Sisustus

Allergiaperheen pääsiäinen

Kevään tuleminen on valonpilkahdus pimeän ajanjakson päätteeksi, mutta aina sen saapuminen ei herätä vain iloisia ajatuksia. Moni allerginen kiroaa esiin puskevia lehtiä sekä siitepölyä, mikä alkaa kantautua euroopasta jo hyvissä ajoin, vielä kun Suomessa on lunta maassa. Siitepölyallergia voi myös tuoda esiin ruoka-aineallergioita tai pahentaa tilannetta entisestään. 
Meillä on allergiaperhe ja olen tuonut asiaa blogissa aika vähän esille. Tiedän, että aihe puhuttaa laajasti sekä yhtä kaikki mielipiteet, käsitykset sekä tutkimukset vievät ajattelua moneen suuntaan sekä ääripäihin. Aiheen arkuudesta ja vaikeudesta huolimatta haluan kirjoittaa aiheesta, joka on koskettanut meitä jo yli seitsemän vuotta. Olen itse epätoivoisena äitinä etsinyt tietoa joka puolelta, lukenut tutkimuksia sekä kaivannut tukea ja ymmärrystä asiaan. Usein turhaan. Oman kokemukseni mukaan allergiaan suhtaudutaan nihkeästi ja monesti sen vaikutusta arkeen ja elämään ei ymmärretä. Olen monesti joutunut kuulemaan vähättelyä tai sitä, että miksi asioista tehdään vaikeaa? Tämä on aivan totta – osittain. Asioista voi aina tehdä vaikeita, mutta niihin ei aina voi vaikuttaa niin paljon kuin haluaisi. Yksinkertaisesti halu ei aina tee asioista aina yksinkertaisia. Usein siihen tarvitaan erittäin paljon resursseja: rahaa, aikaa, tekijöitä, ajattelutyötä, ideointia, pohdintaa, suunnittelua, toteutusta, muokkausta, arviointia ja uudelleen jalostamista. Ja puhun nyt ylipäätään ruoka-aineallergioiden tuomista haasteista arkeen. Meidän perheessä mieheni on ainoa, jolla ei ole ruokarajoitteita. Molemmilla lapsillamme on hieman toisistaan poikkeavat allergiat, sekä minulla itselläni on myös hieman erilainen ruokavalio – tosin usea ruoka käy kaikille, jos resurssit ovat kunnossa. Yleensä näistä oleelliset ovat raha ja aika. Tietoa kyllä riittää (maailma täynnä ja tietysti netti) ja tässä vaiheessa myös kokemusta.
Miksi allergisen elämä on vaikeaa tai haasteellista?
Tässä kohtaa moni pohtii, miten se voi olla vaikeaa? Usein vastaan, että siihen on useita syitä. Yksi, mikä on tärkein on se, että lapsemme saisivat mahdollisimman monipuolista ruokaa. Lapset ovat siis moniallergisia ja ruokavalio on ollut hyvin kapea pienestä pitäen. Viljat eivät käy, toiselle sopii peruna ja ruis, toiselle ei. Nämä ovat hyvin olennaiset osat suomalaista ruokakulttuuria ja en tahdo toisen jäävän paitsi siitä, mikä toiselle sopii. Toisinaan tämä aiheuttaa ristiriitoja, sillä toinen saa syödä monipuolisemmin. Eroavaisuuksia löytyy myös juureksisssa, kasviksissa ja hedelmissä: osaa on saatu kurottua ja mm. kaikki marjat sopivat molemmille! Ette arvaakaan, kuinka iso merkitys tällä on ollut. On tietenkin sydäntä särkevää, kun lapsi kysyy miksei hän saa? Niin, miksei? Yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa ja lapsen ymmärryskyky asian kokonaisuuden hahmottamiseksi on myös vielä kehittymässä.
Miten ruoka-aineallergiat näkyvät arjessa?
Meillä ne näkyvät monin tavoin. Vilja-allergia aiheuttaa suurimmat menoerät sekä haasteet, mutta rahalla ja vaivalla saa. Toisaalta monipuolisuus jää laihaksi, sillä suurin osa kaikesta tuoreesta on pois ruokavaliosta lasten kohdalla. Juureksista on muutama vaihtoehto, hedelmistä sopii jo viisi sekä kaikki marjat ovat ruokavaliossa. Maitoallergiat ovat poistuneet ja kananmuna on käynyt aina. Tuo maidon saaminen ruokavalioon olikin lottovoitto ja ehkä yksi suurin erävoitto tähän saakka! Lähestyvä pääsiäinen on lapsille nyt muutakin kuin pahviset munat. Äidin takia nimittäin vitsatkin ovat pannassa ja oksiin ei voi edes äiti koskea.
