Sisustus

Tunnelmallinen koti

Meillä jokaisella on mielikuva siitä, mitä on tunnelmallinen koti tai tila. Se on paikka, jossa mieli rauhoittuu ja on hyvä olla. Sanalla ”tunnelmallinen” voidaan tarkoittaa monenlaista asiaa, mitä halutaan korostaa tai tuoda esiin. Se voi merkitä avaraa ja lämmintä, kutsuvaa tilaa illan hämärtyville hetkille. Yhtä hyvin niukkaa, vähäeleistä ja kaunista tilaa oleskeluun. Itse liitän sanan merkityksen johonkin tilaan tai paikkaan, jossa on tarkoitus rentoutua tai viettää aikaa yksin tai porukalla. Aivan hyvin se voisi olla mukavan tuntuinen aurinkotuoli omenapuun hennossa varjossa.

Mitä sana tunnelmallisuus tarkoittaa? Mielipiteitä on paljon ja kokosin tekstiin omia ajatuksiani aiheesta. Lyhyt juttusarja esittelee pieniä paloja tunnelmallisuutta vanhan paritalon eri tiloista. Vuorossa on ensin meidän ruokailutila.

Avaran pohjaratkaisun (tai riittävien neliöiden) ansiosta alakerrassa sijaitseva ruokailutila yhdistyy olohuoneen kanssa. Sisustus on vaalea ja siellä kohtaa vanha ja uusi. Se ei ole mikään uusi villitys, vaan muutosta asti kulkenut ajatus. Vanhan laatikoston tilalla on ollut pari muutakin iäkkäämpää lipastoa, jotka olivat kuitenkin liian massiivisia omaan silmään. Oikean tunnetilan kannalta on olennaista löytää sopiva kalustejärjestys, jotta tila tuntuu valmiilta eikä kaipaa jatkuvaa päivittämistä. Pieniä muutoksia tulee jatkuvasti, mutta pääsääntöisesti kannatan ennemmin kalusteiden kiertoa kotona, kuin jatkuvaa uuden ostamista vanhan tilalle.

Erilaiset tekstiilit tuovat kotoisuutta ja keventävät kovaa ilmettä. Koen selvästi lämpimän pienen lisäämisen omakseni rentoutumista ajatellen. Tällä hetkellä ruokailutilassamme ei ole mattoa, vaikka se sopisi minusta hyvin kokonaisuuteen. Minulla ei ole ollut riittävästi motivaaviota (eli puhtaasti aikaa ja rahaa) lähteä toteuttamaan tätä asiaa. Totuus on se, että olen joutunut myymään oman allergisuuden takia melkein kaikki matot pois ja tällä hetkellä meillä on vain kaksi keskikokoista mattoa: lastenhuoneessa sekä olohuoneessa.

Ruokailutila saa kerroksellisuutta muilla tekstiileillä, kuten tyynyillä sekä kankaisilla serveteillä. Taljat tulevat reilusti ennen loppukesää ja pimeimpään syysaikaan saattaa tähän toinen matoista vielä tulla.

Valaistus on yksi tärkeä tekijä, kun puhutaan kutsuvasta ja viihtyisästä tilasta. Meillä se ei todellakaan ole oppikirjan mukaisesti hoidettu, vaan hyvin kehnosti. Vanhan sanonnan mukaan: suutarin lapsilla ei ole kenkiä. Sivupöydällä on talviaikaan aina jokin lisävalon lähde ja tähän asti olemme pärjänneet hyvin olohuoneen kattovalolla. Uskon, että valonlähde ruokapöydän päällä olisi kirsikka kakun päällä, mutta rehellisyyden nimissä: vanhassa talossa on niin paljon muutakin puuhaa, että tämä on tosiaan jäänyt kirsikaksi, jota ei ole vielä ehditty sen enempää miettiä..

Kynttilät ovat helppoja tunnelman tuojia. Olen melko tarkka, mitä kynttilöitä ostan kotiin. Muutaman kerran on käynyt niin, että kynttilä on käryttänyt todella paljon ja sehän vaikuttaa sisäilmaan merkittävästi. Usein suosinkin lyhtyä, sillä niitä nokiseiniä putsatessa huomaa, miten paljon niistä tulee sotkua.

Kukat ovat tietysti ykkösvalinta tunnelmalliseen ja kodikkaaseen tyyliin. En osaa kuvitella meille viherkasveja, mutta leikkokukkia kyllä. Niitä minun kodissani on ollut aivan alkuajoista lähtien. Jos niistä joudun luopumaan (niin kuin muutamista olen jo) vaihdan feikkiversioon. Nykypäivänä tekokukat ovat aivan toista luokkaa kuin 90-luvulla. Valikoimaa on edullisista euron kukista aina tyyriimpiin kukkiin. Meidän kodin tekokukat ovat ostettu Pentikistä, Ikeasta ja Finnmarista. Muutamalla kukalla saa helposti piristystä ilmeeseen. Tai aina voi käydä hakemassa ruusukimpun lähikaupasta muutamalla eurolla!

Kerrohan, mikä tekee sinusta tunnelmallisen ja kodikkaan tilan? Kokoan kommentit juttusarjan loppuun ja luvassa on aiheeseen liittyvä yllätyspalkinto yhdelle kommentoijalle! Osallistut jättämällä kommentin minkä tahansa juttusarjan postauksen yhteydessä. (Mainitsen aina postauksen yhteydessä, milloin kommentoimalla osallistuu.)

Saatat myös pitää...