Sisustus

Vanhan paritalon yksityiskohtia

Ajattelin pureutua kotimme remonttiasioihin pitkästä aikaa. Jonkin verran yksittäisistä asioista on tullut kysymyksiä ja luulenpa, että tämä aihe saattaisi kiinnostaa joitain lukijoita. Olen itse tarkka yksityiskohdista ja katselen yleensä silmät keskittyneenä pieniäkin kohtia, olipa kyse juhlakoristeista tai sitten sisustukseen liittyvistä ratkaisuista. Minulla on aina muutosta suunniteltaessa tarkka visio loppufiiliksestä ja pieniä yksityiskohtia hiomalla siitä voi saada monella tavalla upean ja onnistuneen.
Esittelen seuraavaksi muutamia yksityiskohtia valinnoista, joita olemme tehneet tähän kotiin. Tuntui hiukan hassulta kiertää kotia kamera kädessä ja ottaa sellaisita kohdista kuvia, joita en yleensä kuvaa tarkemmin. Minulla on tapana ottaa kokonaisuudesta tai tietystä kulmasta kuvia, joissa sitten esiintyy asetelma tai kokonainen tila. Nyt näette kuitenkin hieman tarkemmin, mitä yksinkertaisia valintoja tein kotimme kokonaisuutta ajatellen.
Lähdetäänpä liikkeelle ovenkahvasta. Niinkin yksinkertainen juttu, kuin ovenkahva. Värivalikoima ei ole kovin suuri, eikä sävyillä mässäillä. Ennen kuin lähdimme ostamaan mitään tarvikkeita kävimme kodin väripaletin lävitse ja mietimme minkälaisen lopputuloksen haluamme, kun remontti on valmis. Minkälaista tunnelmaa haluamme sinne ja mitä sävyjä tarvitaan, että haluttu lopputulos toteutuu. Haluammeko, että kodista huokuu viile ja paljas tunnelma vai haluammeko valkeuden keskelle lämpöä, kotoista fiilistä. Joku varmasti ihmettelee, mutta näillä pienillä asioilla on minulle väliä. Päädyimme messingin sävyyn, joka toistuu useassa tilassa. Olisin halunnut värin jatkuvan myös keittiöön, mutta vetimiä ei ollut haluamassani sävyssä ja toista tahtomaani ovimallia ei enää ollut saatavilla. 
Vaihdoimme siis samalla ovetkin, sillä ne olivat aikansa eläneet. Ja syödyt. Erittäin tunkkaiset. Päätin tyylisuunnan jo talon ostovaiheessa eli täysin modernia kotia emme halunneet vanhasta talosta tehdä. Päädyimme siis ”tuttuun ja hyväksi koettuun” modernin ja vanhan yhdistelmään. Yksi ehto ovia valittaessa oli täyspuiset ovet, sillä edelliseen kotiin hankitut, pinnoitetut sekoiteovet alkoivat repeillä reunoilta jo alle vuodessa. Vaihtoehtoja ei ollut kovin montaa, mutta onneksi tämä ovimalli vastasi hyvin toiveita.
Toiset jaksavat pohtia ääneen, miksi ihmeessä teimme tällaisia valintoja, mutta totuus on se, että itse täällä asumme. Kun aamulla herään, näen katossa nätit koukeroiset listat, jotka mieheni kanssa olemme valinneet. Kauniissa ovessa roikkuu ihana vaalea jakku. Kun otan valokuvaa vaikkapa ihanasta laukusta, niin taustalla viehättää huolella valitut listat. 
Samaan kategoriaan ovenkahvojen kanssa lukeutuu myös messinginsävyinen metallilista, joita on muutamia talossa. Yksi tulee erottamaan eteisen laatan olohuoneen parketista. Toinen on yläkerran portaiden yläpäässä. Valitsin erottuvan sävyn, sillä se toimii parina ovenkahvoille. Monen mielestä liian raju valkoisessa talossa, mutta kokonaisuuden kanssa toimiva. Ainakin minun mielestäni.
Remontin yhteydessä teetettiin myös sähkötyöt koko talossa ja uusittiin valokatkaisijat sekä pistorasiat. Näiden tyyli on moderni, mutta kuitenkin sopiva listojen kanssa. Kerrottakoon vielä listoista sen verran, että valkoisissakin on hurjasti sävyjä ja kannattaa pyytää muutaman sentin mallipala mukaan. Jouduimme palauttamaan toiselle puolelle kaupunkia ison satsin listoja, sillä ne olivatkin hyvin kellertäviä. Lattialistojen kanssa kävi onni ja ne ovat samaa sävyä parketin kanssa. Kattolista puolestaan maalattiin asennuksen jälkeen, jotta siitä saatiin yhtenäinen. Paljon pieniä asioita tehtiin tälläkin saralla, vaikka kyse on hyvin simppelistä jutusta kuin listojen laittaminen. Ja miksiköhän se homma tahtoo aina venyä ja venyä…?
