Sisustus

SYKSYISIÄ TUNNELMIA JA AJATUKSIA KULUTTAMISESTA

Lehdet ovat alkaneet tipahdella puista ja ilma on viilentynyt viikon aikana. Sateet, lisääntyneet keltaisen sävyt ja myrskyistä tulevat tiedotteet uutisten myötä kielivät syksystä. Huomaan muutokset selvästi, sillä olen ollut viikon verran todella ikävässä flunssassa. Pakollinen breikki töistä on saanut minut kaipaamaan arkea ja työntekoa entisestään ja se on hyvä merkki. 

Syksyn tullen kaupankäynti ja markkinat vilkastuvat. Tehdään uusia hankintoja, sisustetaan kotia, hankitaan lapsille vaatteita, varataan matkoja ja laitetaan jotain myös säästöön. Me suomalaiset kulutamme rahaa myös ravintoloihin ja kulttuuriin yhä kasvavassa määrin. Jos kesä on ollut hiljaisten markkinoiden aikaa, uusi sesonki tekee tuloaan ja alkaa alkusyksyn tullen kohisten. 
Olen havainnut, että kuluttamiseen ja rahaan liittyy nykypäivänä paljon huomiota ja kannanottoja. Eräänlaiseen kulutushysteriaan vastattiin voimakkaasti konmarittamisella ja niin huvittavaa kuin se onkin, myös oma vuosikausia sitten alkanut turhasta eroon projekti sisältyy tähän kategoriaan. Omalla kohdallani tavaroiden karsiminen on liittynyt vahvasti kodin selkeyttämiseen ja siihen, ettei kaikkea tarvitse omistaa. Sitä, että kaupasta voi ostaa tarvittavan ja etten tarvitse massiivista varastoa tulevan varalle. Ehkä se ydinajatus on, että voin elää varautumatta koko ajan pahimpaan. Tämän ajatuksen oivaltaminen on ollut minulle tärkeää, jotta se kaikki tavaroihin ja säilytystilaan käytetty energia voidaan kohdistaa itse elämiseen. Koska kodilla ja elinympäristöllä on henkilökohtaisesti niin suuri merkitys, niin siksi olen panostanut tähän. Se on ollut eräänlainen palkinto, mistä ammentaa koko ajan homman edetessä. Jokainen tyhjennetty laatikkosotku tai kaappi on antanut henkisesti niin paljon, että se on itsessään jo eräänälainen palkinto, voitto. Kun katselen kodissamme ympärilleni, huomaan, että meillä on pitkään pysynyt hyvin samanlaisena. 
Vaihtelu. Sitäkin välillä kaipaa. Työviikon aikana kotona vietetty aika on niin vähäistä, että kodin täytyy olla kuosissa. Siivoamiseen toki on päivittäin aikaa eikä se vie edes pitkään. Illat ovat kuitenkin lyhyet ja tahdon viettää ne muutamat tunnit tehden jotain mukavaa yksin, lasten tai miehen kanssa tai sitten yhdessä perheenä. Sisustaminen on tietenkin vahvasti mielessä päivittäin, mutta aikaa siihen on vähemmän kuin ennen.
Olen lukenut lähiaikoina useita rahaan ja sijoittamiseen liittyviä artikkeleita. Mainittakoon nyt viimeisenä eräs artikkeli Helsingin Sanomissa lauantaiaamun lukemisena. Kyseessä on matkabloggarin mielipiteitä sekä neuvoja sijoittamisesta ja ylipäätään rahan käytöstä. Hän ottaa melko vahvasti kantaa kuluttamiseen ja ymmärrän taustalla piilevän ajatuksen taloudellisesti turvatusta elämästä. Yksi murhe vähemmän. Tässä kohtaa mielipiteeni lähtee kuitenkin omalle polulle. Esimerkiksi oman asunnon ostaminen. Tästä on olemassa yhtä monta mielipidettä, kuin on ihmistäkin. Oma