Sisustus

RUOKAKOMERO SIISTIKSI

adf.track(546989, ’TESTI-POSTAUS5_Vaniljahome’);

Jokainen meistä tietää sen tunteen, miten hyvältä tuntuu kun kaikki on järjestyksessä. Tai ainakin paikoillaan. Sen hetken, kun saa keittiön miljoonat ja tsiljoonat, epämääräiset makaronipussit ovat aseteltu siististi riviin ja näkee heti, mitä missäkin on. Keittiön säilytystilat ja suunnittelu tuovat omat käytännön jipponsa, mutta yhtä tärkeää on pohtia miten raaka-aineita säilyttää. Meillä on vuosia ollut haasteena saada hinta-laatusuhteeltaan järkevät säilytyspurkit ja uskokaa tai älkää, olemme testanneet monet merkit. Nuorena aikuisena ostin meille vaihtuvia sarjoja ja näissä ongelmaksi muodostui hinta sekä liian tiuhaan vaihtuvat mallit. En koskaan ehtinyt ostaa koko sarjaa, kun se oli jo vaihtunut. Toinen juttu on tyyli sekä tuotteen käytettävyys. Jossain vaiheessa kävimme läpi myös Ikean valikoimaa, mutta näissä vastaan tuli hyvin pitkälle käytettävyys. Milloin kannet olivat huonot, raaka-aineet jumittivat suuaukkoon tai osat menivät huonoksi pesussa. Ei hyvä juttu. Lasipurkit olivat tai ovat edelleen ihastuttavat, mutta – ne ovat melko painavat ja työläät. Kokin työssä totuin käyttämään paketit aina kerralla loppuun ja suuria määriä säilyttiinkin isoissa laatikoissa. Juurikaan en apua saanut työni puolesta. Viimeisin ajatukseni oli hankkia Stockmannilta kirkkaita, muovisia laatikoita, mutta arvatkaas mitä. Näitäpä ei enää saanut sieltä! Tämä sama homma on osunut kohdalleni ainakin sen miljoona kertaa, joten ei auttanut kuin nostaa katseet ylös. Niin ja ajatelkaapa sitä purkkimerta, mikä meillä vallitsi silloin reilut viisi vuotta sitten, kun ylimääräisestä tavarasta eroon – projekti alkoi!
Kerrataanpa hieman ominaisuuksia, joita kaipaan säilytysastioilta: käytettävyys (tätä ei voi liikaa korostaa), visuaalisuus (eli muotoilu ja tyyli), tilavuus sekä hinta-laatusuhde. Nämä kaikki ovat sidoksissaan toisiinsa, eli käytettävyyteen vaikuttavat olennaisesti tuotteen muotoilu ja vetoisuus. Millainen rasia on helppo ottaa käteen, avata, sulkea ja säilyttää. Pesuominaisuudet ovat usein vakiot eli konepesu, tosin joiden tuotteiden kannet eivät ehkä kestä jatkuvaa pesua. Toisaalta säilytysastioita pestään harvemmin, ei päivittäin.
Minulle tarjoitui hyvä tilaisuus päästä kokeilemaan Orthexin tuotteita, joita esittelen teille nyt hieman tarkemmin. Merkki saattaa olla monelle tuttu, nimittäin Orthex valmistaa monenlaisia kodin säilytystuotteita erilaisiin tarpeisiin. Valikoimaan pääset tutustumaan paremmin Orthexin nettisivuilta, keskityn postauksessa enemmän keittiöratkaisuihin.

Rasioita löytyy monessa eri koossa eli voit valita juuri sinulle sopivat tuotteet. Pieneen keittiöön mahtuu myös useita rasioita, kun valitsee esim. hyllyjen koon mukaan oikeat. Eräässä yksiössä, jossa asuin nuorena oli hyvin pieni keittiö ja tilaa oli vain pari hyllyä. Ja mikään ei ole inhottavampaa, kuin hämähäkki, joka jää kiinni ruokavarkaista! 
Säilytyspurkkien vetoisuus on hyväksi testattu, oikein toimiva. Meillä noudatetaan myös erikoisruokavalioita, joten on tärkeää ettei kontaminaatiota tapahdu lasten murojen ja myslien kanssa. Kokonaiset pussit mahtuvat rasioihin, kun miettii niiden sisältöä eli mitä mihinkin laittaisit. Säilytyspurkki, jonka vetoisuus on 2,25l on mainio esimerkiksi spagetille tai tagliatellelle! Vielä kun omistaisin sen kirjoitusmasiinan, jolla nimikoida. Suosikkini on 1,6l vetoiset säilytyspurkit, näihinhän saisi laitettua vaikka mitä! Kokonaisten pakkaukset mahtuminen on minulle todella tärkeää. Mikään ei ole ikävämpää kuin se, että kaadat pussin sisällön rasiaan ja noin 8 % makarooneista tai kaurahiutaleista jää lillumaan pussin pohjalle. Missä näitä sitten säilytetään? Tähän ongelmaan en ole vielä törmännyt, vaan riisit, jauhot, pastat, korppujauhot ja ihan kaikki mahtuvat täysinä pakkauksina!  Aivan mahtavaa.
Suurin säilytyspurkki on vetoisuudeltaan 3,5l litraa ja nyt voin luvata, mahtuu murot täydellisesti! Meillä on samaan aikaan useita muroja, sillä lastemme vilja-allergiat tuovat oman lisänsä arkeen. Iso astia on murojen kanssa kevyt ja sopii lastenkin käsiin. Toisaalta tässä on hyvä säilyttää myös jauhoja, mikäli käytät niitä enemmän. Gluteenittomat jauhoseokset ovat yleensä pienissä pakkauksissa ja laitoinkin pari pussia pienempään 1,6l rasiaan. 
Pienimmät rasiat vetävät 0,8l ja oman kokemuksen mukaan parhaiten tähän sopivat korppujauhot, sokeri ja esimerkiksi pähkinät. Tässäkin on mielikuvitus rajana! Yhden hengen taloudessa nämä voivat olla sopivat myös pastalle tai sokerille. Kuiva-aineet säilyvät yleensä hyvin, joten näissä voi säilyttää myös niitä pussinpohjia, joita saattaa jää yli ruoanlaitossa.

Katsotaan nyt kuitenkin tässä välissä, miltä armas ruokavarastomme näytti ennen muutosta. Tässä on lähtötilanne. Ei mikään paras näky. Sekalaiset paketit aiheuttivat päänvaivaa, sillä järjestystä on vaikea ylläpitää ilman kunnollista linjaa. Ongelmaksi muodostuu myös se, että on vaikea hahmottaa raaka-aineiden tilanne kauppaan lähtiessä. Mikä on vähissä, mitä löytyykin jostain yksi tai kaksikin uutta pakettia tai mikä on päässyt loppumaan kokonaan?

