Lifestyle Ruoka Vegaaninen

Vegaaninen versio Burgundinpadasta pääsiäispöytään

Olen vuosia kokeillut erilaisia kasvisruokia ja tehnyt siitä osan elämää. Tänä keväänä päätin kuitenkin ryhtyä täysin vegaaniksi eli jätin kaikki eläinperäiset raaka-aineet pois ruokavaliostani. Suurin syy muutokseen oli terveydellinen. Lyhyellä kokemuksella voin sanoa jo nyt, että olen kokenut niin suuren muutoksen hyvinvoinnissani, etten usko enää paluuta entiseen sekasyöntiin. Kasviperäinen ruokavalio on monipuolinen ja jossain määrin tällä hetkellä trendikäskin. Eettiset syyt tietysti puhuvat myös puolestaan, mutta täysin ekologinen vaihtoehto kasvisruokavalio ei ole. Siitä kyllä saa sellaisen, mutta nykypäivänä se teettää hyvin paljon työtä. Käyttämäni tuotteet eivät kaikki suinkaan ole kotimaisia, vaan hiilijalanjälki kasvaa myös kasviperäisessä ruokavaliossa. Aiheesta löytyy paljon tietoa ja tutkimuksia, jos joku kiinnostui aiheesta.

Ajattelin nyt tuoda erään herkullisen reseptin tänne blogin puolelle, sillä niin innoissani olen tästä mehevästä pataruuasta. Löysin ohjeen idascozycorner – blogista. Muokkasin sitä hieman omiin tarpeisiin ja tästä tuli erinomainen sunnuntaiherkku vaikkapa pääsiäispöytään.

Käytän mieluiten tuoreita raaka-aineita ja mahdollisimman vähän eineksiä tai teollisia tuotteita. Jääkaapin kasvislaatikko on jatkuvasti täynnä ja se kertoo jotain ruokakulttuuristamme. Valitsin tähän ruokaan niitä raaka-aineita, mitä meillä oli kotona. Perinteiseen pataruokaan sopii hyvin sipulin lisäksi juurekset ja esimerkiksi sienet.

Suosin erilaisia öljyjä, jotka kestävät hyvin kuumuutta paistaessa ja tuovat samalla aromia. Olen tullut hyvin epäileväiseksi (jostain kumman syystä) ja tarkistan kaikki tuotteet huolella. Juuri siksi käytän mielellään tuoreita raaka-aineita, jolloin tiedän mitä ruokaan tulee.

Burgundinpata (kasvisversio)

  • 1 sipuli
  • valkosipulinkynsi
  • 3 porkkanaa
  • 5 ruusukaalia
  • 1 sellerinvarsi
  • 150g herkkusieniä
  • pippuria
  • timjamia
  • kasvismauste (tai kasvisliemijauhe)
  • 2,5 dl punaviiniä (tarkista onko vegaaninen myyjältä)
  • 3dl vettä
  • 3 rkl maissitärkkelystä
  • 1rkl tomaattipyreetä
  • tuoreita yrttejä (rakuuna, timjami)

Pilkoin sipulit ja aloitin paistamisen niistä. Niiden paistuessa otin listalta aines kerrallaan ja valmistelin pannulle. Paistoin kaikkea noin 15 kun olin loppuvaiheessa, jolloin lisäsin tomaattipyreen sekä nesteet. Maissitärkkelys sekoitetaan kylmään veteen, joten säästä sitä hieman loppuun. Kun kaikki ainekset ovat pannulla, lisää kansi ja anna poreilla kevyesti noin 30 minuuttia. Sillä aikaa ehdit valmistetta lisukkeet. Itse tein perunasosetta mantelimaitoon. Tähän sopisi erittäin hyvin lisäksi myös suolakurkut ja punajuuriviipaleet.

 

Kuvassa oleva viini ei välttämättä ole vegaaninen (en saanut siitä mistään sivuilta selkoa), joten tarkista myyjältäsi tuotteen sopivuus. Erittäin hyödyllinen sivusto on Vegaanituotteet – sivusto, johon on koottu paljon tietoa elintarvikkeista.

Bon appetit!

Saatat myös pitää...