ajatukseni on kuitenkin, että on järkevämpää ostaa asunto ja lyhentää lainaa (eli laittaa rahaa säästöön) kuin laittaa ehkä jopa suurempi summa kuukausittain vuokraan. Vuokra menee kerralla jonkun toisen tilille, mutta lainasta menee aina osa säästöön. Tietysti voi järjellä miettiä, mikä on oma panostus asunnon hintaan, mikä on realistista. Tässäkin kohtaa on hyvä muistaa, että jokainen priorisoi oman elämänsä eli kokonaisuutena jollekin kallis asunto voi olla hyvä sijoitus. Toinen pointti on se, että oman asunnon arvo säilyy suhteessa varmemmin kuin osakesalkku. Nyt en lähde erittelemään enempää asunnon arvoon liittyviä tekijöitä, mutta jokainen voi pohtia sitä oman alueen ja hintatason, sekä asunnon kunnon mukaan mikä on järkevää.
Toinen asia, mihin kiinnitin vahvasti huomiotani on kuluttaminen. Se on minullekin jatkuva kasvun paikka. Pohdin, mikä on järkevää, miten paljon tuhlaan luontoa, mikä oikeus minulla on omavaltaisesti kertoa mikä on oikein ja mikä väärin? Kuluttaminen pitää kuitenkin ”pyörät pyörimässä” eli ilman kysyntää tarjonta kapenee. Nykypäivänä on osattava pohtia, mikä on omalle kohdalle sopivaa kuluttamista. Mitkä ovat omat arvot, sillä se on se mitä kuluttajat ostavat. Oma opinnäytetyöni tutki lisäarvon tuottamista kuluttajalle, mikä oli todella kiinnostava aihe. Tutkin siinä, mitkä ovat ne tekijät joilla tuodaan lisäarvoa palveluun. Mitä asiakkaat haluavat, mitkä nostavat kiinnostusta, mitkä ovat tärkeitä seikkoja ja paljon muuta. Jälkikäteen ajateltuna jos olisin käyttänyt tutkimukseen aikaa vaikka kaksi vuotta, olisin saanut varmasti tarkempia tuloksia. Se toimi kuitenkin hyvänä lähtökohtana pohtia myös omaa kulutuskäyttäytymistä ja arvoja.
Nykyään minulle tärkeitä asioita tuotteissa on laatu, alkuperä, hintasuhde ja arvon säilyminen. Arvostan laatua ja kestävyyttä, mutta myös visuaalisuus ja eettisyys ovat tärkeitä arvoja. Yleensä ensin tutkin markkinoita ja jälleenmyyjiä kun tiedän mitä etsin. Tilaan jonkin verran ulkomailta, mikä valitettavasti lisää tuontia ja se tarkoittaa käytännössä sitä, että suomalaiset yritykset eivät saa siitä omaansa, vaan lähetysfirma. Toisaalta pohdin myös sitä, mikä on minulle edullisinta. Netissä vertailu on tehty helpoksi ja esimerkiksi saman kameran voi saada paljon edullisemmin toisesta yrityksestä. Täytyy vaan tietää, mitä haluaa.
Lopuksi haluan vielä sanoa, etten tuomitse ketään kulutustottumusten perusteella. Opetan lapsillekin, että voimme keskustella kotona mieltä askarruttavista asioista, mutta emme tuomitse. Jokainen luo oman elämänsä polun ja kulkee sitä haluamallaan tavalla. Meidän tehtävä on kunnioittaa sitä ja minusta jokainen saa sanoa mielipiteensä, kun tekee sen asiallisesti. On rikkaus saada mahdollisimman paljon tietoa (vaikka sitä epämieluista) ja tehdä sitten oma päätös. Silloin voi sanoa itselleen, että on ollut mahdollisuus valita. Käykää ihmeessä lukemassa Hesarin artikkeli, jos olette tilaajia. Siinä oli paljon mielenkiintoisia näkökulmia!

Saatat myös pitää...