Remontoijan nälällä on usein taipumus kasvaa ja niin se kävi tälläkin kertaa. Tai oikeastaan tämä tuntui ainoalta vaihtoehdolta, itsestään selvyydeltä. Nimittäin pattereiden vaihtaminen. Asunnon patterit olivat niin ikään alkuajoilta ja meiltä löytyy edelleen kaksi, ulkoeteisestä ja sisävarastosta. Ja voin sanoa, että eivät olisi mikään kaunistus sisällä vaan päinvastoin osuisivat silmään jokaikinen kerta. Enkä usko, että tehokaan on kovin hyvä, sillä ainakaan nämä kaksi eivät toimi kunnolla.
Vaihdoimme siis patterit koko taloon ja vaikka hinta oli suolainen, niin varmasti säästää meitä monella tapaa niin rahallisesti kuin henkisesti. Kotimme on sähkölämmitteinen ja pattereilla on siinä suuri rooli. Toki voisimme harkita vaihtoehtoja, mutta se ei ole päällimmäisenä ennen pohjan remonttia. Uudet patterit ovat öljytäytteiset ja säätävät itse lämmitystä, kun olemme valinneet toivotun lämpötilan. Erittäin helpot ja toimivat viime talvena moitteettomasti. Pattereiden valinnassa auttoi ehdottomasti ammattitaitoinen myyjä, joka tiesi asiasta enemmänkin. Olisimme todennäköisesti tehneet väärän valinnan, mutta onneksi oli tietäväinen henkilö joka auttoi valinnassa. Patterit olivat tilaustuote ja parasta oli se, että ne tuotiin suoraan kotiin. Viime kesän kiireinen remontti ja samaan aikaan työssäkäynti nimittäin oli hurjan rankkaa ja helpotti, ettei itse tarvinnut hakea kaikkea.
Yksi iso asia tänä talvena oli ikkunaremontti, jonka yhteydessä vaihdettiin toiselle puolelle taloa ikkunat. Käytännössä ulkoeteiseen, olohuoneeseen ja lastenhuoneeseen jäi vielä vanhat ovet ja ikkunat. Ikkunoiden vaihdon yhteydessä uusittiin myös ikkunalistat, jotka sopivat kaikessa yksinkertaisuudessaan kotiimme hyvin. Hassua on se, että vanhoista ikkunoista uupuu listat eli valmista ei ole lähelläkään. 
Paljonhan tässä talossa on vielä tehtävää ja pintaremontti ei ole valmis. Ovia on vaihtamatta, listoja puuttuu muutamia pikkupätkiä ja oviaukot huutavat tekijää. Keittiö valmistunee syksyn aikana kokonaan – hurraa – sekä eteinen hyvin piakkoin. Kun kaikki on valmista, tekisi mieli pitää pirskeet vaikka pikkujoulujen muodossa. Tuntuu nimittäin vahvasti siltä, että jouluun sitä mennään. Vessojen rempasta en jaksa edes vielä haaveilla. Ehkä suunnitella.
Iloa torstaihin!

Saatat myös pitää...

4 kommentti

  1. Hienoja yksityiskohtia, ihanan näköistä, kun tila on mietitty loppuun saakka. <3

    1. Kiva kuulla, että on jonkun toisenkin silmään. <3

  2. Olen ihan samaa mieltä yksityiskohdista, ja nimenomaan esimerkiksi listoista! Mies ei voi ymmärtää tarkkuuttani, miten aina huomaan kaikki pikkuasiat.. Minusta yksityiskohdissa on kaikki! Ja hän ei usein edes huomaa sellaisia virheitä tai huolimattomuusjuttuja, jotka minulla oikein sattuvat silmään!

    1. Kiva kuulla, että joku kohtalontoveri löytyy. 🙂 Minäkin olen meistä se, joka huomaa pienet asiat ja osaa koota ne yhteen. Pienillä asioilla voi olla niin suuri merkitys kokonaisuuteen, että kyllähän niitäkin on hyvä miettiä. Esim. lattialistat viimeistelevät kodin ja korostavat lattiaa ja seiniä.

Kommentointi ei ole käytössä.