Sisustus

Uusi lastenhuone

Meidän koti on pysynyt melko pitkään kuosissaan ja nyt muutaman vuoden asumisen jälkeen päätettiin kokeilla jotain uutta. Tämä muutos lähti lasten toiveesta, vaikka myönnän itse pohtineen ajatusta useammankin kerran. Lasten etu on kuitenkin aina ensimmäisenä ja vaikuttanut moniin kotiin liittyviin päätöksiin.

Kun muutimme tähän kotiin, huonejärjestys oli selvä alusta lähtien. Lapset saisivat suuremman makuuhuoneen, johon sängyt, lelut ja muut kalusteet mahtuisivat paremmin. Lapset tarvitsevat ympärillensä tilaa leikkiä ja pelata. Lelujen määrää ei välttämättä tarvitse jatkuvasti lisätä, mutta tavaraa kertyy aina.

Viime aikoina leikin määrä ja ehkä tarkemmin sanottuna muoto on muuttunut. Tytöt leikkivät edelleen, mutta leikit levittyvät ulos ja ovat käytännössä pienimuotoisia tavaran suhteen. Toisaalta leikkien kesto on myös muuttunut ja ne jäävät harvemmin kesken. Toive lähtikin vanhemmalta tyttäreltä, joka on toivonut omaa huonetta jo todella pitkään. Päädyimme kompromissiratkaisuun, jossa tytöillä on pienempi huone itsellään.

Valehtisin, jos väittäisin että kaikki sujui helposti ja megakokoisesta huoneesta siirtyminen oli seesteistä. Tavaraa jäi kyllä meidän huoneeseen, uskokaa tai älkää. Ideana oli käydä läpi lähes kaikki tavarat, jotta saadaan turhat ja ylimääräiset jutut pois. Toisaalta oli aika myös karsia leluja eri lajien (barbit, ponit jne.) kohdalla ja miettiä, että tarvitsenko oikeasti kymmeniä petshoppeja?

Eniten ongelmia aiheuttavat legot ja askartelut. Meillä on todella paljon legoja, noin 5 Ikean suurta valkoista muovilaatikollista pääasiallisesti Lego Friendsejä ja olen niistä eniten ”huolissani”. Jotain järjestelyjä täytyy miettiä, mutta en usko että niistä joudutaan luopumaan. Yksi mahdollisuus olisi tyhjentää alin laatikko vaatekaapista irto-osille ja tehdä valmiita rakennelmia tämän kaapin päälle. Ajattelin myös hankkia seinälle hyllyjä, johon voisi laittaa pelejä tai kirjoja, ehkä myös legorakennelmia. Toisaalta meidän makuuhuoneessa lapset saavat myös leikkiä, joten säilytämme legoja toistaiseksi siellä.

Mikä muuttui meillä kotona? Oliko muutoksesta hyötyä? Käytännössä tuntuu siltä, että lapset ovat viettäneet enemmän aikaa leikkien ja pelaten. Tavaroiden läpi käyminen toi monta ”kadonnutta” ja unohdettua kivaa juttua esiin ja niistä on innostuttu. Ajattelin, että ottaisimme yhdessä urakaksi valita aina jokin lego-kokonaisuus ja etsiä osia niihin koottavaksi. Se voisi olla mukavaa perheen yhteistä tekemistä, sillä tähän asti vaativien palapelien tekeminen on ollut tällaista iltatekemistä. Mitä teillä tehdään yhdessä lasten kanssa?

Saatat myös pitää...