6 kommentti

 1. Mielenkiintoisia pohdintoja ja samat asiat pyörivät itselläkin mielessä. Enää ei ole tarvetta kuluttaa kuluttamisen ilosta, vaan hankintoja tulee pohdittua tarkemmin ja välillä huomaa myös, että kun odottaa hankinnan kanssa hetken, niin sitä ei välttämättä enää tarvitsekaan. 😀

  Leppoisaa viikonloppua!

  1. Mukava kuulla Jenni, olet kohtalon toveri. Vaikka kuinka pohtisi, niin silti niitä hutejakin välillä tulee. Täytyy vaan uskaltaa myöntää se itselleen. 🙂
   Hyvää viikonloppua!

 2. Luin tuon Hesarin jutun juuri aiemmin tänään ja täytyy sanoa, että hieman hymyilytti, miten eri tavalla voikin kokea kuluttamisen. Minulle esimerkiksi lounas on ihan arjen ihanimpia asioita ja maksan siitä erittäin mielelläni – eväiden tekeminen tuottaisi stressiä ja vaikuttaisi varmasti jaksamiseen sekä terveyteen kun tulisi syötyä paljon huonommin. Olin muutenkin aika monesta asiasta eri mieltä, kuten siitä sisustamisesta ja asumiseen panostamisesta… mutta eipä siitä sen enempää – toki myös säästäminen on tärkeää ja sijoittamisessa kannattaisi olla rohkeampikin!

  1. Olen aivan samanlainen, mitä tulee lounaaseen. Olen ollut työpaikassa, jossa piti tuoda eväät ja se on kyllä pidemmän päälle uuvuttavaa. Etenkin erikoisruokavalion kanssa hyvin usein hyvää "valmista" ei löydy. Samoja pointteja havaitsin ja kyllähän kulutus hyvin pitkälle itselle tärkeisiin asioihin osuu. Säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvät vinkit otan aina ilolla vastaan, mutta jos joku alkaa "syyllistämään" tai liian arvostelevaksi omien valintojen suhteen alkaa se on inhottaa. Mukavaa Suvi, kun otit kantaa!

 3. Anonyymi says:

  Hei! Kiva, että kirjoitit pitkästä aikaa. Luin kanssa jo tuoreeltaan artikkelin Hesarista ja se herätti minussakin paljon ajatuksia. Ensinnäkin kannatan ehdottomasti omassa asunnossa asumista. En laske elämässäni joka euroa (vaikka eihän se pahitteeksi olisi). Mutta siinä olen samaa mieltä, että kampaajalle tms. kauneusasioihin on aivan turha jatkuvasti rahaa tunkea – se kun on aivan loputon suo. Lounaan voisin syödä joka päivä jossakin ruokapaikassa, mutta valitettavasti sellaista ei löydy työpaikan läheltä, joten eväisiin on tyydyttävä. Olen viime vuosina kovasti pohtinut rahaa ja kuluttamista – haluan asioita ja olen valmis niihin myös panostamaan, mutta toisaalta haluaisin säästää pahan päivän varalle ja muutoinkin turvallisuuden tunteen takia. Lisäksi haluaisin päästä sijoittamisen makuun ja korkoa korolle ilmiöstä nauttimaan. Lisäksi tavoitteenani (se mitnkä sinä olet jo toteuttanutkin) on jo pitkään ollut tavaroiden vähentäminen ja se projekti jatkuu edelleen!

  1. Hei ja kiitos kommentistasi! Olen samoilla linjoilla kanssasi, etenkin tuo kampaajalla käynti pääsi aivan unohtumaan tekstistäni. Hyvä pointti ja kosmetiikan käyttöä voisi miettiä itsekin enemmän. Sijoittamista esim. osakkeisiin ja muihin rahoitusinstrumentteihin kannattaa rohkeasti kokeilla. Alkuun pääsee pienilläkin summilla ja siihen jää helposti koukkuun. Kirjoitin sijoittamisesta tuoreen postauksen, hieman eri näkökulmasta vain. Tsemppiä ja onnea tavaraurakkaan! Kuulostaa hyvältä, nimittäin tavaran vähentäminen onnistuu myös pidempänä projektina.

Kommentointi ei ole käytössä.