Lifestyle Valokuvaus

Vinkkejä videokoulutuksesta

Osallistuin hiljattain Indieplacen järjestämään videokoulutukseen, joka oli suunnattu vaikuttajille. Lähdin aika rohkeasti mukaan sillä ajatuksella, etten koskaan opi mitään ellei ole kanttia lähteä kokeilemaan. Tämän viisauden turvin olen selvinnyt aika monesta asiasta, mutta tämäntyyppinen koulutus oli jotain uutta. Koulutus oli mielenkiintoinen ja hyvä muistutus siitä, että uuden oppiminen vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Kaikeasta neuvosta ja vinkistä huolimatta ei meistä ammattilaisia ehtinyt tulemaan.

Videokuvaus on aivan oma lajinsa ja vaikka valokuvaajana olisi kuinka kehittynyt ja kokenut, vaatii videokuvaus paljon muutakin. Jos perusasioista lähtee liikkeelle, niin varusteita on hyvin monenlaiseen käyttöön. Jos lähtee liikkeelle nollasta, niin kuin minä niin älypuhelimella pääsee jo hyvin alkuun. Järjestelmäkameroista, joita moni meistä käyttää, löytyy jo suhteellisen hyvä ohjelma videointiin. Joten ei hätää, sinultakin löytynee varmasti jonkinlaite videointiin sopiva laite jo valmiiksi, mikäli innostuit.

Yksi tärkeä perusväline on kameran jalusta. Opettelua sen käyttäminen on vaatinut minultakin, sillä omaan edullisen perusmallin jonka käytettävyys ei ole kovin hyvä. Satunnaisessa käytössä se on kuitenkin ajanut asiansa. Kun vaativuustasoni on noussut vuosien varrella, on tullut aika hankkia laadukkaampi jalusta sekä kamera. Jalustan hankintaa yritän siirtää mahdollisimman pitkälle, jotta tiedän minkälaiseen kameraan päädyn. Koska kuvaamiseen käytettävät välineet hintoineen tuppaavat helposti nousemaan pilviin, kannattaakin aloittaa vähällä jo sitten pohtia realistista tarvetta.

Välineiden laatua ei kannata kuitenkaan vähätellä. Hyvä jalusta tuo vakautta ja lisää mahdollisuuksia niin valo- kuin videokuvaukseen. Vähenevä valonmäärä vaikuttaa oleellisesti siihen, että siirryn yhä enemmän jalustan käyttöön. Käsikuvaus on nopein tapa saada valokuvaukset hoidettua, mutta siirryttyäni ottamaan passi- ja henkilökuvia, olen käyttänyt jalustaa sen lisäksi myös sisustuskuvissa. Jalustan käyttö mahdollistaa pidemmän valotusajan käytön sekä vähentää tärähtäviä kuvia. Videot, joita olen ottanut tähän mennessä ovat sataprosenttisesti lapsista, heidän näytöksistään sekä Marcuksen ja Martinuksen keikalta. Viimeisin osoitti, miten vakaa ja vahva käsikuvaus onnistuu vuosien harjoittelulla. Kuvanlaatu ei varmasti ole ammattilaistasoa, mutta videoita on ollut kiva katsoa lasten kanssa jälkikäteen. Myös kaikki balettiesitykset olen videoinut älypuhemilellani ja ne ovat muistoina tärkeämpiä kuin täydellinen kuvalaatu.

Kun harrastus vie eteenpäin ja omia kuvia alkaa myydä ja saada siitä tuottoa, alkaa myös välineistöä miettiä ja uusia. Mieheni ilahdutti minua postipaketilla ja tilasi Mulberryn laukkuuni sopivan kamerahihnan. Avattuani paketin totesin, ettei se vedä vertoja Mulberryn hihnalle, mutta on kuitenkin standardia tyylikkäämpi, joten ihana lahja.

Mikäli sinulta puuttuu jalusta, voit hyvin käyttää myös jotain muuta välinettä apuna. Joskus nojaan kameraa vakaaseen kappaleeseen, kuten puuhun, penkkiin tai lattiaan. Pitkää valotusaikaa varten käytän kuitenkin vain jalustaa. Valokuvaan vanhalla Canonin järjestelmäkameralla ja uusi kamera on ollut jo pitkään pohdinnassa. Ominaisuudet mielessä pohdin vielä, mikä olisi käytännöllinen. Yhä ammattimaisempaan kuvaukseen siirtyminen vaikuttaa käytännöllisyyteen ja tehokkuuteen oleennaisesti.

Yksi tärkeä seikka, jonka opin videokoulutuksessa oli itseluottamus. Tavoitteellisuus. Tarkoitus. Suunnitelmallisuus. Videoiden kuvaus avaa aivan uudenlaisen maailman ja haluaisin itse tehdä enemmän videoita myös ammattimaiseen käyttöön. Sisällöntuotanto uudenlaisilla visioilla ja ideoilla tuntuu kiehtovalta maailmalta, josta minulla on vielä paljon opittavaa. Ja hei, Instan seuraajat ovat päässeet jo näkemään pari amatöörivideoita, jotka ovat näkyneet instastooreissa. Niitä taisi olla kaksi kappaletta. Sen enempään en ole pystynyt. Olisiko tässä hyvä kehittymiskohde tulevalle vuodelle?

 

Saatat myös pitää...