Yleisesti ottaen pyrin tekemään kaikille samaa ruokaa, mutta useita vuosia kokkasin lapsille ruuan ja me vanhemmat närpimme jotain vasta myöhään. Lasten kasvettua aikaa on nyt enemmän ruuanlaittoon ja nykyään teen 2-3 erilaista lämmintä ruokaa tai yhden lämpimän ruuan ja 2-3 erilaista energialisäkettä (juuri tytön peruna-allergian takia). Tuntuu, että tuota perunaa laitetaan aivan jokaiseen asiaan: suurusteisiin, pastoihin, leipiin, näkkäreihin ja mitä ikinä vain voi keksiä! Yleensä siis gluteeniton sopisi, mutta näihin lisätään hyvin usein kauraa, vehnätärkkelystä tai perunaa. Jo pienet määrät vaikuttavat ja se on yksi syy, miksi on vaikea löytää sopivia tuotteita. Tässä kohtaa voin vain kiitellä itseäni, että minulla on alan koulutus ja työkokemusta dieettiruokien valmistamisesta! 
Lähestyvä pääsiäinen aiheuttaa allergisten lasten keskuudessa hieman närkästystä. Siitepölyallergiat nimittäin kuormittavat kevät- ja kesäsesonkia aina tuonne syyskuulle saakka. Vaikka aloitamme esilääkityksen jo helmikuun alussa, niin oireilta on mahdoton välttyä. Vuosi vuodelta oireet ovat myös menneet pahempaan suuntaan. Ennen siedettyjä pajukoreja ei voi tuoda meille sisälle. Myös mitään oksia tai useimpia kukkia – sillä sain hiljattain äkillisen allergiakohtauksen. Olen aikaisemmin harmitellut, etten siedä useita joulukukkia, mutta nyt on sanottava hyvästit myös kaikille pajutuotteille. Saan hyvin herkästi kurkun turpoamaan pahasti, joten asian kanssa ei ole leikkimistä. Lasten takia harmittaa älyttömästi, mutta eiköhän me jotain keksitä tilalle?
Olen yrittänytkin etsiä pajunkissojen tilalle jotain muuta, mutta mistään ei löydy järkeviä oksia muovisina. Vaihdoin viime vuonna tuoreita kukkia muovikukkiin, sillä yksinkertaisesti allergiaoireet alkoivat pahentua. On edelleen muutamia kukkia mitä siedän, mutta nyt en uskalla ottaa riskiä monen lajikkeen kanssa. 
Lapset sietävät pajunkissojen kosketusta, joten saavat askarrella isänsä kanssa niitä terassilla. En tiedä vielä, miten homma kannattaisi toteuttaa järkevästi? Koristeiden teko valmiiksi sisällä ja sunnuntaina niiden kasaus, jos ilma onkin kostea? Niitä ei nimittäin voi tuoda yhtään sisälle edes yöksi varastoon. 
Pajukori vaihtui nyt tällaiseen vähän modernimman malliseen, mihin toki mahtuukin paljon enemmän eli luultavasti molempien virpomispalkat. Edelleen pohdin, mihin laittaisin meidän perinteiset pinkit koristemunat roikkumaan, sillä meillä on monena vuonna ollut nämä yhdet koristeet esillä.
Pääsiäisruohot meille tulee, sillä niissä ei pitäisi olla mitään. Ohraa en voi tietenkään laittaa, mutta perinteiset nurmikot yritetään kasvattaa. Ja hyvin pian, niissä tuntuu kuitenkin menevän oma aikansa. Sivupöydälle on tulossa hieman pääsiäissuklaata, jonka kanssa saa olla tarkkana. Kaikki eivät tiedä, mutta todella moni suklaa voi sisältää vehnää tai vehnän jäämiä. Tämä on tullut meillekin yllätyksenä ja ne epätoivon hetket ovat inhottavia, kun pohtii mistä oireet ilmaantuvat? Suolioireisella lapsella oireet voivat ilmetä vasta muutaman päivän päästä, mutta lähes poikkeuksetta ensioireet ilmaantuvat meille kaikille jo hyvin pian, kymmenen minuutin kuluessa iho-oireina.
Pääsiäiskuva meiltä viime vuodelta.
Ruoka-aihe ei nyt oikein tullut esiin tämän enempää pääsiäisen kohdalta, mutta voisin kirjoitella aiheesta lisää jos ehdin. Sopivia reseptejä ja ideoita ei koskaan ole liikaa! Pääsiäiskattaus on tietysti yksi osa tunnelmaan virittäytymistä, eli siitä ainakin ideoita tulossa vielä lisää.
Mukavaa keskiviikkoa!

