Lifestyle Sisustus

Syksyn tuntua ja ajatuksia uudesta kodista

Uusi kotimme valmistui tämän vuoden helmikuussa. Pitkään ja hartaasti suunniteltu muuttopäätös kypsyi useamman vuoden ajan. Alunperin tarkoituksemme oli asua edellisessä kodissa vain pari vuotta, kunnes löytäisimme ”sen oikean”, mutta niin monen tapahtuman summana päädyimme asumaan viisi vuotta, ennen kuin tämä osui kohdallemme.

Asuinalue on sellainen, josta olemme katselleet kotia jo kymmenen vuoden ajan, mutta moni asia on jarruttanut suunnitelmia. En usko, että jäämme tähänkään ikuisiksi ajoiksi, vaan asumme täällä rauhassa ja jos ja kun muuttotarve tulee, niin sitten etenemme sen mukaisesti.

Meillä molemmilla on mielessään asioita, joita kodilta haluaa. Suurin tekijä, mikä on vaikuttanut usein päätökseemme, on sijainti ja neliöt. En ole koskaan haaveillut kovin suuresta kodista, vaan olemme menneet tarve edellä. Kun pohja on mielestämme toimiva, kaiken muun voi muuttaa, paitsi sijaintia. Toimiva arki on kaiken lähtökohta ja opiskelu- sekä työpaikat ovatkin vaikuttaneet suurelta osin sijaintiin, mistä olemme etsineet kotia.

Kun lähdimme etsimään nykyistä kotiamme, oli mielessä kaksi asiaa: tietty sijainti sekä rakennuksen on oltava uudiskohde. Meillä oli onnellinen asema siinä mielessä, että pystyimme jättämään vanhan kodin myymisen viime tinkaan ja asua rakennusajan vanhassa kodissa. Näin ollen pystyimme rauhassa etsimään sopivaa kohdetta ja viimeistelemään niitä kuuluisia viimeisiä paikkoja. Uusi koti löytyi suhteellisen nopeasti, sillä olemme seuranneet pitkään alueen rakennuskohteita. Uudessa kodissa oli vasta runko pystyssä, kun lähdimme urakkaan mukaan. Ikävä todeta, mutta rakennuttajalta ei löytynyt yhtään joustoa pintamateriaalien suhteen, vaikka olisimme ostaneet valittujen tilalle uudet materiaalit. Sen verran oli onnea matkassa, että valinnat olivat mielestäni meidän näköiset ja sellaiset, jotka olisin todennäköisesti itsekin tehnyt. Ainoastaan lattian olisin saattanut valita asteen vaaleampana. Suihkukalusteet saimme valita ja kaikki muut koukut, vetimet jne. hankimme itse.

Loppujen lopuksi kaikki ei nyt ihan mennyt niin kuin suunniteltiin, mutta onneksi asiat kuitenkin järjestyivät. Aikataulu hieman venähti, josta aiheutui meille tietysti lisäkustannuksia. Onneksi pääsimme muuttamaan heti, kun saimme avaimet käteen, sillä loppusiivous oli tehty hyvin.

Asuntokaupat teimme jo viime vuonna loppukesästä, kuitenkin sen verran myöhään, että pääsimme vaikuttamaan vain muutamaan asiaan. Meillä on siis ollut paljon aikaa suunnitella uuden kodin käytännön toiminnallisuuksia. Tai näin sitä voisi luulla. Viime syksy meni hyvin pitkälle vanhan asunnon laitossa ja myymisessä. Ajanjaksoa ei tee mieli edes muistella, vaikka siitä on pian vuosi.

Kokonaisuutta ajatellen meillä kävi uskomaton tuuri, että ehdimme hoitaa koko urakan alta, ennen kuin maailmanlaajuinen Korona-epidemia alkoi. Olen yrittänyt suhtautua kaikkeen positiivisesti ja ainakin meidän perheessä etäkoulu ja -työ sujuivat mallikkaasti. Jos olisimme asuneet vielä vanhassa kodissa, olisi tila käynyt nopeasti ahtaaksi etäkoulun vuoksi. Niinpä olen kiitollinen, että saimme hoidettua myös muuton loppuun saakka.

Vaikka uusi koti ei juurikaan remonttia tarvitse, on ollut alusta selvää, että teemme jonkin verran muutostöitä. Ensinnäkin, vaatekaapit ovat aivan surkeat ja vanhempien makuuhuoneen tavoin on tarkoitus vaihtaa myös lastenhuoneisiin paremmat järjestelmät Ikeasta. Lisäksi vaatehuone on todella huonosti varusteltu, sillä siellä on vain pari hyllyä ja vaatetanko – asennettu niin ylös, että tarvitsen melkein jakkaran ylettyäkseni henkareihin. Lisäksi kylpyhuoneeseen tehtiin aika paljon parannuksia ja pahoin pelkään, että seuraava hajoava asia on pesutorni. Takapihan laittaminen on myös aivan alkutekijöissään, esim. meiltä puuttuu aita kokonaan (ellei 15cm korkuisia minipuskia puolen metrin välein lasketa). Siinä siis hieman puuhaa alkavalle syksylle ja tulevaan kevääseen.

Saatat myös pitää...