössä.