Sisustus

SISUSTUSBLOGGAAJAN AJATUKSIA SIJOITTAMISESTA

Paljon puhuttu raha. Asia, joka on herättänyt voimakkaita tunteita kautta aikojen ja luultavasti tulee herättämään jatkossakin. En voi olla kirjoittamatta aiheesta, nyt kun siihen hyvin päästiin edellisessä postauksessa. Raha on usein arka ja vaativa puheenaihe, jota vältellään monestakin syystä. Rahaa voidaan pitää mittarina moneen asiaan, joskus aivan turhaan. 
Moni ajattelee, että sijoittaminen on pelkkää osakkeiden ostamista ja rahastoihin rahojen suoltamista. Hiljaa ääneen lausuttu myytti, että sijoittaminen on vain rikkaiden puuhaa ja siihen käy vain ylimääräinen raha. Ihan totta kirjoittaakseni, tämä on yksi asia – ei koko totuus. On aivan totta, että sijoittaminen on rahan likoon laittamista ja usein siihen liittyy tuotto-odotuksia. Se asia, mihin keskityn tässä postauksessa on nimenomaan tuo tuotto-odotus. Tässä kohtaahan se odotus voi olla paljon muutakin kuin rahaa.
Oletko koskaan ajatellut sijoittamista siitä näkökulmasta, että teet sitä joka päivä – ehkä tietämättäsi? Olet ehkä kuullut lauseen ”jokainen käyttämäsi euro on sijoitus” ja tämä pitää aivan paikkaansa. Jos nyt oikein tarkkaan ajatellaan, niin raha on vaihdannan väline. Eli yksinkertaisesti sanottuna rahaa vastaan saat jotain hyödykettä. Se, mitä hyödykkeitä päätät ostaa eli mihin sijoitat määrittyy monesta asiasta. Ensinnäkin, välttämättömät hyödykkeet mitä tarvitsemme elääksemme nyky-yhteiskunnassa.  Asuminen. Vuokra- vai omistusasunto? Kimppakämppä vai jokin muu ratkaisu. Mitkä ovat ne asiat, joita haluat asunnolta, kodilta. Mitä asumiseen tulee, olemme hyvin erilaisia sen suhteen. Markkinoilla on monenlaista asumismuotoa ja asunnon tyyppiä, valintaamme vaikuttavat monet tekijät, kuten elämänarvot. Makuasioista on turha kiistellä, sillä jokainen tietää itse parhaiten minkälaisen päätöksen tekee.
Elämäntilanne. Se määrittelee melko paljon. Asunko yksin, parisuhteessa, onko lapsia tai lemmikkejä. Minkälainen taloudellinen tilanne on, haluanko ostaa oman asunnon tai onko se mahdollista? Ja yksinkertaisesti arvokysymys, mitä elämältä haluan? Onko se nopeita käänteitä, mahdollisuuden lähteä helposti, ehkäpä ulkomaille tai toiselle paikkakunnalle?
Neliöt. Maksamme yleisesti ottaen niin sanottua neliöhintaa vuokrassa, vastikkeessa, asunnon hinnassa, vakuutuksissa ja niin edelleen. Minä olen sellainen ihmistyyppi, joka pohtii asiaa myös neliöiden näkökulmasta. Olemme tähän asti asuneet vain tehoneliöissä eli keskimäärin ahtaammin mitä muut suomalaiset. Vai mitä mieltä olet siitä, että jokaista asukasta kohden on 13,75 neliötä asumistilaa? Olen kuullut lukuisia ihmettelyitä, miten mahdumme ja miksi emme muuttaneet omakotitaloon. Vastaukseni on ollut hyvin yksinkertainen: meille muut seikat ovat arvokkaampia. Meillä on ollut kaikki tarvittava, joten miksi maksaa enempää? Näin olemme saaneet myös säästöjä ja se on parantanut elämisen mukavuutta – elämäntyylistä ei ole tarvinnut luopua vaikeampina aikoina.

Sijainti. Tähän asti olemme ostaneet kotimme halutulta alueelta eli sijainti on ollut meille tärkeä. Poikkesimme hieman alueeltamme tämän talon kohdalla ja oikeastaan sijainti sopikin loppujen lopuksi paremmin. Ostaessamme edellistä kotia, pohdimme pitkään haluammeko isomman kodin pihoineen, vai kompaktin kaupunkikolmion hyvältä sijainnilta. Jälkimmäinen voitti.
Pohjaratkaisu. Yksi tärkeimpiä asioita asuntoa hankkiessa on ehdottomasti pohjaratkaisu tai pohjaan vaikuttavat tekijät, mitä voi muokata. Neliöiden määrälläkään ei ole niin paljon väliä, jos pohjaratkaisu on todella loistava. Näin meillä kävi kaupunkikolmiossamme. Neliöitä oli 55 ja ne oli käytetty tehokkaasti. Tingimme tilavasta kylpyhuoneesta sekä eteistilasta, mutta hei, eihän näissä tiloissa muutenkaan hengailla ylimääräisiä. 
Remontoiminen. Etsimme suunnitellusti remontoitavia kohteita. Tällä kertaa nakki todella napsahti eli kunnostettavaa tuli vähän enemmän, mutta hei – ei me pienestä lannistuta. Lisäksi meillä on aivan mahtava naapurusto, joten se on jo itsessään pieni sijoitus. Mitä remontoimiseen tulee, niin todella kannattaa miettiä asunnon kunnon lisäksi hintaa. Onko pyyntihinta suhteutettu asunnon kuntoon? Onko realistista odottaa hinnannousua remontin tai alueen hintakehityksen myötä? Ja lisäksi yllätykset. Niihin kannattaa todella valmistautua. Jos remontoit itsellesi ja tiedät saavasi siitä paljon lisäarvoa – go for it. Meidän ajatus on, että asunnon täytyy olla helposti muunneltavissa makujen ja tyylien suhteen. Esimerkiksi nykyinen koti on lähes kokonaan valkoinen. Materiaalit olemme valinneet sen mukaan, että ne on helposti muunneltavissa. Parketti on hiottavissa koivun sävyiseksi ja lakattavissa tai petsattavissa esim. tummemmaksi. Sen voi myös maalata. Tai vaihtaa! Vessat ja kylpyhuone on tehty neutraaleiksi, joihin saa esim. pyyhkeillä eloa tai maalilla uudet sävyt. 
Jokainen kotiimme sijoittama euro on sen arvoinen. Meille koti on tärkeä paikka. Se on kuin turvallinen pesä, jossa viihdymme ja haluamme viettää aikaamme. Se on paikka, jossa kasvatamme lapset ja jonka arvoa ei voi vain rahassa mitata. Puhuin jo aikasemmin arvon muodostumisesta (ainakin ohimennen) ja onnekas ihminen osaa sanoa, mikä on itselle tärkeää. Minulle koti ei ole vain paikka, jossa nukun ja syön. Kotona oleminen on kokonaisvaltaisesti niin tärkeä kokemus, että haluan panostaa siihen. 
Mihin muuhun sitten sijoitan? Niihin asioihin, joita pidän tärkeänä. Ensimmäisellä sijalla on lasten terveys ja hyvinvointi. Pidän todella tärkeänä, että lapsilla on asiat hyvin. Lastenvaatehankinnat ja muut tarvikkeet ovat ensisijaisia, myös tuore ja terveellinen ruoka on prioriteetti. Toimiva arki kaikin puolin on tärkeä tavoite ja usein kaikki hankinnat nojaavat siihen tavalla tai toisella. Siksi pidän kodin suunnittelua ja sisustamista tärkeänä. Kaikkien tilojen täytyy toimia ja olla miellyttäviä käytettävyydeltään. Haluan kerralla panostaa ja hankkia esim. vaatekaapit, ettei remontin tarvetta tule edes ajatuksen tasolla.
Koska sijoittaminen alkaa jo melko nuorena, yritän opettaa lapsillekin rahan arvoa ikätason mukaan. Lapsi saa elää vielä maailmassaan, mutta pidän itse tärkeänä opettaa niitä arvoja ja taitoja joita osaan. Kaikkea ei ole pakko ostaa, vaikka voisikin. Joskus voi myös miettiä, mikä on järkevää vaikka olisi itselle kuinka tärkeä. Tarpeellinenkin voi olla jotain muuta todellisuudessa, ehkä halua. Niin, siinäpä vasta pohdittavaa! 
Kiitokset vielä kommenteista edelliseen postaukseen! On mukava lukea, että aihepiiri herättää kiinnostusta. Tällä hetkellä meilläkin on pari hankintaa työn alla, voitte sitten arvostella noudatanko omia ohjeitani. 

Saatat myös pitää...