Yhteistyö

Ympäristötietoisen valinta kauppakeskus Sello


Kierrättäminen, energiansäästö ja kestävä kehitys ovat nykypäivän tärkeitä sanoja, kun keskustellaan ympäristöstä ja ekologisuudesta. Ne ovat myös minulle henkilökohtaisesti tärkeitä arvoja ja osa perheemme elämäntapaa. Pääsin mukaan tärkeän aiheen tiimoilta kaupalliseen yhteistyöhön kauppakeskus Sellon kanssa. Tiesitkö, että Sello on Euroopan ekologisin kauppakeskus? Minulle tämä tieto tuli uutena, vaikka olemme pitkään käyttäneet kauppakeskuksen palveluita.

Kauppakeskus Sello sijaitsee Espoon Leppävaarassa strategisesti hyvässä paikassa. Sinne on helppo tulla, sillä kehä I (tärkeä väylä) on aivan vieressä. Julkiset liikenneyhteydet ovat myös erinomaiset ja alue vilkastunut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Meillä on tästä kokemusta, sillä Sello on pysynyt kärkipaikkanamme jo yli kymmenen vuotta ja neljässä eri osoitteessamme eri puolilla Espoota (ja Vantaata). Yksi tärkeä seikka ympäristötietoisessa perheessä on se, mihin kierrätettävät lasipurkit, pahvit, kartongit ynnä muut voi viedä? Usein näkee kierrätyspönttöjä katujen kupeessa, mutta ei viitsisi viedä useaan paikkaan. Etenkään silloin, kun on lapset mukana. Siinä asiassa Sello on huolehtinut asiakkaidensa tarpeista ja parantanut keirrätysmahdollisuuksia. Selloon on myös helppo tulla monesta eri suunnasta, eikä keskustastakaan tule junalla varttia pidempään.

Kauppakeskus Sello on parantanut ja laajentanut kierrätysmahdollisuuksia todella paljon. Pullojen palautuspiste on ollut iät ja ajat, mutta nykyään voit kierrättää yhden pisteen taktiikalla lähestulkoon kaiken pientalousjätteen, mitä kotipihan roskalaatikkoon ei tulisi laittaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Sellossa voit kierrättää monipuolisesti.

Pullonpalautuksen yhteydessä:

  • mustekasetit, matkapuhelimet, pienet sähkölaitteet (sähköhammasharja yms.), putkilamput, eL- ja LED- lamput, paristot ja pienakut.

Pienten sähkölaitteiden kierrätyspiste tuli meille kerran yllätyksenä ja on helpottanut paljon kierrättämistä. Usein meille on ainakin käynyt niin, että jos jotain esinettä on vaikea viedä kierrätettäväksi, se päätyy jossain vaiheessa romukasan jatkeeksi eikä koskaan päädy uudelleen käsiteltäväksi. Kierrätyspisteen sijainti siis vaikuttaa ainakin meidän taloudessa paljon siihen, miten helppoa on toimia ekologisemmin.

Sellossa on myös oma ekopiste, missä voit kierrättää perinteiset pahvit, kartongit, lasit, muovit ja metallit. Ekopiste sijaitsee pysäköintihallissa ja siihen on hyvät opasteet pullonpalautusaulan yhteydessä.

 

Käymme 1-2 kertaa viikossa asioimassa Sellossa, hyvin usein ruokaostosten lomassa. Konsepti on toiminut meillä hyvin ennen lapsia sekä lapsiperheenäkin. Monipuolisuus ja harrastusmahdollisuudet ovat vaikuttaneet hyvin pitkälti siihen, että asiointi sujuu mukavasti. Käytämme paljon kirjaston palveluita ja pankki- sekä lääkäriasiat hoituvat myös yhdellä parkkeerauksella. Liikkeitä ja muita palveluita on myös paljon, joten samalla kertaa hoituu liuta hoidettavia asioita.

Minua ilahduttaa suuresti kestokassien yleistyminen. Lähestulkoon joka kaupassa on jo oma versio ekologisemmasta versiosta ja meiltäkin löytyy jo muutamia kasseja ruokaostoksille ja kevyempi pienemmille ostoksille.

Sellossa pidetään ympäristöviikko tällä viikolla, jolloin sinullakin on mahdollisuus tuoda tavaraa kiertoon. Keskustorilla on ympäristökampanjan tukipiste, jossa saat lisätietoa ja neuvoja kotitalouksien kierrätykseen. Sinulla on myös mahdollisuus tuoda kiertoon esim. leluja, kirjoja ja pieniä  sähkölaitteita. Voit tuoda myös kierrätyskeskukseen meneviä tuotteita, joista lisää pääkaupunkiseudun kierrätys Sellossa – linkin takaa. Kuluttajalle on siis monia vaihtoehtoja saada tarpeettomat tavarat eteenpäin!

Sellon ympäristöviikon yksi näyttäviä teoksia on kuluttajien tuomista hehkulampuista rakennettu teos, johon sinäkin voit tuoda tarvikkeita tarpeettomista lampuista. Sellossa on viikonlopun aikana monenlaista toimintaa ja ajanvietettä, joten kannattaa käydä paikan päällä tutustumassa aiheeseen.

 

Minusta jokainen kuluttaja voi omalla panoksellaan vaikuttaa ympäristöön kierrättämällä. Yhtälailla ostopäätöksen pohtiminen vaikuttaa siihen, kuinka paljon kulutamme. Joka kerta, kun katson pahvikeräykseen menevää kassia tai lasipurkkien määrää, ajattelen että se on pois kaatopaikalta. Myös pienet teot merkitsevät ja juuri siksi on hyvä asia, että esim. pakkausmateriaalien kierrätys helpottuu kuluttajan näkökulmasta.

Minkälaisia ajatuksia ympäristöasiat ja ekologisuus herättävät sinussa?

Saatat myös pitää...