Järjestelyyn hujahti kyllä päivä jos toinenkin. Lähdin liikkeelle kunnon siivouksesta ja paikalle astellut siskoni oli sitä mieltä, että joku tuntematon olisi voinutkin pitää minua hieman neuroottisena. Nimittäin siivoamisen suhteen. Järjestelyä riitti ja pakko myöntää, olihan sinne vähän vanhentunutta pakettiakin jäänyt notkumaan.
Keittiömme oli aivan täynnä ruokaa ja tavaraa, joten projektia oli pakko laajentaa ruokailutilan puolelle. Tyhjennysurakan jälkeen varasto oli aivan erinäköinen. 
Toinen urakka olikin sitten rasioiden ja kansien peseminen! Jos aivan tarkkoja ollaan, niin kyllä siinäkin melkein tunti meni. Onneksi olin kuitenkin suunnittelut tämän hyvin, koska pääsin sitten kuivausurakan jälkeen järjestelemään. Siitä alkoi siis se hauska osuus! 
Lopputulos olikin sitten aivan toisen näköinen. Muutos onnistui todella hyvin ja ero on täällä paikan päällä vielä vaikuttavampi. Jokaisella purkilla on paikka ja näemme heti, mikä on tilanne makaronissa tai riisissä. Tiedämme myös mitä hyllyillä on, eikä epämääräisiä kasoja pääse syntymään. Sovimme nimittäin, että heräteostokset saavat nyt jäädä ja syötäväksi tarkoitettavat jutut syödään ja säilytettäville on oma paikkansa. Toimii ja monessakin mielessä! Kauppaan meno on jälleen astetta suunnitelmallisempaa.
Minulle on erittäin tärkeää, että siisteyttä ja järjestystä ylläpidetään kunnolla. Hyllyt on helppo pyyhkäistä puhtaaksi, kun purkit ovat nätisti riveissä. Näet heti, miten paljon mitäkin kuiva-ainetta on hyllyssä. Helposti avattavat ja suljettavat kannet ovat käytännölliset ja minulla on sellainen tunne, että näitä on testattu aika paljon. Kokeilin itsekin, miten helposti avaaminen sujuu ja muotoilussa on huomioitu tärkeät seikat: riittävästi kitkaa, ettei ote lipsu, napakka suljettaessa ja onnistuu myös pieneltä naiselta, siisti ja helposti käytettävä. Erityisesti pidän siitä, että purkit kapenevat sirosti alaspäin ja niistä saa hyvän otteen. Voit siis napata purkin yhdellä kädellä – tätä ei voi lasipurkin kanssa tehdä useinkaan.
Kuiva-aineiden säilytyksen ohella pidän tärkeänä myös jääkaapin sisältöä. Suosimme jonkin verran eväsruokailua ja usein myös kotiruuasta jää tähteitä. Tuore koululaisemme kaipaa myös välipalaa ja sen täytyy olla helposti saatavilla. Oikeanlainen ja -kokoinen rasia vie sopivasti tilaa ja suuresta koosta huolimatta jääkaappimme on usein hyvin täyden tuntuinen. Meillä on hyviä kokemuksia Orthexin eväsrasioista, joten oli hienoa saada kokeiluun myös jääkaappiin sopivia ruuansäilytysrasioita. Erikokoiset rasiat ovat juuri sopivia juustoviipaleiden, leikkeleiden, kurkkupalojen, marjojen ja monen muun säilytykseen. Ruoka pilaantuu helposti siksi, että se on paljon tekemisissä hapen kanssa. (Toki tässä on todella monta muutakin seikkaa, kuten oikeat lämpötilat, jäähdytys, vaihtaminen puhtaisiin astioihin jne.)
Tuore ja raikas ruoka on yhtä kaikkea trendikästä, mutta myös terveellistä ja hyvää. Olemme kasvisten suurkuluttajia ja syömme niin paljon tuoretta kuin jaksamme laittaa. Siksi onkin tärkeää, että keittiössä ruuanvalmistus ja säilytys on mahdollisimman vaivatonta. Lapset rakastavat viileitä rypäleitä ja kurkkupaloja, pieni rasia on myös helppo napata mukaan harrastuksiin. 
Ja vielä lopuksi, tyyliltään kirkkaat, valkokantiset rasiat sopivat meille enemmän kuin hyvin. Pinottavat rasiat ja kannet vievät vähän tilaa laatikossa, hurmaavat monikäyttöisyydellään ja ovat vielä käytännöllisiä konepesuun sopivina. Haluan kuitenkin antaa sellaisen neuvon, että jos asut talossa, missä on vanhat vesiputket kannattaa pohtia konepesua. Olen pilannut pari vanhaa rasiaa näin ja pesen nykyään kaiken käsin. Uudemmassa talossa tätä ongelmaa ei ollut, mutta vanhan talon putket päästävät punaista pigmenttiä paljon!
Nyt haluan toivottaa sinulle ihanaa viikonloppua!
Postaus on toteutettu yhteistyössä Orthexin kanssa.

Saatat myös pitää...