Arki Lifestyle

Tasapainoinen arki ja oma jaksaminen

Vuodenvaihde ja pitkä loma ovat päällimmäisenä mielessä, kun mietin kuulumisiani. Olen siitä onnellisessa asemassa, että sain pitää lomaa joulun aikaan. Eihän sekään ole mikään itsestäänselvyys. Pitkä ja rankka syksy, siitä selviytyminen ja sairastaminen – näiden jälkeen parin viikon loma tuntui pelastukselta. Miten jaksaa taas, kun arki käynnistyi täyspainoisesti? Ei kovin hieno alku, sillä molemmat lapset sairastuivat heti vatsatautiin peräkkäin, nyt jännityksellä odotan iskeekö se minuunkin?

Saan valtavasti voimaa ja energiaa luonnosta. Vuoden alku on usein parasta aikaa talvesta. Pahin kaamos alkaa hälventyä, päivät pitenevät ja aurinko alkaa pilkahdella enemmän. Lumiset maisemat ja kaunis pakkassää tuovat minulle voimaa jaksamiseen, mielialaan.

Työssä jaksamiseen vaikuttaa niin moni asia. Lapsiperhearki on hektistä, vaikka koen että iän myötä moni asia on helpottanut. Uusia haasteita tulee toki eteen, kun lapset kasvavat ja kehittyvät ja pikku hiljaa opettelevat myös itsenäisyyttä. Se on joskus vanhemmalle hankala paikka, vaikka omasta lapsesta tuntee niin suurta ylpeyttä taitojen kehittyessä. Tytöt ovat kuitenkin vielä pieniä ja se on vaikuttanut paljon minun työuraani. Tässä samalla sitä on oppinut asioita itsestäkin ja minusta tuntuu, että vasta lasten myötä olen löytänyt itsestäni joitain taitoja ja uusia puolia. Se on aivan luonnollista, sillä vanhemmuus tuo pakostakin uusia asioita eteen ja niistä on vain selviydyttävä. Vaikka mikä olisi, en koskaan vaihtaisi tätä mihinkään.

Olen vasta aivan hiljattain ymmärtänyt, että oma urakehitykseni on ollut hidasta omien arvojeni vuoksi. Olen äiti ja vaimo henkeen ja vereen, teen aina ensin perheeni eteen. Lapset ja mieheni ovat kaikkeni ja ne tärkeimmät, mitä ilman en osaisi elää. Olen tukenut miestäni hänen urallaan aina opiskeluajoista lähtien eli koko työuran ajan. En kadu hetkeäkään ja olen pitänyt tärkeänä, että tuen omaa puolisoani työuralla. Minua ei ole koskaan haitannut töiden tuominen kotiin, vaan se on aivan luonnollinen asia. Ehkä se johtuu osittain siitä, että olen kasvanut yrittäjäperheessä. Siitä olen erityisen kiitollinen, sillä yritteliäisyys on tuonut minun parhaita puoliani esille ja voin ylpeästi sanoa, että tulen tekevästä ja ahkerasta perheestä. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut miettiä, että tahtoisin nyt kehittyä omalla työurallani ja keskittyä itseeni. Se on herättänyt minussa ristiriitaisia ajatuksia, sillä ensisijaisesti haluan olla se äiti, joka kotona on lapsiaan ja puolisoa varten padat kuumina ja koti puhtaana. Älkää käsittäkö väärin, nautin ja rakastan kodintöitä, mutta se edellyttää hyvin paljon ajankäyttöä kotiin ja se tulee ehkä muuttumaan.

Vaikka lapset ovat jo koulussa ja paljon itsenäisempiä, koen kuitenkin tarvetta olla kotona, läsnä. Jos minua vaikka johonkin tarvitsisi. Lapsilla on kaverit, harrastukset, omat puuhat ja keskittyvät koulutyöhönkin hyvin – mihin minua tarvitaan? Viime aikoina ehkä hassutteluun ja siihen niin sanottuun laatuaikaan. Olemme vain olleet ja tehneet jotain kivaa. Ehkä se on osaltaan tuonut rakoa ja tilaa ajatella sitä, että tahtoisin myös keskittyä omaan työuraan. Siihen, mitä minusta tulee isona?

Tähän reilun kolmen kympin ikään asti olen tehnyt monenlaista työtä ja kouluttautunut muutamaan ammattiin. Koen, että haluaisin tehdä vaativampaa työtä, mikä vastaisi paremmin koulutustani. Olen siis kouluttautunut liiketalouden tradenomiksi ja uskokaa tai älkää, mutta alan töitä on ollut haasteellista saada. Tällä hetkellä olen henkisesti siinä pisteessä, että voisin mennä tekemään ihan mitä vain toimistoon, vaikka keittämään kahvia ja tiskaamaan. Työnhaku täyden työviikon ja arjen härdellin keskellä ei ole mitään kevyttä puuhaa, vaan laadukkaan hakemuksen tekeminen vaatii aikaa. Jossain vaiheessa tahtoisin myös hankkia itselleni täydennyskoulutusta ja se syö osaltaan aikaa ja voimia. Miten siis saada voimia tähän kaikkeen?

Kotiin tilattavat palvelut ovat oikeasti arjen pelastus. Ruokakassin tilaamisessa automaattiin ja kotiin olemme jo konkareita, mutta kerran päätimme kokeilla valmiiden aterioiden tilaamista kotiin. Saimme kaksi herkullista vegaanista ruokaa (keskimmäinen ja oikeanpuoleinen) ja yhden liharuuan (vasemmalla kuvassa). Tilaaminen oli helppoa ja kaikki sujui hyvin. Kaupassa käyminen tarkoittaa, että yksi ilta siinä kuluu hyvin pitkälle kokonaan. Miksi ihmeessä? Joulun alla sairastuin pitkäksi aikaa kuumeeseen ja ajankohta oli mitä parhain – viimeinen viikko ennen joulua. Päätimme tilata viikon ruuat kotiin ja se ilon ja riemun tunne, kun kolme isoa laatikollista ruokaa kannettiin suoraan kotiovelle! Se helpottaa todella paljon, kun perheen viikon ostokset voi valikoida kotisohvalla ja saada kätevästi kotiin asti!

Kotisiivous on vielä kokeilematta, siihen ei ole löytynyt rahkeita. Rakastan siivoamista, järjestelyä ja kaikkea siihen liittyvään. Voisin perustaa vaikka oman siivousfirman! Totuus on kuitenkin se, että täyttä työviikkoa tehdessä ei yksinkertaisesti jaksa pestä molempia vessoja joka toinen päivä ja imuroida kolmea kertaa päivässä. Kyllä se rajoittuu tiskeihin ja yhteen imurointiin. Pyykkiäkin pitäisi pestä ja siihen kyllä tarvitsisin apulaisen. Kotisiivous on kuitenkin ollut monesti mielessä, sillä se oikeasti vie paljon aikaa kaikelta muulta. Ehkä ensi jouluksi?

Kerrohan sinä omat vinkkisi, miten jaksaa arkea paremmin?

 

 

Saatat myös pitää...