Saatat myös pitää...

6 kommentti

  1. Voi itku! Meillä on myös kokemusta allergioista. Itselläni ei ole koskaan ollut mitään, joten ihan uusi maailma on auennut lapsen ja miehen kautta. Meidän poika on vakavasti allerginen kananmunalle, mutta saattaa saada lieviä reaktioita muistakin ruuista satunnaisesti. Hänellä on atooppinen iho, joka on välillä tosi hankalassa kunnossa. Nyt kevättä mielenkiinnolla tunnustellen, ollaan aloitettu jo allergialääkitys ennen ekoja oireita. Toivotaan tietysti, että olisi parempi kuin viime kevät. Poitsu on myös allerginen kissoille ja koirille, mutta ollaan sopivissa määrin annettu altistusta kun hän ei kuitenkaan tunnu saavan juurikaan oireita niistä.

    Ja juu, syyllisyys on tuttua, allergioiden ajatellaan johtuvan liian hyvästä hygieniasta ym. Olen kyllä innokas siivoilija, mutta enpä usko, että olisin millään voinut estää näiden allergioiden puhkeamista.

    1. Voi Suvi, kuulostaa ikävän tutulta. Nämä allergiat ovat hurjia ja vanhempina pohtii aina monenlaisia asioita, onko omaa syytä ja miten olisi voinut välttää oireita. Meillä on tällä hetkellä hyönteisten aiheuttamat reaktiot sellaisia, joita pelkään todella paljon. Reaktio kun tapahtuu niin nopeasti ja pistoskohtaakaan ei voi ennustaa.

      Onko teillä ollut jo ihan pienestä saakka vai saitteko diagnoosin vasta myöhemmin? Meidän tapauksessa molemmat aloittivat oirehtimisen jo pariviikkoisena vauvana ja nuorena äitinä sain taistella noin lapsen vuoden ikään, kun päätettiin vaihtaa yksityiseen lääkäriin. Kahdeksan vuoden jälkeen tietää ja osaa jo paljon, mutta voimat eivät tunnu koskaan elpyvän. Tämä on loputonta ja uuvuttavaa, erityisesti henkisesti.
      Tsemppiä atopian kanssa, toivottavasti siitepölyaika ei pahenna oireita!

  2. Apua, kuulostaa hurjalta nuo pistosreaktiot kyllä!

    On ollut ihan samalla tavalla pariviikkoisesta vauvasta asti selvää, että jotain allergioita on. Vasta 1-vuotiaana selvisi enemmän ja ihan samalla tavalla sain taistella, enkä osannut vaatiakaan tarpeeksi. Mutta tosiaan, enpä olisi uskonut, että iho voi pienellä olla niin kipeä, että sen takia itketään ja valvotaan öitä. Masuvaivoista puhumattakaan. Onneksi nämä helpottaa usein iän myötä, tai ainakin toivotaan niin! Meillä on kuitenkin aika helppoa kun on "vain" kananmuna, siitepölyt, eläimet ja atooppinen iho. Voisi olla paljon enemmänkin esimerkiksi vältettäviä ruoka-aineita.

    Tsemppiä teille kevääseen! Onneksi nyt kuulin juuri, että koivun kukinta olisi melko maltillista tänä keväänä, toivotaan sen pitävän paikkansa.

    1. Kuulostaa valitettavan tutulta ja ikävältä! Kenenkään ei pitäisi joutua "taistelemaan" kun on kyse lapsesta ja tiedän hyvin mistä kirjoitat. Uskoni moneen asiaan on ollut koetuksella ja meillä kävi todella hyvä tuuri, että löysimme hyvän allergialääkärin.

      Kiitos kannustuksesta ja tsempit sinnekin! Toivotaan, että siitepölyennuste pitää paikkansa maltillisuuden osilta!

  3. Vielä lisäyksenä, meidän pojalla on ollut myös aika paljon sitä ongelmaa, että heti jos on vähänkin kipeänä, menee hengittäminen tosi hankalaksi ja joudutaan antamaan avaavaa. Onneksi siihenkin on nyt lääkkeet valmiina kotona eikä enää pelästy tilanteen tullessa niin paljon kun tietää, mitä tehdä.

    1. Tämä on kyllä hurja juttu, onneksi teillä on lääkkeet ja hoito-ohjeet selvillä.

Kommentointi ei ole käytössä.